Veel plezier viel er niet te beleven aan het februariweer: recordzacht, maar extreem nat en grijs

[ad_1]

Er viel niet veel plezier te beleven in het februariweer. Voor schaatsliefhebbers was er absoluut niets. Maar ook mooie vroege lentedagen ontbraken. Niettemin was het de warmste februari ooit gemeten. De ‘natte moesson’, die in oktober begon, duurde onverminderd voort.

Hogedrukgebieden bevonden zich vrijwel de hele maand op respectvolle afstand van ons land. Alleen de eerste week, toen de luchtdruk boven Frankrijk hoog was, werden de oceaanverstoringen gedwongen een noordelijke koers te volgen en bleef het enkele dagen droog. Naderhand lieten de weerkaarten vrijwel alleen hogedrukgebieden boven Rusland en op de oceaan rond de Azoren zien. Dit laatste systeem handhaafde een westelijke stroming. Dit bracht zachte zeelucht binnen en legde de rode loper uit voor regenverstoringen.

Op 8 februari kreeg onze regio tijdelijk te maken met koudere lucht. Dit resulteerde op de meeste plaatsen in de enige vorstnacht. Overdag was het slechts 4 graden, maar de milde lucht was dichtbij (Zeeland 12 graden) en de frontlinie passeerde met wat sneeuw. In de zuidoosthoek zat 2 centimeter. Heel tijdelijk, want de volgende dag was het ruim 10 graden.

Het bleef zeer mild tot de 23e, met een piek van 13 graden op de 15e, maar het was allesbehalve lenteweer. De meeste dagen waren grijs en vaak nat. Vooral de 18e regende volledig, waarbij op veel plaatsen 20 tot 30 millimeter viel. Overdag liep het kwik vaak op tot boven de 10 graden en de nachten waren uitzonderlijk mild met lage temperaturen die vaak varieerden van 6 tot 9 graden. Pas de laatste dagen werd het wat koeler en wat droger, al eindigde februari in stijl met een grijze, natte schrikkeldag.

Nieuw record: 4 graden warmer

Met een provinciaal gemiddelde van 7,3 graden was februari precies 4 graden warmer dan normaal, wat goed was voor een nieuw record. De warmste februari tot nu toe was in 1990 met 6,7 graden. Ook toen was een gebrek aan kou de oorzaak van het hoge gemiddelde en werden mooie vroege lentedagen gemist. Het aantal vorstdagen varieerde van nul tot twee, terwijl tien tot dertien normaal is.

Op verschillende plaatsen was februari de vijfde maand op rij met ruim 100 millimeter neerslag, wat een zeldzaamheid is. Het provinciaal gemiddelde werd vastgesteld op 105 millimeter, tegenover 58 normaal. De afgelopen honderd jaar was februari alleen in 2002, 2020 en 2022 natter. In Zweins (124 mm), Oppenhuizen (123 mm) en Sint Annaparochie (117 mm) was het het natst, terwijl in Ternaard (86 mm) de minste regen viel. ), Achlum en Stavoren (beiden 89 mm).

Zonnige dagen waren schaars, grijsheid domineerde. Vliegbasis Leeuwarden kwam niet verder dan 44 uur februarizonneschijn tegenover 94 normale uren. Dit maakte het de minst zonnige verzamelmaand sinds 2006, toen er 38 uren zonneschijn werden gemeten.

Uitzonderlijk milde en natte winter

De winter (december/januari/februari) was uitzonderlijk mild en nat. Met gemiddeld 5,7 graden waren alleen de winters van 2007 (6,4) en 2020 (6,0) in Leeuwarden iets milder. De Friese hoofdstad kende slechts 19 vorstdagen tegenover 35 normaal. Normaal gesproken zijn er zeven ijsdagen (volle 24 uur onder nul), maar nu was dat aantal beperkt tot twee.

Met een provinciaal neerslaggemiddelde van maar liefst 323 millimeter tegenover 216 millimeter normaal beleefden we de derde natste winter in ruim honderd jaar. Sinds 1900 is het gemiddeld alleen in de winters van 2002 (327 mm) en 1995 (324 mm) gemiddeld natter geweest. West-Terschelling kende met 314 mm zelfs de natste winter sinds 1915. De Zuidoosthoek was echter de natste regio met Wijnjewoude 395 mm, Appelscha 382 mm en Haulerwijk 374 mm. In Achlum (254), Rohel-Vierhuis (266) en Ternaard (285) was het het minst nat.

Voor een winter met minder zon in Leeuwarden moeten we ruim dertig jaar terug. De vliegbasis registreerde 161 uren zonneschijn (normaal 224 uur). De laatste nog grijzere winter was die van 1990 met slechts 132 uren zonneschijn.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *