[ad_1]
Chemours maakt bezwaar tegen de boete die de Provincie Zuid-Holland heeft opgelegd aan de Teflonfabriek voor lozingen van een type PFAS waarvoor het bedrijf geen vergunning heeft. Chemours en de bezwaarcommissie van de Provincie Zuid-Holland bevestigen dit na vragen van NRC.
Inspecteurs van de Centrale Dienst Milieubeheer Rijnmond stelden in mei vast dat het afvalwater van de Chemours-fabriek in Dordrecht de stof trifluorazijnzuur (TFA) bevat. Het was de eerste keer dat het afvalwater van Chemours op deze stof werd getest. De fabriek beschikt niet over een vergunning om TFA te lozen. De milieudienst besloot daarom in augustus een boete op te leggen. Als na vier maanden blijkt dat Chemours nog steeds TFA in het riool loost, zal de milieudienst een dwangsom innen van 125.000 euro per overtreding, met een maximum van 1.125.000 euro. De omzet van Chemours bedroeg in 2022 6,3 miljard euro.
2.400 lokale bewoners
De Milieudienst heeft de TFA-lozing ook gemeld bij het Openbaar Ministerie. Donderdagochtend maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het strafrechtelijk onderzoek naar Chemours in een andere zaak gaat beginnen, naar aanleiding van een aangifte van advocaat Bénédicte Ficq namens 2.400 buurtbewoners. Het Ministerie van Justitie doet onderzoek naar het opzettelijk vrijkomen van schadelijke PFAS-stoffen in de lucht, bodem of oppervlaktewater.
Chemours heeft vorige week bezwaar gemaakt tegen de boete. Indien dit ongegrond wordt verklaard, kan Chemours alsnog naar de rechter stappen. Dat deed het bedrijf in 2018 toen het een dwangsom kreeg opgelegd voor het ongeoorloofd lozen van de giftige PFAS-verbinding PFOA. De rechter was het niet eens met Chemours, maar paste de destijds opgelegde dwangsom wel naar beneden aan: van 250.000 euro naar 125.000 euro.
“Het bezwaar van Chemours past in een patroon waarin bedrijven zich verzetten tegen handhaving en kiezen voor legalisatie, in plaats van verantwoordelijkheid te nemen en aan verbetering te werken”, zegt een woordvoerder van de milieudienst. Een woordvoerder van Chemours zegt dat het bedrijf het niet eens is met de boete, maar geeft niet aan waarom. “Wij zullen de gronden van het bezwaar voorleggen aan de milieudienst.”
Lees ook
Advocaat Ficq dient massaklacht in tegen leidinggevenden van Chemours: ‘Het is juist belangrijk om de mens achter de industrie te vervolgen’
Stoffen die zeer zorgwekkend zijn
TFA is een ‘ultrakorte’ PFAS-verbinding. De stof staat op de lijst van potentieel zeer zorgwekkende stoffen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert. Het beleid van de Provincie Zuid-Holland is om stoffen op deze lijst uit voorzorg te behandelen alsof het stoffen van zeer zorgwekkende aard zijn.
Er is weinig bekend over de gezondheidseffecten van TFA bij mensen. Het RIVM heeft op basis van dierproeven een schatting gemaakt: TFA zou een factor vijfhonderd minder schadelijk zijn dan de zeer giftige PFAS-verbinding PFOA. Aan de andere kant verspreidt TFA zich sneller door het milieu en wordt het in oppervlaktewater aangetroffen in concentraties die honderd tot duizend keer hoger zijn dan langere PFAS-verbindingen zoals PFOA. TFA levert dus potentieel een grote bijdrage aan de totale PFAS-blootstelling van inwoners van Nederland.
Chemours en andere producenten van gefluoreerde stoffen stellen dat TFA een stof is die ook van nature in het milieu voorkomt. Onafhankelijke onderzoekers betwisten dit: zij zien TFA als een kunstmatige stof. TFA komt in het milieu terecht als afbraakproduct van pesticiden, fluorhoudende koelgassen en verbrande PFAS-verbindingen.
Lees ook
‘Chemours wilde genoegen nemen met miljoenen in PFAS-zaak’
[ad_2]