Column | Wat hebben premier Wilders en Zwarte Piet gemeen? Allebei zijn ze onmogelijk

[ad_1]

Het lijkt niet de tijd van het jaar, maar het is onvermijdelijk om Zwarte Piet nu ter sprake te brengen. Deze noodzaak heeft alles te maken met het, aan zekerheid grenzende, idee dat Wilders geen premier van het volgende kabinet wordt. Er is een verband tussen Wilders en Zwarte Piet, en dan heb ik het niet over het PVV-initiatiefvoorstel 34078 van november 2014, ook wel de ‘Zwarte Piet-wet’ genoemd, waarin staat dat Piet zwart blijft en dat er geen tekstuele wijzigingen plaatsvinden. . in kinderliedjes. Het voorstel werd overigens niet aanvaard.

Wat mij van gedachten deed veranderen in de hele discussie over Zwarte Piet, die eindeloos duurde, was dit feit, waar ik pas later achter kwam: Vanaf 2008 werd de zwartheid van Zwarte Piet verbannen uit Schiphol Plaza, het gebied achter de paspoortcontrole. Je zou kunnen denken dat de directie op Schiphol al uit puur ‘wakkere’ mensen bestond, maar die bestonden in Nederland toen nog niet. Waarschijnlijker is dit: Zo’n luchthaven wil winst maken, en daarvoor heb je veel uitgaande en inkomende vluchten nodig, maar ook transitpassagiers die op Schiphol overstappen. Mensen van over de hele wereld, die de Nederlandse molens nog steeds grappig vinden, maar een groot deel (denk maar aan de Britten en Amerikanen) zijn veel minder gecharmeerd van de Nederlandse Zwarte Piet-traditie.

Dat veroorzaakte toen al belediging, omdat het passagiers van streek dreigde te maken of hen zelfs een andere luchthaven zou laten kiezen. Schiphol begreep al vroeg dat deze folkloristische figuur niet het gedroomde Nederlandse exportproduct was. Dus geen Zwarte Piet in de belastingvrije zones vanwege zakelijke belangen. Dat werd niet luidkeels aangekondigd, maar stilletjes besloten en was toen een voldongen feit.

Nu nog wat andere data: vanaf 2010 richtte Stichting Nederland Bekent Kleur zich nadrukkelijk tegen Zwarte Piet, en in 2014 werd de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) actief; dat is respectievelijk twee en zes jaar later dan het anti-Zwarte Piet-besluit op Schiphol. De luchthaven was hier de pionier. Nederland is een handelsnatie.

Dan Wilders die hoogstwaarschijnlijk geen premier wordt. Ik vermoed dat hij daar altijd rekening mee heeft gehouden, al speelt hij nu de beledigde onschuld. Er zijn logistieke redenen: de beveiliging van Wilders is absurd zwaar, pijnlijk genoeg. Wil jij handelsmissies over de hele wereld leiden? Bijna onmogelijk.

Dan is er nog die representatieve functie, Wilders als politieke vertegenwoordiging van Nederland: hoeveel moslimlanden zouden dat een opsteker vinden? Hoeveel landen zijn er überhaupt, afgezien van Hongarije, Rusland en Netanyahu’s Israël? Dat gaat veel geld kosten, en ook ons ​​internationale krediet.

Wilders als premier is net zo onmogelijk als Zwarte Piet.

Stephan Sanders schrijft hier elke maandag een column.




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *