[ad_1]
Een 77-jarige man uit Assen heeft zich schuldig gemaakt aan het van zijn vrijheid beroven van zijn toenmalige vrouw. Dat heeft de rechtbank in Assen bepaald. Ze zit al een hele tijd opgesloten in huis.
Onlangs werd de strafzaak tegen de oudere man behandeld. Maar de vrouw deed in juni 2021 al aangifte, zo blijkt uit de recente uitspraak van de rechtbank. Het slachtoffer vertelde destijds aan de politie dat zij lange tijd van haar vrijheid was beroofd door haar toenmalige levenspartner. Dit zou zijn begonnen in 2009, na haar revalidatie van een hersenbloeding, waardoor ze aan de linkerkant van haar lichaam verlamd raakte.
Eenmaal thuis werd zij door de man opgesloten, zo blijkt uit haar verklaring. Ze zegt in haar proces-verbaal dat de verdachte alle deuren van de woning op slot heeft gedaan en dat ze geen sleutels bij zich had. Er ontstond veel ruzie en haar partner zou haar ervan hebben beschuldigd mannen in huis te hebben gehaald. Ze werd opgesloten en kon nergens heen. Toen hij wegging, deed hij de deur op slot. De afgelopen maanden mocht haar familie haar niet meer bezoeken.
De huisarts waarschuwde al jaren eerder
Volgens de rechtbank blijkt uit de bij het rapport gevoegde medische gegevens dat de huisarts aangeeft dat er in 2016 al een waarschuwing was afgegeven over de overbelasting van de mantelzorg. Ook was er sprake van zorgmijdend gedrag van zowel de verdachte als het slachtoffer. Ook wordt aangegeven dat de vrouw de woning niet kan verlaten omdat de verdachte de sloten heeft vervangen.
Ook een nichtje vertelde dat haar tante lange tijd opgesloten zat. Volgens haar verklaring had de verdachte stemmingswisselingen en had hij slechte interacties met de vrouw. Het nichtje zegt dat ze in april 2021 niet op bezoek mocht bij haar tante. Soms was de man hele dagen weg. De vrouw had ook geen computer of telefoon.
De rechtbank stelt vast dat de man zijn toenmalige levenspartner onrechtmatig van haar vrijheid heeft beroofd. “Dit was voor een langere periode, maar in ieder geval in de eerste helft van 2021 in hun toenmalige gedeelde woning in Assen.”
Machteloosheid
Hoewel de man schuldig werd bevonden, legde de rechtbank hem geen straf op. “Het handelen van de verdachte lijkt volgens zijn nabestaanden enerzijds voort te komen uit een vorm van onmacht en anderzijds uit zijn psychische problemen. Meerdere familieleden melden klachten die doen denken aan waanvoorstellingen.” Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat de huisarts in 2016 al waarschuwde voor overbelasting van de mantelzorger.
De rechtbank merkt voorts op dat de verdachte inmiddels op hoge leeftijd is. Uit een rapport van de reclassering blijkt dat de verdachte verward en vergeetachtig overkomt en niet lijkt te begrijpen wat er aan de hand is. De communicatie met de verdachte verloopt moeizaam. De rechtbank heeft dit ter terechtzitting zelf geconstateerd. De man wordt als minder verantwoordelijk beschouwd.
Te veel verantwoordelijkheid
De man en vrouw zijn al bijna drie jaar gescheiden. “Na haar hersenbloeding veranderde de aanvankelijk goede relatie in een mantelzorgrelatie die voor de verdachte een te grote verantwoordelijkheid bleek te zijn.” Gezien al deze omstandigheden kwam de rechtbank tot een schuldigverklaring zonder een straf op te leggen, zoals ook door de officier van justitie was geëist.
[ad_2]