Yesilgöz was normaal gesproken eentje voor de reservebank geweest | column Eric nederkoorn

[ad_1]

Nou, dat was leuk voor Ter Apel. Voor iedereen die straks niet buiten hoeft te slapen. Voor regionale bestuurders. Voor Commissaris van de Koning René Paas, die volgens een verhaal in de Volkskrant stond te juichen in zijn auto.

Na een paar lange dagen in Den Haag had hij vroegtijdig de Senaatsvergadering uitgezwaaid, de livestream richting Groningen bekeken en zo de uitkomst gevierd. Als CvdK moet je goed kunnen juichen in je auto. Vandaar de bestuurder.

Er volgt nog wel een stemming, maar die verdelingswet zal er wel komen, tenzij de VVD in de Eerste Kamer het ‘constitutioneel vandalisme’ (sic Rob Jetten) van Dilan Yesilgöz in de Tweede Kamer nog steunt. Dat zal toch niet gebeuren.

Wat zou ik graag een dagje stiekem onder de onderhandelingstafel van het voorgestelde kabinet willen zitten. Luister naar wat er gebeurt tussen Dilan en Geert, terwijl Pieter en Caroline stiekem vrijen. Het mag dan wel de verspreidingswet worden genoemd, maar één bed is nog lang niet verspreid: dat van Yesilgöz.

Wilders is woedend dat Ter Apel binnenkort zijn overlast kwijt is. Hoe groter de puinhoop, hoe sterker het civiele verzet tegen vluchtelingen. Hij heeft nu gezien dat Yesilgöz slechts schijnbaar gezag heeft in haar partij. Ze kan de VVD niet zomaar haar spel laten spelen.

Nog maar net aan de top en haar dagen zijn nu al geteld. Als je haar niet zo leuk zou vinden, zou je bijna medelijden krijgen.

Eén voor de reservebank

Ze was sowieso niet de ideale leider voor de VVD. Je kunt niemand de schuld geven van zo’n heliumstem; Het is niet eerlijk, maar hij helpt niet. Je kunt hem nooit aanvoerder maken, zei Cruijff ooit over Vanenburg, een voetballer met een stem zonder dominantie.

Hoe dan ook zou Yesilgöz normaal gesproken iemand voor de reservebank zijn geweest. Toen Mark Rutte, op zoek naar een mooie baan ergens aan de top van de wereld, het kabinet om niets opblies, begon meteen de naam van Edith Schippers te circuleren als nieuwe VVD-lijsttrekker. Ze behield een plek in de Senaat en dus mocht Yesilgöz het proberen, ambitieus als Olympisch atleet.

Ze heeft veel energie gestoken in de campagne. Alleen aan de verkeerde kant. Zo maakte ze Wilders groter dan zichzelf. Als hij daarna premier zou worden, wilde ze hem hoogstens tolereren en zich niet bij zijn kabinet aansluiten. Een groot deel van haar kiezers vond dat ronduit laf.

Ze liet Van der Burg hard vallen

Het ging helemaal mis met het gesteggel rond de spreidingswet tijdens het Kamerdebat, waarin zij haar eigen staatssecretaris Van der Burg versloeg – standbeeld voor die man! – heel hard gevallen. Dit maakte op zijn beurt onder meer bestuurders van haar eigen partij in het land boos, die zelf met het toenemende vluchtelingenprobleem kampen. ‘Judasgöz’, genaamd het satirische tv-programma Ik zie je gewoon hier haar onmiddellijk.

De Koerdische vader van Yesilgöz ontvluchtte Turkije, waarna zij in 1984 hierheen kwam. Mogelijk lijdt zijn dochter onder post-puberaal verzet tegen het ouderlijk gezag. Omdat je misschien enige empathie jegens latere lotgenoten veronderstelt.

Natuurlijke leider Edith Schippers

Nu kwam ze dankzij de VVD-fractie in de Eerste Kamer zelf hard onderuit. Deze fractie wordt geleid door Edith Schippers, de natuurlijke leider, die niet alleen de distributiewet handhaafde, maar ook Dilan Yesilgöz op haar plaats zette. En dat getal is niet nummer 1.

In het voetbal wordt een coach vervangen na een reeks slechte resultaten (zie AZ). Volgende week houdt de VVD haar inhaalherfstconferentie. Dat is opvallend.

eric.nederkoorn@dvhn.nl

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *