Sharp rise in reports of sexual misconduct by healthcare providers

[ad_1]

Vorig jaar heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ontving ruim 330 meldingen van seksueel wangedrag door zorgverleners jegens mensen die zorg ontvingen. Dat is ongeveer een derde meer dan in 2022 en komt vorig jaar neer op bijna één melding per dag.

De meeste meldingen kwamen uit de gehandicaptenzorg (100), gevolgd door de geestelijke gezondheidszorg (70), fysiotherapie (60) en de jeugdzorg (50). Ook ontving de Inspectie veertig meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de verpleegkunde, tien in de asielzoekerszorg en nog geen vijf bij de GGD.

Het seksueel wangedrag omvatte seksueel suggestieve opmerkingen en berichten, ongewenste aanrakingen, onnodig lichamelijk onderzoek en seksueel contact. Ook waren er meldingen van aanranding en verkrachting, aldus de Inspectie.

De Inspectie benadrukt dat seksueel contact tussen zorgverleners en patiënten nooit is toegestaan. “Er is altijd sprake van een ongelijke relatie tussen zorgverlener en patiënt of cliënt. Seksueel contact schaadt die zorgrelatie. Direct of later”, aldus de Inspectie. “Het is niet toegestaan; het is nooit toegestaan.”

Het hogere aantal meldingen betekent niet noodzakelijkerwijs dat er meer seksueel wangedrag plaatsvindt in de zorg. Slachtoffers zouden eerder naar voren kunnen komen omdat er meer aandacht aan het onderwerp wordt besteed en mensen er alerter op zijn. “De Inspectie vindt dat positief. Maar het werkelijke aantal gevallen ligt waarschijnlijk nog steeds veel hoger dan het aantal meldingen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *