Veroorzaken elektrische auto’s langere files? | Auto

[ad_1]

auto-expertEen elektrische auto is niet zo gemakkelijk te trekken als een brandstofauto. Lezer TJ van Kempen vraagt ​​zich af of dit niet tot langere files zal leiden. Onze auto-expert Niek Schenk geeft het antwoord.

Vragen: ‘Iemand vertelde mij dat een elektrische auto niet zo makkelijk weg te slepen is. Dan duurt het waarschijnlijk langer voordat een pech of ongeval met zo’n elektrische auto is opgelost? Kan dit voor langere files zorgen?’

Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: ‘Natuurlijk. De komst van elektrische auto’s heeft onmiskenbaar geleid tot langere files. Omdat het vaak langer duurt om een ​​elektrisch voertuig te bergen.

Zodra de stroom uitvalt, zit zo’n auto vaak vast in de versnelling of handrem. Probeer hem dan in beweging te krijgen. Ook wordt het al snel een probleem om zo’n auto om een ​​andere reden rollend weg te slepen. Zolang de wielen draaien, helpen ze elektriciteit op te wekken. Maar als de aandrijflijn anderszins inactief is, kan schade aan de motor en elektronica optreden. Dit kan uiteindelijk oververhitting veroorzaken, waardoor bepaalde elektrische onderdelen van de auto in brand kunnen vliegen.

Vaak kiest het bergingsbedrijf ervoor om speciaal gereedschap met extra wielen te monteren, zodat de auto niet op zijn eigen wielen hoeft te rollen. Maar dit betekent dat het herstel meer tijd kost.

U kunt de auto uiteraard ook met een kraanwagen optillen en op een bergingsvoertuig plaatsen. Maar een kraanwagen is niet altijd snel beschikbaar en dat maakt het bergen nog duurder en tijdrovender. Bovendien neemt deze aanpak nog meer ruimte in beslag op de weg, wat weer risico’s met zich meebrengt voor het overige verkeer, of dat er zelfs meer rijstroken moeten worden gekruist.

Als elektrische auto’s bij een ongeval schade oplopen, is er nog een risico dat extra tijd kan kosten. Als de bekabeling van het hoogspanningscircuit bloot komt te liggen, willen bergers en andere hulpdiensten er eerst zeker van zijn dat ze geen risico lopen op een elektrische schok. Ook bestaat het risico dat lekkende vloeistoffen in contact komen met de elektrische onderdelen van het voertuig, waardoor brand kan ontstaan.’

Onze autoredacteur Niek Schenk beantwoordt wekelijks lezersvragen. Mail uw vraag naar auto@dpgmedia.nl


Bekijk hieronder onze automotive- en mobiliteitsvideo’s:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *