[ad_1]
De traditionele Slochter Jaarmarkt wankelt. Het huidige bestuur heeft genoeg van agressieve marktkooplieden en automobilisten met een kort lontje. De markt heeft verjonging nodig. “Dit zie je overal.”
Vorig jaar vond op de eerste woensdag van oktober de veertigste editie van het evenement plaats. Het huidige bestuur wil in 2025 nog een markt organiseren, “daarna zullen anderen dat moeten oppakken.” Dit zijn de woorden van Fré Bos (65) uit Siddeburen. In 1981 startte zijn broer de Jaarmarkt van Slochter. “Maar nu moet het bestuur verjongd worden.”
Marktkooplieden bijna met elkaar in conflict
Bos en zijn collega’s houden een slechte nasmaak over van de laatste editie van de markt. “Het lontje is korter na corona.” Het bestuur zag hoe twee markthandelaren bijna met elkaar in botsing kwamen, omdat de een op de kar van de ander zou hebben getikt. Bovendien hebben veel marktkooplieden het moeilijk. Er zijn er veel failliet gegaan tijdens de coronaperiode. Vóór corona telde de markt tussen de 100 en 125 kramen, dit jaar waren dat er tachtig.
“Ik hoop van harte dat alles gewoon doorgaat, maar dat moeten we niet doen”, zegt Bos. “Na corona zijn er nieuwe uitdagingen en daar zijn nieuwe mensen voor nodig.”
Maar hebben de dertigers van nu daar nog tijd voor? “Ja, dat is een probleem”, weet ook Bos. “Ze hebben wel tijd, maar willen die elders besteden. Alle verenigingen hebben moeite met het vinden van vrijwilligers.”
‘Wat moeten de jongeren met zo’n markt?’
“Dit zie je eigenlijk overal”, zegt Joris ten Have (29). De jonge orgelman uit Zuidlaren staat al een paar jaar met zijn draaiorgel op de markt in Slochteren. “En ik vind het altijd leuk. Bezoekers gaan met een goed gevulde portemonnee op pad. Dat is natuurlijk altijd leuk.”
Toch ziet hij dat de jaarmarkten het moeilijk hebben. Hij bezoekt er zes per jaar en ziet elk jaar minder kraampjes. “Wat moet de jeugd met zoiets? markt”, vraagt hij zich af. “Ze zitten de hele dag op hun mobiele telefoon.”
Winterse welvaart
Toch is er één jaarmarkt die zijn capaciteit bijna ontgroeit: Winterwelvaart in Groningen. Ieder jaar in december komen duizenden bezoekers naar deze jaarmarkt rond de Der A. Harrie de Vries was tot vorig jaar organisator van de markt. Voor Slochteren heeft hij geen tips. “Dat kan ik natuurlijk niet zeggen.” Zijn succesformule? “Nou, de prachtige locatie, de goede sfeer en de prachtige schepen daar.”
[ad_2]