Lasse (17) uit Duitsland woont al anderhalf jaar in de trein. ‘Een ware achtbaanrit’

[ad_1]

Er zijn mensen die na hun schoolopleiding verder studeren en verhuizen. Anderen blijven ‘gewoon’ thuis, maar je kunt het natuurlijk ook heel anders aanpakken. Bijvoorbeeld door in de trein te leven, zoals een Duitse tiener al anderhalf jaar doet.

De 17-jarige Lasse Stolley besloot in de zomer van 2022 te leven als zogenaamde ‘digital nomad’. Dit zijn mensen die internet gebruiken om hun werk uit te voeren, ongeacht de locatie. Lasse is zo iemand, hij werkt als programmeur voor een start-up voor app-ontwikkeling. Hiervoor heeft de Duitser alleen zijn laptop nodig en hoeft hij niet op één locatie aanwezig te zijn.

Daarvoor woonde hij met zijn ouders in Fockbek, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Ze waren aanvankelijk sceptisch over de beslissing van hun zoon, maar steunen hem nu nog steeds. Met toestemming van zijn ouders kocht Lasse een jaarkaart van spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn, waarmee hij voor onbepaalde tijd met de trein kon reizen. Dat deed hij eerst in de tweede klasse, maar vorig jaar stapte hij over op een kaart voor de eerste klasse.

De tekst gaat verder onder de Instagram-post .

Minimalistische levensstijl

De overgang van een ‘normaal’ leven naar een minimalistische levensstijl was niet eenvoudig, vertelt Lasse aan Bild. “De eerste maanden waren moeilijk. Ik heb veel moeten leren over hoe het allemaal werkt.” Zo miste de tiener vaak treinen, kwam ‘s nachts op vreemde stations aan en kon daardoor nauwelijks slapen in de trein. “Alles was anders dan ik had verwacht.”

Niettemin leerde de 17-jarige zo minimaal mogelijk te leven. Neem bijvoorbeeld de beperkte bagageruimte in een trein. Het vergt enig ruimtelijk inzicht om hiermee om te gaan. Daarom reist Lasse naar eigen zeggen altijd met een rugzak met daarin vier T-shirts, twee broeken, een nekkussen en een deken. Ook heeft hij altijd een koptelefoon bij zich en uiteraard zijn laptop.

Achtbaan ritje

Met een leven in de trein kom je langs allerlei, vaak mooie, bestemmingen. Lasse mag zelf bepalen waar hij heen gaat. “Als ik zin heb om naar de zee te reizen, neem ik ‘s ochtends de trein naar het noorden. Als ik verlang naar de drukte van de grote stad, zoek ik een verbinding met Berlijn of München. Of ik neem de sneltrein naar de Alpen voor een wandeling”, vertelt hij aan Business Insider. “Sommige routes fascineren mij elke keer weer.”

De tekst gaat verder onder de Instagram-post .

Lasse’s favoriete route? “Het Midden-Rijndal tussen Mainz en Bonn. Hier rijden de treinen altijd heel langzaam langs de rivier. Het uitzicht is geweldig.” Bovendien is het een echte achtbaanrit. “De ICE-treinen racen door tunnels en over bruggen met een snelheid tot 300 kilometer per uur. En omdat de treinen zoveel hoogteverschillen overwinnen, voelt de rit aan als een achtbaanrit.”

Leven als digitale nomade kost 10.000 euro per jaar

De jaarkaart en het aantal ritten brengen Lasse een flinke kostenpost met zich mee. In totaal geeft de 17-jarige 10.000 euro per jaar uit om als digitale nomade te leven, maar daarmee kom je ook ergens. Op zijn blog schrijft Lasse over zijn bezoek aan een demonstratie van klimaatactivisten tegen de steenkoolwinning in Lausitz. Daar werd hij aangevallen door een tegendemonstrant, die eerder al zijn video-opnames had verstoord. Enkele omstanders kwamen uiteindelijk de tiener te hulp.

De tekst gaat verder onder de Instagram-post .

Ook wandelt hij regelmatig met vrienden in de bergen. Zo beklom Lasse in augustus 2023 samen met vriend Markus de Wendelstein, een berg met een hoogte van 1.838 meter met uitzicht op de Duitse en Oostenrijkse Alpen. De wandeling duurde twee uur. “Terugkijkend was dit de mooiste wandeling van het jaar.”

Lasse beperkt zich niet tot reizen in Duitsland. In oktober kocht hij bijvoorbeeld een zogenaamde Interrail Global Pass, waarmee hij al naar onder meer België en Oostenrijk reisde. Ook Scandinavië werd bezocht en dat leverde prachtige plaatjes op.

Twaalf keer de wereld rond

Lasse’s leven in de trein werd vorig jaar opgemerkt door Deutsche Bahn. De jongen houdt zijn reizen en ervaringen bij een blog . In september werd hij daarom uitgenodigd op het kantoor van de directie van de spoorwegmaatschappij. “Ze waren geïnteresseerd in mijn ervaringen, vooral met de nachttreinen waar ik als een van de weinigen in Duitsland dagelijks gebruik van maak. Voor mij was het een hele interessante en leerzame dag”, schrijft hij op zijn website.

In totaal heeft Lasse al 500.000 kilometer met de trein afgelegd, wat genoeg is om twaalf keer de wereld rond te reizen. Het volgende doel? Natuurlijk de miljoen kilometer. Aangezien er geen plannen zijn om het treinverkeer stop te zetten, lijkt dat geen heel onrealistisch doel.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *