Olie op Bonaire raakt natuur en toerisme: stoeltjes blijven leeg op twee populaire stranden | Buitenland

[ad_1]

Niet alleen de natuur, maar ook toeristen zijn slachtoffer van de olievervuiling aan de kust van Bonaire. Er spoelt al enkele dagen olie aan op het Caribische eiland, wat betekent dat ten minste twee stranden tot nader order gesloten zijn.

Het gaat om de plaatsen Sorobon en Lac Bay aan de oostkant van het eiland. “Sorobon is normaal gesproken een populaire plek voor toeristen die met cruiseschepen aankomen”, zegt een woordvoerder van Tourism Corporation Bonaire. Dinsdag bleven de strandstoelen en snorkelspullen echter in opslag.

Lac Bay is momenteel ook gesloten door de autoriteiten. Eerst moeten de olieresten die in het water drijven en nog aanspoelen, worden opgeruimd. De olie komt uit een scheepswrak duizend kilometer ten oosten van de kust van Tobago.

Lees hieronder de foto

Op Bonaire is een besmeurde vogel uit het water geborgen.  Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de olieramp voor de natuur.
Op Bonaire is een besmeurde vogel uit het water geborgen. Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de olieramp voor de natuur. © WWF Elly Albers

Het VVV-kantoor in Kralendijk benadrukt dat voorlopig alleen de oostkant van het eiland getroffen is. “We hopen dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.” Wel staan ​​er filmpjes op sociale media van snorkelaars en duikers die langs de westkust olieresten in het water zouden hebben zien drijven.


Bonaire is erg populair bij watersportliefhebbers vanwege het kleurrijke onderwaterleven. De tropische vissen en koraal zijn een lust voor het oog. In 2022 kwamen ruim 173.000 bezoekers per vliegtuig aan op het eiland, dat de status heeft van gemeente van Nederland.

Natuurramp

Maar de natuur heeft ook te maken met olievervuiling. “De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens. Op basis van de beelden die ik heb gezien durf ik dit een potentiële natuurramp te noemen”, zegt Monique van de Water, programma beheerder van het Wereld Natuur Fonds in Caribisch Nederland.

Aan de kust van Bonaire spoelen al enkele dagen olieresten aan.
Aan de kust van Bonaire spoelen al enkele dagen olieresten aan. © WWF-NL Casper Douma

Ook Greenpeace maakt zich zorgen. Meralney Bomba, medewerker van de milieuorganisatie op Bonaire, zegt: “Ik zie grote olievlekken in de zee, vooral op plekken met kwetsbare mangroven, vissen en koraal. Deze olieramp kan grote schade aanrichten.”

Op Bonaire wordt bijvoorbeeld veel gewerkt aan het herstel van mangrovebossen, omdat ze de kust en de natuur beschermen tegen stormen en zeespiegelstijging. Koraalvervuiling is ook een probleem. Van de Water: “Bijzondere diersoorten als zeeschildpadden en haaien zijn afhankelijk van de koraalriffen rond Bonaire. Tussen het koraal groeien allerlei soorten vissen. De zee rond Bonaire is een van de oudste beschermde zeegebieden ter wereld.”

Een foto van de stranden van Bonaire, aangeleverd door natuurorganisatie WWF.
Een foto van de stranden van Bonaire, aangeleverd door natuurorganisatie WWF. © WWF-NL Casper Douma

Bekijk hier onze video over olievervuiling langs de Caribische kust:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *