Goalgetter Marco Hartman (36) uit Hoogeveen maakt de titelstrijd tussen Pesse en Raptim weer spannend. ‘Kampioen worden en dan stoppen, dat is het plan’

[ad_1]

Pesse-Raptim, zondag de absolute ster in 3C, wilde niet op gang komen. Maar Pesse heeft altijd een topscorer in huis: Marco Hartman scoorde het enige doelpunt en maakte de strijd om het kampioenschap weer interessant.

Hij leek een beetje dood te bloeden, de strijd om de titel in 3C. Waar dat gevecht vorig seizoen een bizarre apotheose kende, waarbij Twedo dankzij een 10-0-zege op Gasselternijveen onverwacht tot kampioen werd gekroond, leek Raptim nu relatief onbedreigd en bijna saai op de titel af te stevenen.

‘Dit was een beetje, maar we worden kampioen’

Voor aanvang van de topper hadden de blauwwitten uit Coevorden een voorsprong van zeven punten op SV Pesse, dat tweede staat. Maar een opvallende inzet van Marco Hartman verkleinde het gat naar vier punten. Met nog zeven wedstrijden te gaan kan het nog alle kanten op gaan, al gelooft Raptim-coach Bert Doldersum daar niet meer in. “Nee”, zei de Emmeense na afloop met een zorgeloze glimlach. “Ik denk dat we kampioen worden. Ik denk dat we het beste team hebben. Dit was een beetje een klap, maar we komen er wel overheen.”

Lange tijd zag het er niet naar uit dat Pesse de drie punten thuis zou houden. Raptim was in de beginfase heer en meester en had de score moeten openen. Maar een schot van Sven Meiringh werd geblokt, schoten van Julian Ekkelenkamp werden gekeerd door de uitstekende Pesser-doelman Ruben Waninge en scheidsrechter Joop de Vries keurde tot woede van de Coevordeners een doelpunt van Wouter van Dunem af wegens buitenspel.

Lange bal

Pesse kwam tweemaal gevaarlijk voor doelman Kay de Groot, die beide keren eenvoudig redde. Na rust kreeg Pesse meer controle over Raptim doordat de opbouw van de Coevordense ploeg vakkundiger werd verstoord dan voor rust. Hierdoor gingen de Doldersumers veel meer gebruik maken van de lange bal en die was voor de thuisploeg makkelijk te verdedigen.

Nadat De Vries zich opnieuw de toorn van heel Raptim op de hals had gehaald door mee te doen aan de (te) vroege afbakening van Pesse’s grens Bert Loof, ontstond aan de andere kant een soortgelijke situatie. Pesse dacht dat hij zou scoren, maar ook dat doelpunt maakte De Vries ongedaan.

Het geloof groeit in Pesse

Toch leek dat niet toegekende doelpunt Pesse te inspireren. De ploeg van coach Yves Heskamp leek met de minuut meer en meer in de overwinning te geloven en die kwam. Een volle minuut na dat afgekeurde doelpunt zette Niek Brinkman de achtervolging goed in op het middenveld en bracht Robin Ian Okken op links in positie. Hij stak gewoon over en Marco Hartman deed wat hij jarenlang deed bij de toenmalige hoofd- en eersteklassers Hoogeveen en HZVV: scoren. Hij tikte de 1-0 binnen.

Hartman heeft inmiddels zo’n 250 competitiedoelpunten op zijn naam staan, voornamelijk in de hoofd- en eerste divisie, en ook in het bekertoernooi scoorde de roodachtige spits ruim 60 doelpunten. Dit zijn indrukwekkende cijfers.

‘Ik wil afscheid nemen van de titel’

Maar veel hoger zal de teller niet gaan, voorspelde de doelman na afloop zelf. “Dit is mijn laatste seizoen. Ik wil afscheid nemen met een kampioenschap voor Pesse, dat zou het mooiste zijn.”

En daarna? “Ik ga trainer worden”, zegt de docent lichamelijke opvoeding op het Roelof van Echten College in Hoogeveen. “Hopelijk loop ik binnenkort stage bij FC Emmen voor mijn TC-2. En dan zien we wel verder. Eerst kampioen worden en dat is al lastig genoeg want Raptim is nog steeds de favoriet denk ik.”

Pesse-Raptim 1-0

Score: 77. Marco Hartman 1-0.

Gele kaart: Sander Hartman, Brinkman en Kolen (allen Pesse), Meiringh, Meppelink, Kootstra en Van de Griend (allen Raptim).

Scheidsrechter: De Vries.

Pesse: Waninge; Van Dam, Kolen, Otten en Nes; Sander Hartman, Brinkman en Strijker; Reinders, Marco Hartman en Okken (83. Vetrennikov);

Raptim: De Groot; Ambergen, Leferink, Hiddink en Habing (81. Schlepers); Van Dunem (66. Wesseling), Kootstra en Ekkelenkamp; Meiringh, Maes (81. Van de Griend) en Meppelink (81. Thijmen Kootstra).