Rond het wereldkampioenschap dammen was afgelopen weken van alles aan de hand. Wat gebeurde daar op Curaçao?

[ad_1]

Twee Oekraïners die voor TeamNL de wereldtitel veroverden. Drie noorderlingen die de medailles missen. De bizarre omgeving van een winkelmagazijn. Mondiale vlampunten die het deelnemersveld verminken. Toernooiregels die moeten worden herzien. Wie heeft er zin in een spelletje dammen?

Acht jaar geleden volgde Dagblad van het Noorden de Wereldkampioenschappen dammen in Emmen op de voet. Een hele verrassing vanwege de regionale uitstraling, deelname van de absolute wereldtop en lokale sportheld Roel Boomstra als torenhoge favoriet. Het werd een dubbeldamskater waarin Boomstra ‘slechts’ derde werd en de piepjonge Jan Groenendijk de titel voor zijn ogen zag weggerukten door Alexander Georgiev. Dankzij een sabbatical van de Rus mocht Boomstra alsnog spelen tegen Groenendijk, die hij in 2016 overtuigend versloeg.

De te verslaan man

Met drie wereldtitels op zijn naam heeft Boomstra nu gekozen voor een maatschappelijke carrière, geholpen door een glanzende masteropleiding en zijn sport, die geplaagd wordt door mondiale en interne crises. Jan Groenendijk was de afgelopen weken nog aanwezig bij het WK op Curaçao. De inmiddels 25-jarige grootmeester was in topvorm en gold net als Boomstra in 2015 als de te kloppen man.

En mocht dat niet lukken, dan zouden Martijn van IJzendoorn, Jitse Slump of de Groningse topper Wouter Sipma ongetwijfeld de wereldtitel claimen namens het optimaal geprepareerde TeamNL onder NOCNSF-vleugels.

Bizarre omgeving en mondiale ellende

Het is waar dat het voordeel van de voorbereidende hittetraining op Sicilië verdampte toen de organisatie die met een minimaal budget werkte een winkelmagazijn ombouwde tot een speelkamer. Iedereen had echter last van het gebrek aan daglicht en de permanent schetterende airconditioning in deze bizarre entourage, waardoor de beste damspeler zich vanzelf presenteerde. Helaas konden vanwege een wereldwijde ramp verschillende spelers uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië (inclusief China) niet deelnemen en mochten minstens vier Russische kanshebbers niet deelnemen. Toen de reserves op raakten, hoewel geen enkele speler bezwaar maakte, werd zelfs de ter plekke aanwezige vijfvoudig kampioen Alexander Schwarzman door de werelddamvereniging verbannen.

Mysterieuze krachten

Hoewel het internationale karakter flink verstoord werd met drie zwakke Curaçaoënaars en nog eens vijf Nederlandse grootmeesters, kon er weinig gebeuren met het TeamNL-kwartet. Men had echter niet gerekend op de mysterieuze krachten die vrijkwamen in de volledig aanwezige delegatie uit Oekraïne, met name in een inwoner van Charkov, die zwaar getroffen was door de oorlog.

Na een aarzelende start wist de 40-jarige Yuriy Anikeev de overwinningen aan elkaar te rijgen en had hij een straatlengte voorsprong op TeamNL, dat een stroeve start kende. De vier topspelers kregen niets gratis van de overige Nederlanders en deden elkaar geen pijn in de verwachting dat een van hen de Oekraïner zou achterhalen. Maar wedden op vier paarden pakte verkeerd uit, want de fitte en verdedigend sterke Anikeev gaf geen krimp en sloeg opnieuw toe toen de kans zich voordeed.

Sleutelrol Groningers

De twee Groningers speelden een hoofdrol in een spannende slotfase. In de voorlaatste ronde ontmoette Anikeev de vrij spelende Martin Dolfing en wist precies wat hem te doen stond. “Martin speelde een sterk toernooi en is moeilijk te verslaan. Maar net als ik moest hij winnen om kans te maken op het podium. Het was een prachtig gevecht, waarin ik langer op bekend terrein was en een cruciale overwinning kon behalen.”

Alleen Wouter Sipma kon het tij keren voor het depressieve TeamNL, mits hij in de slotronde Anikeev versloeg, maar dat bleek een brug te ver. “Ik heb het heel spannend kunnen maken voor Anikeev, maar Joeri verdedigde zich goed en is terecht wereldkampioen. Jan Groenendijk heeft met zijn tweede plaats een WK-wedstrijd verdiend. Ik eindigde in punten gelijk met Martijn van IJzendoorn, maar helaas Door een iets lager gemiddelde net het brons misgelopen, maar toch kijk ik terug op een stabiel toernooi en is mijn vierde plaats mijn beste ranking ooit, waardoor ik verzekerd ben van het WK in 2025.”

Groningen Martin Dolfing kijkt tevreden terug op zijn eerste WK. “Mijn doel was om bovenaan te eindigen en dat heb ik bereikt met een achtste plaats en wellicht een A-status bij NOCNSF. De organisatie en het hotel waren behoorlijk goed en ik was blij met de steun van Wim Koopman van mijn club Hijken DTC. een leuke sfeer met veel respect tussen de spelers.”

Steun voor Oekraïne Na afloop toonde Anikeev zich tevreden en trots op zijn wereldtitel. “Ik heb hier jaren hard voor gewerkt, maar zonder de hulp van mijn team, mijn omgeving en onze vereniging was het niet mogelijk geweest. Het is een voorrecht, maar het voelt ook dubbel dat ik als topsporter mijn land kan vertegenwoordigen.” “, terwijl mijn landgenoten strijden voor onze vrijheid. Dat besef was een extra motivatie om alles te geven. Dat het ons is gelukt maakt mij trots en ik hoop dat dit succes een opsteker zal zijn voor Oekraïne en mijn stad Charkov.”

Het Oekraïense feest was compleet toen de 34-jarige Viktoriya Motrichko de wereldtitel bij de vrouwen won, voor haar landgenoten Darya Tkachenko en Olena Korotka.

Openbaring Lisa Scholtens

Verrassend vierde bij de vrouwen was de pas 18-jarige Lisa Scholtens uit Slagharen, die met haar ongecompliceerde spel de revelatie van het toernooi werd. “Het was een geweldig WK en ik ben ontzettend blij met mijn vierde plaats en de verdiende mastertitel. Dat had ik voorheen nooit gedacht. Ik heb veel geleerd en ik hoop in de toekomst vaker mee te kunnen doen.” Coach Zainal Palmans van Scholtenclub Hoogeveen is trots op zijn pupil. “Met haar gedurfde en creatieve speelstijl wist Lisa het iedereen lastig te maken. Ze was een echte trendsetter op het WK en kreeg veel fans.”

De bondscoach en de oud-kampioen komen aan het woord

Bondscoach Rik Keurentjes is realistisch. “Onze ambitie was om met Nederland het hele podium te bezetten. Helaas is dat niet gelukt. Maar ik ben trots op de manier waarop mijn teamleden hebben gepresteerd en hoe zij met de moeilijke omstandigheden zijn omgegaan. We moeten accepteren dat Anikeev nog beter presteerde met een mooie score. Ook dat is topsport. Al zal Jan Groenendijk er uiteraard alles aan doen om hem volgend jaar te verslaan.”

Ook in Groningen was Roel Boomstra onder de indruk van zijn opvolger. “Het was een spannend WK en voor mij als liefhebber erg leuk om te volgen. Nederland deed het goed, maar er was simpelweg één beter. Anikeev verdient de titel volledig en dat bewees hij door Martin te verslaan. Iedereen die daarin slaagt, is dat ook.” “Een terechte kampioen. Bij de dames was de overwinning van Motrichko voor mij geen verrassing. Dat was Lisa Scholtens, die het als debutante uitstekend deed en vierde werd, welverdiend.”

Constructieve samenwerking

Martin Dolfing prijst terecht het wederzijds begrip tussen de spelers. De regisseurs kunnen dit voorbeeld volgen en moeten constructief samenwerken in plaats van onderling ruzie te maken. Verbied geen landen of individuele atleten vanwege politieke misvattingen. Maximaal vijf landgenoten per WK, die hun eigen kans volledig kunnen benutten. Het vervangen van dubieuze concurrentievoorwaarden door eerlijke en publieksvriendelijke play-offs. Het komt de sport ten goede en wie weet draagt ​​het misschien wel bij aan een betere wereld.

Eindscore bij de Wereldkampioenschappen Dammen

Algemeen:

1. Anikeev (Oek) 18-25, 2. Groenendijk 18-24 3. Van IJzendoorn 18-23, 4.Sipma 18-23, 5. Inzinking 18-22, 6. Ivanov (Oek) 18-22, 7. Atse (Ivo) 18-21, 8. Dolfing 18-21, 9. Thijssen 18-21, 10. Valneris (Let) 18-21, 11. Winkel 18-20, 12. Heusdens 18-18, 13. Cordier ( Fra) 18-18, 14. Meijer 18-17, 15. Bobkov 18-16, 16. Mejia (Dom) 18-15, 17. Lorevil (Cur) 18-6, 18. Eisden (Cur) 18-5, 19. Agatha (huidige) 18-4.

Vrouwen:

1. Motrichko (Oek) 15-23, 2. Tkachenko (IP) 15-21, 3. Kortotka (Oek) 15-19, 4. Scholtens 15-18, 5. Sadowska (Pol) 15-18, 6. Verheul 15-17, 7. Bankowska (Pol) 15-17, 8. Packauskaite (Lit) 15-14, 9. Stanczuk (Pol) 15-4, 10. Doumesh 15-14, 11. Balthazy (Oek) 15-14 , 12. Kruysmulder 15-14, 13. Makarenkova (Oek) 15-13, 14. Plestyte Lit 15-10, 15. Duskova (Tsj) 15-10, 16. Petukhova (VS) 15-4.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *