Beknibbelen kan niet meer bij compensatie funderingsschade | Commentaar

[ad_1]

De autoriteiten in Fryslân moeten de adviezen over het aanpakken en vergoeden van funderingsschade ter harte nemen. Zorg voor een arrangement dat toegankelijk en begrijpelijk is. En stop met bezuinigen.

U woont alleen in een huis waarvan de fundering steeds verder verslechtert door paalrot of verzakkingen, waardoor uw woning langzaam maar zeker achteruit gaat. Je ontdekt steeds nieuwe scheuren in je gevel, keukenkastjes die niet meer dicht kunnen, vastzittende ramen en los vloerlaminaat. ‘s Nachts lig je in bed en hoor je je huis piepen en kraken uit de naden.

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) sprak door heel Nederland met slachtoffers van funderingsschade. Hun rapport verscheen deze week. Hoe voel jij je als je in een huis woont dat letterlijk uit elkaar wordt gescheurd? Angstig, wanhopig en machteloos, schreven de onderzoekers op.

Daarnaast zijn er financiële zorgen. Want een ingrijpende renovatie van de fundering kost slechts 120.000 euro. U kunt uw hypotheek niet verhogen omdat uw huis niets meer waard is. Dat vreet aan je en leidt tot stress die uiteindelijk je gezondheid beïnvloedt.

Burgers dachten dat de overheid als vangnet zou ingrijpen, vooral gezien het feit dat het funderingsprobleem deels werd veroorzaakt door overheidsbeleid (zoals het rapport nu ook laat zien). Of dit nu komt door de aanleg van een metrolijn, het graven van een kanaal of het droogleggen van een polder, de overheid heeft er vergunning voor verleend. In het veenweidegebied in Fryslân bepaalt de provincie de grondwaterstanden en Wetterskip Fryslân voert deze besluiten uit met haar gemalen.

Maar burgers die daar aanklopten, werden lange tijd met de nek aangekeken. Met een streng juridische aanpak dachten de autoriteiten weg te kunnen komen: een huiseigenaar is verantwoordelijk voor de gehele bouw en je moet tegenover de rechter bewijzen dat jouw funderingsschade is veroorzaakt door ons niveaubeleid.

Na ophef hierover en met de verkiezingen voor Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het waterschap in zicht, werd besloten dat er een subsidieregeling, een stichtingsbureau en een overlegtafel zouden komen.

Bezuinigen

De Rli beschouwt dit als een positieve ontwikkeling, maar Staten en waterschapsbeheer staan ​​nog steeds voor een uitdaging. Want de afspraken en adviezen die tijdens het overleg met slachtoffers naar voren kwamen (de ‘basistafel’) worden niet altijd overgenomen. Zo hebben de Staten en het waterschap bezuinigd op de door de Stichtingstafel voorgestelde subsidieregeling. Burgers kunnen niet rekenen op 50 procent van de kosten van schadeherstel met een maximum van 50.000 euro, maar op 40 procent en maximaal 40.000 euro.

De Rli adviseert dat er een einde moet komen aan dit soort gierigheid. Er moeten royale arrangementen komen die voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk zijn, en waarin zorg en begeleiding centraal staan.

Laat de provincie en Wetterskip Fryslân dat ter harte nemen. Daar hebben burgers baat bij als de grond in hun eigen huis letterlijk onder hun voeten wordt weggeslagen.

mainredactie@frieschdagblad.nl

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *