Klimaatles voor 500 kinderen uit Ooststellingwerf: van kruipdiertjes tot een betere blik op je lievelingsfruit

[ad_1]

Sinds maandag krijgen zo’n 500 kinderen uit Ooststellingwerf les over natuur en milieu. Via uitdagingen, in de volksmond uitdagingen genoemd, werken de kinderen aan de thema’s biodiversiteit, transport, dingen en water. Maar hoe bespreek je deze thema’s met kinderen? Schepper van Junior Klimaatcoach Arjan Lucius legt het uit.

Uitdaging 1: Wat leeft daar?

In het thema ‘biodiversiteit’ gaan de kinderen op zoek naar dieren tijdens een bomen- en dierenbingo. “Dan ga je even heel stil zitten en kijk om je heen. Wat zie je dan? Wat voor planten zie je? En dieren?” vraagt ​​Lucius. Voor de kinderen is de bingokaart al gemaakt. Ze kunnen onder andere een vlinder, een vogel of een boomblad afstrepen. “Dit zijn zeer mondiale zaken.”

Ook ontdekken de kinderen waar dieren leven. “Til gewoon een boomstam of een bloempot op. Nou ja, er zitten altijd wel een paar griezelige beestjes onder.” Een scoutinggroep in Almelo kwam op deze manier salamanders tegen, weet Lucius.

Niet alleen dieren vallen onder biodiversiteit. Kinderen leren ook dat je voorzichtig moet zijn met bomen. “Eén boom werkt net zo goed als tien airconditioners. Omdat het voor verkoeling zorgt. Kinderen zijn wellicht bekend met airconditioning thuis of op school. Daarnaast zijn bomen belangrijk voor de opslag van CO2 en de zuurstofproductie.”

Uitdaging 2: Waar komt mijn favoriete fruit vandaan?

De uitdaging bij het thema ‘vervoer’ is dat de kinderen tellen hoeveel stappen ze zetten als ze naar school gaan. Maar Lucius wil kinderen ook bewust maken van het voedsel dat ze eten. Ons eten heeft vaak al een hele reis achter de rug. “We nodigen de kinderen uit om naar de supermarkt of groenteboer te gaan en bijvoorbeeld uit te zoeken waar hun favoriete fruit vandaan komt.”

Volgens Lucius is dit niet bedoeld om met de vingers te wijzen. “We willen vooral dat de kinderen zelf dingen ontdekken en denken: ‘hee, waarom moet het allemaal van zo ver komen?’ Of: ‘wat is wel of niet slim om te doen?’”

Uitdaging 3: Kun jij dit nog een keer gebruiken?

Het thema ‘spullen’ richt zich onder meer op speelgoed, spelletjes en telefoons. “A uitdaging goudzoeken noemen we goudzoeken. We lieten de kinderen thuis op zoek gaan naar afgedankte telefoons. Omdat er goud in telefoons zit. Hoeveel goud zullen de kinderen vinden?”

Lucius zegt dat er in een vrachtwagen vol telefoons meer goud zit dan in een vrachtwagen vol stenen met goud. “We moeten daarom zuinig omgaan met grondstoffen en die grondstoffen hergebruiken.”

Je kunt spellen ook hergebruiken. “Je kunt nieuwe regels bedenken voor een spel dat je niet vaak meer speelt. Zo wordt het op een leuke manier een nieuw spel. Ook hier kun je hergebruiken wat je al hebt.” Een speelgoedruilbeurs is ook een manier om oud speelgoed te hergebruiken.

Uitdaging 4: Blijf jij droog?

De uitdaging die bij het thema ‘water’ hoort, is het tellen van tuintegels. “De helft van de tuinen in Nederland ligt vol tegels. Er staan ​​dus geen planten op. Als de kinderen de tegels hebben geteld, vragen we of ze er misschien een tegel uit kunnen halen en daar planten in kunnen zetten.”

Het aantal tegels in een tuin heeft invloed op de drainage. “Als de tuin vol tegels ligt, kan het water niet goed in de grond zakken. In een groene tuin wordt water beter opgenomen.”

Ook het watergebruik binnenshuis is een aandachtspunt. “Hoe ga je daarmee om? Douche jij elke dag uitgebreid of niet? We vragen de kinderen of ze zich ook aan de gootsteen wassen met een washandje, in plaats van douchen of in bad gaan. Weten de kinderen dat nog? Het verbruikt veel minder water.”

TikToking en Snapchatten

Schepper Arjan Lucius heeft al met scholen samengewerkt via het Junior Energy Coach project. Met Junior Climate Coach wil hij kinderen ook laten zien hoeveel energie TikToking en Snapchatten kost. “Bezig zijn op je telefoon stoot ook CO2 uit omdat het energie verbruikt. En daarvoor moet er weer een boom groeien, om al die CO2 op te slaan.”

In Nederland doen ongeveer 2.000 kinderen van zeven tot en met twaalf jaar mee aan Junior Klimaatcoach. Ooststellingwerf is de enige Friese deelnemende gemeente. Er doen 500 kinderen mee. Deze w Woensdag bezoekt wethouder Gerben But van Ooststellingwerf BSO Flexkids Oosterwolde.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *