Garageboxen en oude flats behouden? Flauwekul, vinden woningcorporaties die inzetten op wijkvernieuwing in Groningen

[ad_1]

De aanpak van veel woningen en panden in de gemeente Groningen wordt uitgesteld of mogelijk zelfs afgelast. Woningcorporaties zijn het niet eens met de strenge regels die gelden voor erfgoed.

Alle Groningse woningcorporaties ergeren zich aan de lange lijst met panden die volgens de gemeente bescherming verdienen. Dit betekent dat bij renovatie en duurzaamheid bouwregels gelden die de kosten verhogen. Handhaving van deze strenge regels kost verhuurders per woning enkele tienduizenden euro’s extra.

In een dringende brief aan de gemeente vragen Lefier, De Huismeesters, Nijestee, Patrimonium, Wierden en Borgen en Woonborg om de erfgoedlijst aanzienlijk in te korten en de regels te versoepelen. Als dat gebeurt, kunnen ze huizen en appartementen sneller renoveren, slopen en bouwen. Ze vinden het zinloos om garages en transformatorhuisjes te behouden, want dat zou een woonwijk afsluiten en nieuwbouw onmogelijk maken.

Duurzaamheid is lastig

De gemeente Groningen ziet dat anders. Er worden punten toegekend aan gebouwen die als karakteristiek worden beschouwd omdat ze kenmerkend zijn voor een bepaalde tijd. Als er aan deze gebouwen wordt gesleuteld, moet dit gebeuren met behoud van karakteristieke elementen en mag het ontwerp niet worden gewijzigd. Dit laatste kan lastig zijn als duurzaamheidsmaatregelen ingrepen in of aan het gebouw vereisen.

Directeur Bas Krajenbrink van Patrimonium bevestigt de grote impact op wijkvernieuwing. “Wij zijn hier al mee bezig. Projecten vertragen, worden duurder, worden uitgesteld of uitgesteld. We voeren langdurig overleg met de gemeente over wat wel en niet mag.”

Als voorbeeld noemt Krajenbrink de garages aan de Verweijstraat in de wijk De Wijert. Krajenbrink: ‘De gemeente vindt sloop onwenselijk, maar het mag wel met allerlei restricties voor nieuwbouw die ons enorm beperken. Hierdoor stijgen de bouwkosten.’’ Uit onderzoek blijkt dat de garages niet karakteristiek zijn voor de oorspronkelijke indeling van de buurt, maar werden daar later gebouwd.

Veel discussie

Ook is er veel discussie over een woon-winkelcomplex aan de Prunusstraat in Selwerd. “Vanwege de status van dit complex gelden er aanvullende regels rondom het plaatsen van dubbele beglazing en dakisolatie”, zegt Krajenbrink. De locatie is ook geschikt voor sloop en nieuwbouw of een extra verdieping, maar dat mag niet. Zonde, vindt woningbouwvereniging Patrimonium, die de uitstraling en architectuur van dit ‘winkelgebied’ niet bijzonder vindt.

Andere meningsverschillen over de erfgoedstatus gelden voor portiekwoningen aan de Couperusstraat (De Wijert), Rengersstraat 2-36 (Helpman) en het gebouw Plutolaan 329 in Paddepoel. Al in juli vorig jaar schakelden de woningbouwverenigingen een advocaat in om hun standpunt kenbaar te maken. Er werd gevraagd om het aantal karakteristieke panden te beperken. Dat gebeurde niet. De verhuurders benadrukken dat de gemeente belang heeft bij het versnellen van de woningbouw en renovatie.

RUG en UMCG

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG vinden dat de gemeente ten onrechte gebouwen die onderdeel zijn van de Healthy Ageing Campus erfgoedstatus geeft. Het betreft het resterende deel van het Triadegebouw, de zusterwoning aan de Petrus Campersingel en gebouwen aan de Antonius Deusinglaan en de Vrydemalaan (Universitair Centrum voor Psychologie). Volgens de gemeente waren de gebouwen voorheen ‘gezoneerd’, maar krijgen ze toch weer een beschermde status.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *