Formerende partijen houden zich doof voor kritiek over traagheid

[ad_1]

De onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB spraken afgelopen weekend telefonisch om voortgang in de formatie vast te houden. In de weekenden bellen ze elkaar regelmatig, zei NSC-fractieleider Pieter Omtzigt maandag voorafgaand aan de gesprekken.

Omtzigt reageerde niet op kritiek van de oppositie dat de formatie te langzaam vordert. Het is inmiddels twee maanden na de verkiezingen en begin februari moet informant Ronald Plasterk aan de Tweede Kamer rapporteren over de voortgang.

Te weinig steun in de Senaat

Plasterk sluit niet uit dat deze week ook andere partijen aan de onderhandelingstafel worden uitgenodigd. Volgens hem moeten onderhandelaars ook met andere partijen praten ‘waar dat nuttig of nodig is’. “Ik laat het open met wie en wanneer.”

Het is duidelijk dat de vier vormende partijen nog steun moeten krijgen van andere partijen. Want in de Eerste Kamer hebben de rechtse partijen samen slechts dertig van de in totaal 75 zetels.

Distributierecht ‘een probleem’

Om de plannen voor bijvoorbeeld een sterk migratie- en asielbeleid door de Eerste Kamer te krijgen zal steun worden gezocht bij andere rechtse fracties, zoals de SGP (2 zetels), JA21 (3 zetels) en wellicht FvD ( 2 zitplaatsen). Maar ook dan is er één extra stem nodig in de Eerste Kamer, bijvoorbeeld van de eenmansfracties 50Plus of OPNL.

Plasterk bezocht zondag, voorafgaand aan de zesde week van de onderhandelingen, de Koning om hem ‘bij te praten’ over de formatie. Sinds vorige week zijn er spanningen tussen VVD en PVV. Deze ontstonden nadat de liberalen in de Senaat hadden aangekondigd unaniem vóór de verspreidingswet te zullen stemmen. De fractie in de Tweede Kamer had hiertegen gestemd. PVV-leider Wilders noemde dat ‘een probleem’. Het is onduidelijk of dit probleem inmiddels is opgelost.

D66-leider Rob Jetten voerde dit weekend bij WNL de druk op de VVD verder op. Hij zei dat een mogelijke coalitie van de VVD met de PVV gevolgen heeft in Brussel. De VVD moet zich dan afvragen of ze nog wel tot de Europese liberale fractie behoren, aldus Jetten.

Lees ook:

De VVD in de Eerste Kamer helpt de spreidingswet van staatssecretaris Eric Van der Burg aan een meerderheid

Staatssecretaris Van der Burg is gepassioneerd bezig met het overtuigen van zijn eigen VVD-fractie in de Eerste Kamer. Een meerderheid van de Senaat is nu voorstander van de verspreidingswet.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *