De crisis in het Midden-Oosten bepaalt de stemming op de grootste boekenbeurs ter wereld

[ad_1]

De auteur met waarschijnlijk het best getimede boek voor een presentatie op de 75e editie van de Frankfurter Buchmesse is de prominente Duitse politicoloog Herfried Münkler. Met zijn nieuwe boek trok hij veel aandacht in Frankfurt Welt in Aufruhr (‘De opstand van de wereld’): een harde geopolitieke analyse van de chaos in de hedendaagse wereldpolitiek.

Münkler legde uit hoe hij in de nabije toekomst een nieuwe wereldorde ziet ontstaan ​​met vijf grote machtsblokken: de Verenigde Staten en de Europese Unie aan de democratische kant, China en Rusland aan de autoritaire kant, en vervolgens India als een belangrijke speler die kan optreden. zoals nodig. samenwerken met het ene of het andere staatsblok.

Münkler verklaart de bloedige moordpogingen van de fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas op 7 oktober ook vooral in termen van koude machtspolitiek. Hamas dreigde in het Midden-Oosten op een zijspoor te komen door de toenadering van Israël tot staten als Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië – en haalde daarom vervolgens woedend uit.

Crisis in het Midden-Oosten

Münkler: “We zien nu een situatie waarin Israël het recht op zelfverdediging opeist, maar tegelijkertijd proberen vooral de Amerikanen het conflict niet verder te laten escaleren naar andere delen van de regio. Dat is een uiterst ingewikkelde opgave. Niemand weet op dit moment hoe dat zal aflopen. Dat zal grotendeels afhangen van toevalligheden, die niemand kan voorspellen.”

De crisis in het Midden-Oosten bepaalt de stemming op de grootste boekenbeurs ter wereld. Uitgevers uit Israël hebben besloten de beurs dit jaar niet te bezoeken, omdat ze in de huidige noodsituatie hun land niet willen verlaten. Ook vertegenwoordigers van verschillende Arabische landen, Maleisië en Indonesië, besloten op het laatste moment niet deel te nemen aan de Boekenbeurs. Aanleiding was de solidariteitsverklaring jegens Israël van Buchmesse-directeur Juergen Boos, die in hun ogen onvoldoende aandacht besteedde aan de slachtoffers aan Palestijnse kant.

Die eerste verklaring werd al snel gevolgd door een tweede verklaring, waarin Boos namens de Boekenbeurs zijn solidariteit uitsprak met alle onschuldige burgerslachtoffers van de oorlog tussen Hamas en Israël. Maar het kwaad was al geschied.

Veilige haven

Boos maakte ook bekend dat hij tijdens de beurs meer aandacht dan verwacht zou besteden aan de positie van Israël en Israëlische auteurs. De beurs begon woensdag met een gesprek tussen vier Joodse auteurs woonachtig in Duitsland en Oostenrijk over hun grote zorgen over Israël. “Wij hier op het podium zijn er allemaal van overtuigd dat de slachtoffers in Israël zijn vermoord omdat ze Joden zijn, en niet alleen omdat ze Israëli’s zijn”, aldus moderator Esther Schapira. “Mijn idee was altijd dat, ongeacht hoe slecht de zaken in de wereld zouden kunnen worden, Israël altijd een veilige haven zou zijn”, aldus schrijver Meron Mendel. “Dat idee ben ik nu voor het eerst in mijn leven kwijtgeraakt. Israël is niet langer een veilige haven.”

Die aandacht voor Israël vormde volgens critici een schril contrast met een eerder besluit van de Boekenbeurs: al vóór aanvang van de beurs werd besloten om de LiBeraturpreis – voor het beste boek uit het ‘mondiale zuiden’ – niet toe te kennen aan de voor zolang het duurt. aan de Palestijnse schrijfster Adania Shibli.

Dat besluit lokte felle kritiek uit.

Lees ook
Rel over prijs voor Palestijnse auteur: ‘Dit is annuleercultuur’

In Frankfurt had Adania Shibli graag gesproken over ‘de rol van de literatuur in deze wrede en pijnlijke tijden’.

Boos

Maar het was niet de enige commotie in Frankfurt. Slovenië is dit jaar de hoofdgast op de Boekenbeurs. De bekende Sloveense filosoof Slavoj Žižek kreeg dan ook een prominente rol bij de opening van de beurs. Hij kreeg applaus met een verklaring dat, hoewel hij de aanvallen van Hamas veroordeelde en het recht van Israël op zelfverdediging niet betwistte, het onmogelijk was de gebeurtenissen te begrijpen zonder ook rekening te houden met het trieste lot van de Palestijnen in de bezette gebieden.

Een dag later toonde Žižek geen spijt van zijn uitspraken in het paviljoen van eregast Slovenië op het beursterrein. “Meestal krijg ik van links de tegenovergestelde beschuldiging dat ik te veel begrip heb voor Israël. Sartre zei ooit dat aangevallen worden door beide partijen in een controverse een van de weinige betrouwbare indicatoren is dat je op de goede weg bent.”

Žižek is een begaafd en humoristisch spreker. Maar zelfs hij viel even stil toen er woensdag een schaamteloos antisemitische vraag uit het publiek in Frankfurt kwam. Waarom maakte de filosoof altijd zo’n scherp onderscheid tussen links en rechts, wilde een toeschouwer weten, terwijl het volkomen duidelijk was dat de joden achter de schermen overal aan de touwtjes trokken, zowel links als rechts? Zelfs Žižek kon een dergelijke vraag niet onmiddellijk pareren met een grap en een grap.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *