Hoe Musselkanaal er in slaagt zijn zwembad in de benen te houden: ‘Ook ondernemers helpen mee’

[ad_1]

Bewoners van Musselkanaal kunnen hun zwembad De Horsten al jaren drijvend houden. Mede omdat zoveel mensen bijdragen.

Deze week worden er zes warmtepompen geplaatst in zwembad De Horsten in Musselkanaal. Ze vervangen de oude CV-ketels en zijn besteld door Stichting Zwembad Dorp De Horsten. Het werd een paar jaar geleden opgericht door inwoners van het dorp en beheert nu de faciliteit.

‘Bad is nu ons eigendom’

“In eerste instantie mochten we van de gemeente Stadskanaal dit bij wijze van proef twee zomers doen”, vertelt Eltje Toutenhoofd. “Die zomers gingen goed en daarna mochten we verder. Binnenkort starten we aan onze vijfde officiële zomer. Het bad is nu zelfs ons eigendom.”

Toutenhoofd is voorzitter van bovengenoemde stichting. Jaren geleden luisterde hij samen met andere dorpsbewoners gespannen naar de discussies binnen de gemeenteraad van Stadskanaal. De gemeente was eigenaar van De Horsten en twee andere openluchtzwembaden, in Staskanaal en Onstwedde, maar wilde bezuinigen. Toutenhoofd zag een pikzwart scenario opdoemen: de sluiting van De Horsten.

Actief de gemeentebestuurders benaderd

“Dat wilden we niet”, blikt hij terug. “We hebben toen actief de gemeentebestuurders benaderd en gezegd dat we de voorziening zelf wilden gaan runnen. We hebben ons Dorpsbedrijf opgericht en mochten in 2018 en 2019 de beide zomers een proef draaien. En toen konden we verder en twee jaar geleden heeft de gemeente het zwembad, de weide en de opstallen aan ons overgedragen. Daarom regelen we nu alles zelf.”

Dat kost veel tijd en energie, zegt Henk Schlimbach. Hij is tevens directeur van de stichting (Bert Schulte en Harry Bos zijn samen met Toutenhoofd de ander) maar geeft ook leiding aan de vrijwilligers.

Ondernemers uit de omgeving helpen ook mee

“En we hebben er zestig”, zegt Schlimbach. “Zij onderhouden het zwembad, de gebouwen en het groen. Ze bezetten de kiosk en doen allerlei andere klusjes. Maar ook lokale ondernemers helpen ons hierbij. Een boer helpt ons bijvoorbeeld met het vrijmaken van een plek waar de nieuwe warmtepompen kunnen komen te staan. Dankzij deze inzet hoeven we nauwelijks bedrijven in te huren en besparen we enorm op de kosten. Dat is ook de reden waarom wij overleven.”

Uitgaven en kosten zijn cruciaal, zegt ook Toutenhoofd. “De verkoop van abonnementen en tickets zijn belangrijke bronnen van inkomsten, net als donaties. En de komende jaren blijven we een bedrag ontvangen van de gemeente. De energiekosten waren enorme kostenposten, maar vorig jaar hebben we zonnepanelen gekregen die voor stroom aan de nieuwe warmtepompen. Zo kunnen we flink besparen op de kosten bij het warmhouden van het chloorwater. En zo maken we het ook.”

Flexibel in het spelen met het weer

De andere twee zwembaden in de gemeente zijn inmiddels ook geprivatiseerd, maar er zijn zwemvoorzieningen in het gebied die nog steeds eigendom zijn van gemeenten. “En dus ook iets goedkoper, dus het zijn concurrenten”, zegt Toutenhoofd. “Maar de afgelopen zomers was het hier gelukkig ook druk. En wij hebben het voordeel dat we heel flexibel kunnen reageren op het weer. In september of oktober kunnen we de deuren nog openen.”

Toutenhoofd is trots op De Horsten en het draagvlak dat het zwembad in Musselkanaal heeft. Henk Schlimbach ook. “Mijn schoonvader Bertus Lubbers heeft zich jaren geleden ook erg ingezet voor natuurbehoud. Hij is overleden, maar als hij had kunnen zien hoe het zwembad er nu uitziet, zou ook hij trots zijn geweest. En het is ook leuk dat we hebben een basis waarop we heel lang vooruit kunnen gaan.”

Johanna Lubben is erg blij met die basis. Ze is 71 jaar en zwemt al sinds de opening in de jaren zestig in De Horsten. “Elke ochtend zwem ik er een uurtje baantjes met mijn vaste zwemvriendin Wendy Boxem. Een paar jaar geleden was het inderdaad spannend, maar ik ben heel blij dat het bad gebleven is en dat het nu door bewoners beheerd wordt. goede conditie, ik zwem er elke dag met veel plezier.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *