[ad_1]
Van een kraamvrouw met twee mannen en een prostituee die zei dat ze moesten stoppen met werken, tot een moeder die stierf tijdens de bevalling. Oud-gynaecoloog Willem Brouwer (82) uit Goutum heeft in zijn carrière veel meegemaakt. Hij schreef er een boek over.
Verwijder de hoed, het korset en de jurk , is de titel van zijn schrijven dat onlangs werd gepresenteerd op de MCL. Het ziekenhuis waar hij werkte van 1976 (toen nog het Diakonessenhuis geheten) tot 2007. Borden met deze tekst (“vermoedelijk van voor de oorlog”) hingen in de kleedkamers van het katholieke Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, de plek waar Brouwer werd opgeleid begin jaren zeventig – als eerste niet-katholiek.
In dit ziekenhuis onderging hij voor het eerst een gynaecologisch onderzoek, tijdens de spreekuren van zijn trainer. En dat was heel anders dan vandaag.
‘De hoofdverpleegkundige overhandigde aan dokter R. de bekende eendenbek, die vervolgens op niet al te voorzichtige wijze werd geplaatst. Nadat het speculum was verwijderd, snuffelde de trainer aan het instrument, net zoals mijn grootvader soms aan een dure sigaar snoof. (…) Later ging hij verder met het interne onderzoek en informeerde de omstanders wat de bevindingen waren. Ook de dames die nog in de kleedkamers zaten, konden dit horen en ervaren.’
Twee mannen bij het verlosbed
Het gebrek aan privacy en de weinig vrouwvriendelijke aanpak zijn enkele zaken die gelukkig veranderd zijn, vertelt Brouwer in zijn woning in Goutum. Het verhaal van het spreekuur is één van de bijna dertig herinneringen die hij in zijn boek heeft vastgelegd. Daarin vertelt Brouwer openhartig over zijn opleiding in Groningen, zijn specialisatie in Amsterdam en vooral over zijn werk als gynaecoloog in Leeuwarden.
Soms vermakelijk, zoals het verhaal over de keer dat hij twee mannen aantrof bij het verlosbed, zonder verdere uitleg. Vindt hij dat goed?, vroeg de aanstaande moeder. “Als je dat wilt, maakt het mij natuurlijk niets uit”, antwoordde ik. ‘Ze waren er allebei toen het gebeurde,’ hoorde ik haar zeggen, en een van de mannen voegde eraan toe: ‘een trio.’
Maar ook schokkende verhalen, zoals zijn herinnering aan de tijd dat hij een keizersnede moest uitvoeren bij een vrouw die als gevolg van een ernstige hersenbloeding in coma was beland. De baby werd gered, de vader moest wel ‘de moeder opgeven voor dit kind’ , beschrijft Brouwer. Hij heeft tijdens de zwangerschap slechts een paar keer de dood meegemaakt. “Dat gebeurt vooral in de tropen, maar het doet je beseffen dat een zwangerschap ook in Nederland nog steeds een minimaal risico met zich meebrengt.”
Ontroerend is het hoofdstuk over de patiënte die jarenlang in een nachtclub werkte en tegen Brouwer zei dat ze ging stoppen vanwege de opbloeiende liefde voor haar jeugdvriendin. ‘Ik ben heel blij dat je dit hoort’, zegt de gynaecoloog tegen haar. Zes maanden later ligt er een trouwkaart op zijn bureau.
Geboorte van eigen zoon
Weg alsjeblieft… is het vierde boek dat Brouwer schreef. Eerder wijdde hij twee boeken over het dementieproces van zijn vrouw Tineke. Gepubliceerd in 2022 De eenzame schaatser over de Elfstedentocht van 1963. “Als mijn vrouw niet ziek was geworden, was ik nooit begonnen met schrijven”, zegt Brouwer geëmotioneerd. Ook Tineke, jarenlang zijn collega als anesthesioloog, kreeg een plekje in zijn nieuwe pen. Zo herinnert de oud-gynaecoloog zich hoe hij – vanwege een drukke dienst de avond ervoor – half sliep tijdens de geboorte van zijn eigen zoon.
De dokter schrijft opvallend gedetailleerd, inclusief volledige dialogen. Maar nee, hij hield nooit dagboeken bij. “Ik was ook verrast dat er zoveel aan het licht kwam. Zo nu en dan kwam er iets bij me terug, vooral ‘s nachts.’
Chirurgisch beroep
De Drentenaar, wiens vader huisarts was, koos ooit voor het beroep omdat de geboorte van een kind diepe indruk op hem maakte. “Toen ik begon als gynaecoloog mochten we alles doen, ook operaties. Gynaecologie was grotendeels een chirurgisch beroep. Dat is niet langer het geval. Je hebt nu sectiespecialisten, voor elk onderdeel een andere specialist.”
Terugkijkend op zijn decennialange carrière concludeert Brouwer dat hij de bevalling het mooiste deel van zijn werk vond. En vooral die ‘s nachts, als hij vanuit zijn warme bed naar het ziekenhuis snelt, soms achtervolgd door de politie. “De hele gebeurtenis en de sfeer rondom de bevalling, de reacties van de ouders, de verpleging. Dat wil ik graag van een afstandje meemaken.”
Verwijder hoed, korset en jurk; Herinneringen aan een gynaecoloog 1960-2023 van Willem Brouwer is te koop in de boekhandel (20,99 euro, 175 pagina’s). Uitgeverij de Brouwerij
[ad_2]