Stroomnet overal zo goed als vol, kabinet kondigt ‘onorthodoxe’ noodmaatregelen aan | Politiek

[ad_1]

Het elektriciteitsnet is momenteel in alle provincies ‘grotendeels vol, waarschijnlijk vol of bijna vol’, meldt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) aan de Tweede Kamer. Om stroomuitval op piekmomenten te voorkomen, moeten bedrijven hun machines op andere momenten vaker aanzetten.

Het kabinet wil dat netbeheerders afspraken maken met bedrijven om tegen betaling minder elektriciteit te verbruiken of te produceren op zogenoemde piekmomenten. Dit is bijvoorbeeld tussen 16.00 en 20.00 uur. Dan verbruiken zowel bedrijven als huishoudens veel elektriciteit.

Een contract dat bedrijven de capaciteit garandeert om 24 uur per dag, zeven dagen per week elektriciteit te transporteren, wordt een luxeproduct met een hogere prijs. De standaard wordt een flexibel contract, zodat bedrijven op de drukste momenten minder elektriciteit verbruiken of opwekken.

Er worden al jaren miljarden geïnvesteerd in de uitbreiding van het elektriciteitsnet, maar de vraag naar ruimte groeit sneller dan er kabels kunnen worden gelegd. Het kabinet zet zich in om grond beschikbaar te stellen voor bebouwing en het vergunningtraject te verkorten. Jetten denkt dat de procedure voor bepaalde uitbreidingsprojecten met een ‘groot maatschappelijk belang’ met 1,5 jaar kan worden verkort.

Ook wil het kabinet meer experimenteren en de lessen uit die tests benutten. Voor ‘een klein aantal hoogspanningsprojecten’ in gebieden met de grootste problemen worden ‘vergaande maatregelen’ getest. Zo zou netbeheerder TenneT kunnen starten met de bouw, ook al is de vergunning nog niet definitief, bijvoorbeeld omdat groepen in beroep zijn gegaan bij de Raad van State.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *