[ad_1]
De provincie Groningen verwijdert nog steeds de naam van zeeheld Thomas van Seeratt van de boeg van een van haar onderhoudsboten. De reden is zijn rol in de slavenhandel.
Dat maakt gedeputeerde Johan Hamster woensdag bekend na kritische vragen van de Statenfracties van Volt en GroenLinks. Zij sloegen alarm over het dubieuze verleden van de naamgever van het provinciale werkschip.
De geboren Zweed Thomas van Seeratt (1676-1736) dankt zijn faam in Groningen vooral aan de zogenaamde Kerstvloed van 1717. Onder zijn leiding werd de Groningse zeedijk snel verhoogd. Hierdoor bleef het aantal slachtoffers van de ramp beperkt tot ‘slechts’ tweeduizend.
Vóór zijn heroïsche rol bij Christmas Flood was Van Seeratt kapitein van een slavenschip
Voordat hij in Groningen aantrad als hoofd van de provinciale waterafdeling, werkte Van Seeratt jarenlang als kapitein op slavenschepen van de Kamer Groningen van de West-Indische Compagnie (WIC). In die rol zeilde hij met in totaal bijna 730 tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Amerika en terug met koloniale koopwaar.
GroenLinks ondernam in 2012 ook actie in de Verenigde Staten omdat zij het niet gepast vond dat een provinciaal schip de naam ‘slavendrijver’ zou dragen. Op dat moment leek het probleem zichzelf op te lossen omdat de boot binnenkort vervangen zou worden door een nieuw elektrisch schip.
Maar plaatsvervangend Hamster moest woensdag toegeven dat dit nog steeds niet is gelukt. Door de snelle ontwikkeling van elektrische schepen heeft de provincie lang gewacht met het plaatsen van de bestelling. Hamster verwacht dat het nog tot 2025 kan duren voordat er een vervanger is voor de Van Seeratt.
Werkschip krijgt een neutralere naam: er staat voortaan PW17 op de boeg
Te lang, vindt ook de gedeputeerde. En dus maakt de aanstootgevende naam op de boeg plaats voor een aanzienlijk onschuldiger en neutraler naam ‘zo snel mogelijk’: PW17. Tot tevredenheid van Volt Statenlid Laura Reining, die de kwestie opnieuw ter sprake bracht.
Volgens Hamster werd er tijdens de herdenking van 150 jaar slavernij veel nagedacht over de vraag of het schip in 2023 in de tentoonstelling kon worden opgenomen. Bitterzoet erfgoed over de rol die Groningen daarin speelde.
Op deze manier had volgens de gedeputeerde aandacht kunnen worden besteed aan de ‘twee gezichten’ van Van Seeratt: held van de kerstvloed en kapitein van een slavenschip. De organisatie van het jubileumjaar besloot hier uiteindelijk echter van af te zien.
[ad_2]