[ad_1]
Tussen Utrecht en Groningen is een nieuwe wandelroute uitgezet. Deze is 350 kilometer lang, heet de Gulden Martinusweg en wordt op 11 november ‘ingehuldigd’.
En in de Martinikerk in Stad. Daar arriveren 25 wandelaars die de route de afgelopen dagen hebben gelopen. Onder hen Peter Velthuis.
Pronkjewailpad
In 2006 was hij een van de oprichters van Tocht om de Noord, het tweedaagse wandelfestival dat ieder jaar in een andere gemeente in Groningen plaatsvindt. De organisatie van dat festival ‘runt’ ook het Pronkjewailpad, het langeafstandspad door de provincie Groningen.
“Wie dat pad bewandelt, ontmoet onderweg ondernemers en instellingen die een postzegelpost hebben en zo hun gastvrijheid tonen”, zegt Velthuis. “Wij gebruiken daarom het imago van Sint Maarten bij het promoten van de route. Deze heilige was immers ook gastvrij en zorgde voor andere mensen.”
Kathedraal en Martinikerk
Met dit in het achterhoofd kwamen Velthuis en de andere krachten achter het Pronkjewailpad op het idee voor de Gulden Martinusweg. Een route tussen Utrecht waar de kathedraal is gewijd aan Sint Maarten en Groningen, met zijn Martinikerk en Martinitoren.
“Kortom: een route tussen twee ‘Martinisteden’”, zegt Velthuis. “Hij gaat via de Utrechtse Heuvelrug naar Arnhem, vervolgens naar Zwolle en vandaar naar Groningen. Ruim 350 kilometer, ook over delen van andere langeafstandsroutes. De route sluit tevens aan op de Martinusroute.
Rondleidingen in Frankrijk
Deze route bestaat al langer en brengt wandelaars van Tours in Frankrijk, waar Sint Maarten bisschop was, naar Utrecht en vandaar via een route door Noord-Holland en Fryslân naar Groningen. “We hebben daarom een alternatieve route tussen Utrecht en Stad uitgezet, die we de Gulden Martinusweg hebben genoemd.”
Velthuis en 24 anderen zullen dat proces inluiden en op 1 november hun reis beginnen in Utrecht. Op 11 november, de dag van Sint-Maarten, komen ze aan bij de Martinikerk in Stad. “Wij overhandigen dan symbolisch een replica van een relikwie van Sint Maarten aan burgemeester Koen Schuiling. Een Sint Maartenshamer gelegen in Utrecht. De route van de Martinusweg kan dan op verschillende manieren verkregen worden.
Voor Velthuis eindigt zijn marathonreis niet alleen in de Martinikerk. Ook neemt hij afscheid als organisator van Tocht om de Noord.
Wie was Sint Maarten?
Sint Maarten leefde in de vierde eeuw van onze jaartelling. Hij werd geboren in wat nu Hongarije is, bekeerde zich tot het christendom en werd uiteindelijk bisschop van Tours. Het verhaal van de bedelaar die hij verdoofd zag liggen en aan wie hij de helft van zijn mantel gaf, is beroemd. Hij stierf in 397 en werd al snel heilig verklaard. De dag van zijn begrafenis, 11 november, is zijn naamdag waarop kinderen met lantaarns langs de deuren lopen, liedjes zingen en snoepjes krijgen.
[ad_2]