[ad_1]
“Mijn straat gaat nu weer open voor de aanleg van glasvezel”, schrijft lezeres Marloes. ‘Er ligt al een glasvezelkabel in de straat. Waarom is er nog een kabel?’ Hans van Zon van KPN legt uit waarom er in sommige straten meerdere identieke glasvezelkabels liggen.
Er worden steeds meer glasvezelkabels in de grond gelegd. De afgelopen weken verscheen er op verschillende deurmatten een brief waarin werd aangekondigd dat KPN dit keer in de straat gaat graven en glasvezel gaat aanleggen, terwijl er al een glasvezelnetwerk ligt. Zoals in de regio Den Haag en in enkele Brabantse steden. Het zorgt voor ergernis onder de bewoners. Straten moeten meerdere keren open. En het resultaat? Een aantal identieke kabels naast elkaar.
Zo is het. Voor supersnel internet via glasvezel heb je twee bedrijven nodig: één die de kabel legt en één die het abonnement aanbiedt. Soms doet een aanbieder beide, maar kabels kunnen ook verhuurd worden aan een aanbieder. De meeste bedrijven hebben echter liever een eigen netwerk, waardoor straten meerdere keren open moeten voor het leggen van kabels, ook als er al glasvezel is.
Bewoners en gemeenten kunnen hier niets aan doen. In de Telecommunicatiewet staat dat ieder bedrijf dat aan de voorwaarden voldoet kabels mag leggen. Gemeenten kunnen afspraken maken met telecombedrijven om glasvezelkabels in één keer aan te leggen. Zo sloot Amsterdam vorig jaar een overeenkomst met KPN en Open Dutch Fiber voor het beheer van de bouw in de historische binnenstad. “We zijn bezig ons kopernetwerk te vervangen door glasvezel”, zegt Hans van Zon van KPN. “Het is de bedoeling dat we eind 2026 80 procent van ons netwerk vervezeld hebben. Dat betekent inderdaad dat er in sommige wijken meerdere glasvezelkabels liggen.”
Overlast voor bewoners
Het betekent overlast voor de bewoners. “Aan de ene kant is het inderdaad vervelend”, erkent ook Van Zon. “De stoep gaat weer open, maar aan de andere kant biedt het ook voordelen. Klanten hebben iets om uit te kiezen en dat is gunstig voor de prijs. En die overlast valt over het algemeen mee. In de ochtend gaat het trottoir open en in de middag is alles weer gesloten.”
Lees ook: Tips voor het beste glasvezelabonnement: ‘Een normaal gezin heeft geen snelheid van 1 Gbit/s nodig’
Kunnen telecomaanbieders niet gewoon gebruik maken van het netwerk van iemand anders, zodat er maar één kabel is? Dat is voor KPN geen optie, zegt Van Zon. “Het creëren en onderhouden van een netwerk is één van onze kernactiviteiten. Wij hebben veel klanten op ons kopernetwerk. Ze verwachten een product van KPN op spullen van KPN. Het zou vreemd zijn om deze klanten weg te geven aan een andere aanbieder. Wij zijn voorstander van samenwerking met andere partijen op het gebied van de bouw, maar dat moeten zij ook willen.”
Hoe kies je een goede aanbieder?
Meerdere glasvezelkabels in de straat zorgen er ook voor dat bewoners keuze hebben. Belangrijk om te weten: je hoeft niet per se een abonnement af te nemen bij het bedrijf dat de kabel in de straat heeft aangelegd. Wel moet de netwerkbeheerder een overeenkomst hebben met de aanbieder. KPN Netwerk is het grootste glasvezelnetwerk van Nederland. Staat deze voor de deur, dan kun je een abonnement afsluiten bij onder andere XS4all, Youfone of KPN.
Een ander groot netwerk is dat van Delta, dat overeenkomsten vertoont met Delta zelf, Odido en Caiway. KPN levert geen diensten op het glasvezelnetwerk van Delta en Delta doet dat ook niet voor KPN. Daarnaast gaat Open Dutch Fiber de komende tijd ook veel glasvezel aanleggen, bijvoorbeeld in Rotterdam en omgeving. Via dit netwerk kunt u bijvoorbeeld een abonnement afsluiten bij Odido en TriNed.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]