Nooit vroegen zo veel arme kinderen om hulp: Leergeld breekt records in Oost-Groningen

[ad_1]

Vorig jaar hielp de Stichting Leergeld Zuid-Oost Groningen ruim 2.200 kinderen van arme ouders. Een absoluut record.

“In 2022 werden we nog geen 2.000 kinderen geholpen, voor de coronacrisis hielpen we 1.600 tot 1.700 per jaar, nu is de stijging heel fors”, zegt voorzitter Jan Bessembinders.

Laptop of ander schoolmateriaal

De stichting helpt kinderen tussen de 4 en 18 jaar waarvan de ouders weinig geld hebben in heel Oost-Groningen (de gemeenten Stadskanaal, Pekela, Veendam, Oldambt en Westerwolde). Zij betaalt bijvoorbeeld de kosten voor een fiets, laptop of ander schoolmateriaal. Leergeld is het laatste vangnet: als ouders niet in aanmerking komen voor gemeentelijke en soortgelijke rekeningen, kunnen zij terecht bij Leergeld.

Oorzaak van de stijging is volgens Bessembinders waarschijnlijk het grote ‘charmeoffensief’ dat de stichting vorig jaar voerde. ‘We weten dat we nog lang niet alle gezinnen bereiken die in aanmerking komen voor onze hulp. Om meer bekendheid te krijgen, hebben we vorig jaar op scholen folders en posters uitgedeeld en radiospots uitgezonden via lokale omroepen. Ik denk dat dit mede heeft geleid tot de vele extra hulpvragen.”

Veel statushouders vragen om zwemlesgeld

Mede. Andere oorzaken zouden volgens hem kunnen zijn dat meer gezinnen in financiële nood verkeren. “En er melden zich ook meer statushouders. Wij worden door hen specifiek gevraagd om zwemlesgeld voor hun kinderen te betalen. Lessen die hier normaal zijn, maar in hun land van herkomst misschien minder.”

De groei van het aantal hulpvragen heeft ertoe geleid dat Bessembinders en zijn mededirecteuren voor dit jaar meer subsidies hebben aangevraagd bij de betrokken gemeenten, hun belangrijkste geldverstrekkers. “En gelukkig kregen we dat extra geld. Vorig jaar waren we ervan uitgegaan dat we € 200.000,- zouden uitgeven, maar daar zijn we ruim overheen gegaan en kwamen uit op een kwart miljoen. Gelukkig hadden we nog een reserve achter de hand. Maar dit jaar hebben we ons budget verhoogd.”

Roep om vrijwilligers

Een gevolg van de groei is dat de stichting schreeuwt om meer vrijwilligers. “We hebben meer mensen nodig die huisbezoeken afleggen en administratieve taken op zich nemen. Ook omdat we er rekening mee houden dat de groei doorzet. Ook omdat we verder gaan om onszelf beter bekend te maken. Binnenkort hebben we weer een bijeenkomst waarbij we scholen gaan informeren .”

Het vergroten van de bekendheid is iets waar de Stichting Leergeld Groningen, actief in de gemeente Groningen, zich ook voor inzet. Vorig jaar hielpen we ruim 3.900 kinderen, vergeleken met ruim 3.700 op de 2.200. Maar de bestuurders en vrijwilligers weten dat dit niet alle arme gezinnen in de stad bereikt en daarom hebben zij een Week van Leergeld Groningen opgezet.

Posters en flyers op 330 adressen

“En dat zal plaatsvinden van 18 tot en met 23 maart”, zegt secretaris Bert Hukema van de stichting. “Wij zullen die week ons ​​laten horen via digitale kanalen in de stad, maar ook in Haren en Ten Boer, en op 330 adressen flyers en posters verspreiden op plekken waar onze doelgroep komt. Op scholen, klinieken, in bibliotheken. we laten zien dat we er zijn en vooral op welke manieren we kinderen kunnen helpen.”

De Leergeldstichtingen in Groningen en Oost-Groningen zijn autonoom opererende organisaties, maar vallen wel onder de paraplu van de organisatie Leergeld Nederland.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *