Schapen en een geit dood en gewond bij wolvenaanval in het Bargerveen. ‘Niet geschrokken, wel teleurgesteld’

[ad_1]

De schaapskudde in Bargerveen bij Emmen is afgelopen zondag en in de nacht van maandag op dinsdag opgeschrikt door een wolvenaanval. Acht dieren zijn omgekomen en zeker dertien zijn gewond geraakt, zegt herder Joshua Bos.

Als de verslaggever belt, heeft Joshua Bos het eigenlijk te druk om te praten. “We gaan een beetje van hier naar hier vanwege de wolf.” Een paar uur later heeft de herder wat rust. ‘Toen jij belde, probeerde ik een gebeten schaap uit een turfput te halen. Vandaag probeer ik de rest van de kudde te bekijken om te zien of er nog meer schade is. Tot nu toe valt het mee.”

Was hij geschokt door de aanval? “Ik denk dat ik er realistisch over ben. We zijn niet echt geschokt, maar wel teleurgesteld dat dit is gebeurd. Het is heel vervelend, maar we hebben in 2021 al een wolvenaanval meegemaakt. Ergens weet je dat dit kan gebeuren.”

Dood, gewond en vermist

In het Bargerveen grazen meerdere kuddes schapen en geiten, in totaal ruim duizend dieren. Slechts een deel ervan wordt ‘s nachts binnen gehouden. De kudde die werd aangevallen bestaat uit ongeveer driehonderd dieren.

De aanvallen vonden plaats op zondag en in de nacht van maandag op dinsdag, waarbij uiteindelijk acht dieren omkwamen. Zondag heeft de dierenarts één geit laten inslapen. Na de aanval van maandag op dinsdag stierven vijf schapen en een geit, en Bos vond later nog een dood schaap. Dertien dieren hebben bijtwonden. Bovendien worden er nog steeds dieren vermist.

De aanval werd gemeld bij Bij12, de instantie die landelijk de schade door wolven bijhoudt, zegt Bos. DNA-onderzoek moet uitwijzen waar de wolf vandaan komt.

‘Hekwerk niet wenselijk’

De aanval werd aangekondigd in een bericht op Facebook, waarin stond dat “de wolf waarschijnlijk niet lang zal blijven”. “Dat is eigenlijk meer hoop dan we zeker weten”, zegt Bos.

Wat moet er nu gebeuren voor de schapen in Bargerveen? Hoe dan ook is het hele gebied afzetten geen optie, zegt Bos. “Er wordt ook gezegd dat een wolf in de natuur thuishoort. Dan is het niet wenselijk om overal een anderhalve meter hek met elektriciteit te hebben. Geen enkel dier zou er dan in of uit kunnen komen, zelfs de vos niet. Dat gaat dus nooit gebeuren.”

Bos zegt dat hij overweegt om meer kuddes door een herder te laten verzorgen en schapen vaker naar binnen te brengen. “Maar dat kost allemaal tijd en geld. En er zitten maar 24 uur in een dag, waarvan die dieren tien uur buiten moeten zijn om eten te krijgen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *