Toch geen waardedalingsregeling voor Annerveenschekanaal. Opmerkelijk, vindt Emeritus hoogleraar George de Kam

[ad_1]

Annerveenschekanaal wordt niet toegevoegd aan de afschrijvingsregeling. Dat concludeert staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief, op basis van advies van het Instituut voor Mijnschade Groningen (IMG).

Het slechte nieuws komt precies een jaar nadat een actiegroep uit Annerveenschekanaal de strijd aanging tegen een volgens hen ‘oneerlijke’ afschrijvingsregeling. Met deze regeling kan de waardevermindering van woningen in het aardbevingsgebied worden gecompenseerd.

Afgelopen oktober vroeg staatssecretaris Vijlbrief de IMG en een onafhankelijke adviescommissie om nog eens naar de situatie in het lintdorp te kijken. Aanleiding hiervoor waren acties uit het dorp en vragen van Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA).

Die acties mochten niet baten. Op basis van advies van de Devaluatiecommissie ziet de IMG geen reden om het dorp toe te voegen aan het devaluatiegebied. Vijlbrief is het met die conclusie eens.

Ik begrijp dat dit niet de boodschap is waar de bewoners van het Annerveenschekanaal op hoopten”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. “Elke grens heeft echter tot gevolg dat er mensen zijn die daarbuiten vallen. De commissie geeft aan dat een uitzondering De huidige afbakening zou leiden tot een bepaalde vorm van willekeur en tot nieuwe verschillen.’

‘De methode is er niet voor niets’

De commissie adviseert om vast te houden aan de bestaande afbakening, gebaseerd op het Atlas-onderzoek uit 2022. Volgens de commissie staat deze werkwijze er ‘met een reden’ en is bij de afbakening al rekening gehouden met een ruime marge die gunstig is voor de bewoners.

De commissie ziet geen reden om het dorp toe te voegen. “Zeker nu niet is gebleken dat de bewoners van het betreffende gebied daadwerkelijk schade hebben geleden als gevolg van waardedaling”, aldus het advies.

Ook het argument dat Annerveenschekanaal een zogenaamde enclave is die moet worden toegevoegd omdat omliggende postcodegebieden tot het risicogebied behoren, gaat volgens de commissie niet op.

‘Opmerkelijke beslissing’

Een opmerkelijk besluit, vindt emeritus hoogleraar volkshuisvesting en grondmarkt George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen. “Nergens blijkt dat de adviseurs de moeite hebben genomen om zich te verdiepen in de specifieke situatie in Annerveenschekanaal”, zegt hij over het advies.

De Kam haalt zijn argumenten uit hetzelfde Atlasrapport. Om het gebied van waardevermindering af te bakenen, onderzoekt het IMG het percentage claims waarbij waardevermindering niet kan worden uitgesloten. Dat moet minimaal 40 procent zijn. Een andere eis is dat er minimaal één aardbeving moet zijn geweest met een bepaalde grondsnelheid (1 mm/s).

‘Doet geen recht aan grote verschillen in gebied’

Maar het gekozen schadepercentage is een gemiddelde en doet volgens De Kam geen recht aan de grote verschillen in het gebied. “Uit dat rapport blijkt dat in de gemeente Groningen pas een negatief effect op de huizenprijzen wordt geconstateerd bij een schade-intensiteit van 70 procent, terwijl in de omgeving die grens al begint bij 30 procent.”

Volgens hem leidt dit tot ongelijke behandeling. “Er zijn bijna 12.000 eigenaren in zes gebieden in de gemeente Groningen waar volgens dat onderzoek geen waardedaling kan worden aangetoond, maar die toch een vergoeding ontvangen”, schetst hij. “Terwijl 1.762 woningeigenaren in postcodegebieden met een schade tussen de 30 en 40 procent en waarbij er aantoonbare kans is op waardedaling, geen schadevergoeding krijgen.”

Dit laatste geldt niet alleen voor het Annerveenschekanaal, maar ook voor de postcodes 9473 (De Groeve), 9804 (Noordhorn), 9832 (Den Horn) en 9883 (Oldehove).

Bovendien klopt één van de argumenten van de commissie volgens De Kam niet. De adviseurs stellen dat ‘niet is aangetoond dat bewoners daadwerkelijk schade hebben geleden als gevolg van waardedaling’.

“Maar dat is op geen enkel gebied een criterium. Het punt is dat waardedaling in een gebied niet kan worden uitgesloten. En dat is in Annerveenschekanaal aantoonbaar het geval”, benadrukt hij. “De toevoeging van het dorp is niet willekeurig, zoals wordt gesuggereerd, maar is gebaseerd op objectieve gronden die door Atlas zelf zijn aangedragen.”

Strijd nog niet voorbij

De Kam heeft zijn bevindingen naar meerdere Kamerleden gestuurd en is van plan in gesprek te gaan met de IMG. Ook adviseert hij Vijlbrief om nog eens naar deze aspecten te kijken. “Als je vriendelijker en menselijker wilt werken, dan is dat ontzettend belangrijk”, zegt hij.

Ook de teleurgestelde actiegroep laat het daar niet bij zitten. “We gaan nog eens met de burgemeester van Aa en Hunze om de tafel zitten om te kijken hoe het verder moet. Onze actiegroep blijft strijden”, besluit Ina Oortwijn, een van de gezichten van de actiegroep.

Hoe werkt het?

Afschrijvingsgeld kan worden opgevraagd door mensen die tussen 16 augustus 2012 en 1 januari 2021 een woning in Amsterdam hadden. het toegewezen gebied . In Aa en Hunze en Tynaarlo kunnen inwoners van de dorpen Spijkerboor, Oud Annerveen, Nieuw Annerveen, Eexterveenschekanaal en Zuidlaarderveen ongeveer 2 procent vergoeding krijgen van de waarde van hun woning.

Om het afschrijvingsgebied af te bakenen wordt rekening gehouden met het schadepercentage van de woningen. Dit moet minimaal 40 procent in de postcode zijn. Ook het aantal aardbevingen met een bepaalde grondsnelheid telt mee. In Annerveenschekanaal bedraagt ​​dat percentage 34,9 procent, dus het dorp valt buiten beschouwing.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *