Veenstra Design uit Wolvega was goed in het bedenken van beursconcepten maar is nu failliet: ‘De handel lag stil’

[ad_1]

Standontwerper en -bouwer Veenstra Design uit Wolvega kwam tijdens coronatijden in ernstige problemen, kon geen oplossing vinden en vroeg faillissement aan. De curator is bezig met een doorstart.

Als bedrijf moet je opvallen op een beurs en Veenstra, zo’n veertig jaar geleden opgericht, weet naar eigen zeggen hoe dat moet. Zij bouwen speciale stands waar de getoonde producten van de bedrijven optimaal tot hun recht komen. Veenstra Design bedenkt beursconcepten en doet naast het ontwerp ook de op- en afbouw, het transport en de opslag van de stand voor opdrachtgevers.

Corona

Dit ging jaren goed tot aan de uitbraak van het coronavirus in 2020. Het bedrijf werd in oktober 2019 overgenomen door het echtpaar Alwin Deems en Niesje Katers, dat eerder dat jaar ook Groenewold Media uit Lemmer had (interieurbouw en reclame op auto’s en panden). ). gekocht.

“Toen corona uitbrak lag de beurshandel stil en dat zorgde voor een lastige start voor de ondernemers”, zegt curator Matthijs Sturms. “Ze hebben in 2021 een inhaalslag kunnen maken door de coronateststraten in te richten.”

Dat was het laatste goede jaar voor Veenstra Design. Het bedrijf probeerde verloren terrein op te vullen met onder meer interieurbouw, maar de kosten voor bijvoorbeeld energie en materialen waren te hoog. Ook het inhuren van extra personeel vanwege verzuim hielp niet.

Pom-Bär stand en Fryslân letters

De ontwerpen van Veenstra Design waren te zien op vele beurzen in binnen- en buitenland. Een voorbeeld is de stand van Intersnack Nederland, bekend van merken als Chio en Pom-Bär. Voor Merk Fryslân richtte het bedrijf ook het bekende reclamebureau BigID op Houd van Fryslân brieven die afgelopen oudejaarsavond tijdelijk werden gestolen door het oudejaarsteam uit Donkerbroek.

Verder had Veenstra Design opdrachtgevers als Van der Valk, Stichting Lemster Sjerke, Van den Brug Groep, Woondôme Leeuwarden en de gemeente Weststellingwerf.

Schuld

Eind vorig jaar maakte Veenstra Design trots op sociale media bekend de komende jaren een paviljoen te mogen bouwen op de maritieme beurs in Rotterdam Ahoy. Achter de schermen was het een stuk minder vrolijk. Het eigen vermogen was in twee jaar tijd verdampt van 187.000 euro naar ruim honderdduizend euro.

Het bedrijf was nog circa 300.000 euro aan steunmaatregelen verschuldigd aan de Belastingdienst en het UWV. Veenstra Design heeft meerdere malen de NOW-toeslag aangevraagd.

De schuld aan leveranciers was opgelopen tot 250.000 euro. Denk hierbij aan de aanschaf van materialen voor het bouwen van stands. “Maar ook van abonnementen tot sponsoring van de plaatselijke voetbalclub”, vertelt Sturms. “Er zit veel in.”

Herstarten

Bij het bedrijf werken twintig mensen. Curator Sturms onderhandelt al met een aantal kandidaten over een mogelijke doorstart. Hij hoopt daar binnenkort duidelijkheid over te krijgen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *