[ad_1]
Op de gevel van het huis van Susanna Esteban wappert de rood-gele vlag van ‘Kowet’. Als ze uit het raam van haar jaren dertig woning aan de Vetkampstraat kijkt, ziet ze bakstenen. Het is de achterkant van de stand van Leo Halle, vernoemd naar de ‘Leeuw van Deventer’. Halle was een topkeeper en voormalig international die in de jaren twintig en dertig tweemaal landskampioenschap won met de Eagles.
Dit seizoen zal het niet zo kleurrijk zijn in Deventer, maar elke twee weken is het feest in Deventer. Go Ahead Eagles, zesde in de Premier League, is inmiddels al elf thuiswedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag op eigen veld dateert van 25 januari tegen AZ (1-4). “Het is bijna magisch hè”, zei aanvoerder Bas Kuipers na de 4-0 thuiszege op Heracles Almelo voor de camera van ESPN over het spelen in de Adelaarshorst.
Echt mooi
Doelman Jeffrey de Lange vindt magie ‘een moeilijk woord’, zegt hij. “Maar elke thuiswedstrijd is speciaal. Die sfeer voel je al als je op de wedstrijddag naar het stadion rijdt. Al die mensen in de buurt die de vlag uithangen, die supporters die fietsen en de hele wedstrijd blijven zingen; we zijn niet gewend om dingen groter te maken dan nodig, maar het is echt prachtig. Het voelt alsof je met nog een man op het veld staat.”
Die sfeer gaat gepaard met aanstekelijk voetbal, benadrukt Jan Willem Spaans. De voetbaljournalist en Go Ahead-supporter schreef het boek Op de vleugel van de adelaar, een kroniek van het seizoen 2021-2022 waarin ‘Kowet’ de terugkeer naar de Premier League tot een succes maakte. Sindsdien is het spel alleen maar beter geworden, erkent Spaans. “Iedereen houdt van Go Ahead.”
Technisch directeur Paul Bosvelt en trainer René Hake verdienen daarvoor volgens Spaans de eer. “Bosvelt heeft de gave om in te schatten welke spelers hier passen, ook in hun interactie met het publiek.” Hij wijst op middenvelder Luuk Brouwers die uitblonk in Deventer, maar daarna wegkwijnde op de bank bij FC Utrecht. Inmiddels is hij verhuisd naar SC Heerenveen. Volgens Spaans geldt hetzelfde voor Ragnar Oratmangoen (FC Groningen) en Iñigo Córdoba (Fortuna Sittard). “In Adelaarshorst waren ze top, maar bij hun nieuwe club vallen ze veel minder op. Het is moeilijk uit te leggen, maar veel spelers hier presteren ver boven hun kunnen, vooral in thuiswedstrijden.”
Gezellig
Spaans vertelt zijn verhaal in Zus, een café aan de Brink in het hart van de stad. Het etablissement is een populaire plek onder supporters en spelers. “Er wonen ook veel spelers in Deventer. Ze komen hier regelmatig voor een kopje koffie of een hapje eten. Die jongens worden daar ook voor gescout. Normale gasten lopen hier rond met oog voor hun omgeving. Dat maakt het heel gezellig.”
Spaans neemt Kuipers, zoon van thrillerschrijver Marjan Peer en neef van astronaut André Kuipers, als voorbeeld. “Ik begrijp heel goed waarom ze hem steeds voor de televisiecamera slepen. Hij is de ideale posterboy, terwijl de trainer niet zo’n prater is.”
Maar Hake laat Eagles geweldig voetbal spelen, benadrukt Spaans. “Toen Hake werd gecontracteerd, hadden alle supporters hun bedenkingen, maar hij laat zien dat hij een professional is. Het kamikazevoetbal in thuiswedstrijden, want dat is het met maximaal zeven aanvallende spelers, is een feest.”
De Lange moet lachen om het woord kamikaze. “Soms heb ik ook discussies met Bas Kuipers en Mats Deijl, onze backs die in thuiswedstrijden soms meer vleugelspeler dan verdediger zijn. “We stoppen veel risico in ons spel als we de bal hebben en we jagen tegenstanders overal op het veld af”, zegt de 25-jarige doelman.
“Maar als team zijn we ook de hele wedstrijd bezig met onze restverdediging. Als ik zie hoe de hele ploeg na een corner na een 3-0 voorsprong in de 87e minuut terug sprint, is dat prachtig om te zien. Gecontroleerde kamikaze, ik ben het eens met die karakterisering van ons spel.”
De Lange werkte eerder samen met Hake bij FC Twente. “Ik zat op de bank, maar had al een hoge dunk van de trainer. Hij is heel duidelijk in wat hij van ons wil.” Bij Hake’s vorige club FC Utrecht, die hem in maart 2022 eruit zette, krabben ze zich nu op het hoofd. Dat zei clubeigenaar Frans van Seumeren vorige maand in een interview ermee ADVERTENTIE hij ‘had meer geduld met René moeten hebben’. De Lange: “Ik vind dat onze trainer een voorbeeld is van hoe het moet: trainers moeten het vertrouwen en de tijd krijgen om hun visie over te brengen. Hier zie je tot welke mooie dingen dat kan leiden.”
Trots
Deze beauty komt tot leven op wedstrijddagen aan de Vetkampstraat. Deze weken is de euforie nauwelijks te bedwingen, zegt Susanna Esteban. “Ik ben er gewoon trots op dat ik in deze straat woon.” Zelf had ze tot corona een seizoenskaart, maar nu gaat ze af en toe naar wedstrijden. “Als er in deze straat een huis te koop staat, ontstaat er ruzie over. Want als je Go Ahead zegt, zeg je Vetkampstraat. En vice versa.”
Buurman Alie Velderman heeft eigenlijk niets met voetbal te maken, maar familieleden wel. Schoondochter Linda Telling-Velderman en kleinzoon Mees zijn net op bezoek geweest. “Dan worden de fietsen hier in de voortuin geparkeerd en lopen supporters overal door de straat. Mijn schoonmoeder houdt van die sfeer. Vroeger, toen de nieuwe tribunes er nog niet waren, kon je vanuit de zaal erboven ook uitkijken op het veld.”
In 2015 is de Leo Halle-tribune voor de deur uitgebreid. In de Adelaarshorst is plaats voor tienduizend supporters. Er zijn nu ook plannen om die capaciteit uit te breiden naar 12.500 plaatsen. Andere zijden van het stadion zullen dan gerenoveerd moeten worden. Clubeigenaar Kees Vierhouten, een multimiljonair die zijn geld verdiende met de pallet- en bouwmarkt, wil dat geld graag aan de club lenen. De uitbreiding moet ertoe leiden dat Go Ahead Eagles een stabiele Premier League-speler wordt.
Nuance
Spaans nuanceert graag het beeld dat vaak van Go Ahead Eagles wordt geschilderd. “Natuurlijk is het straatnaambord aan de Vetkampstraat, het feit dat het stadion nog steeds in een volkswijk ligt, een antithese van wat modern voetbal is. De meeste Eredivisie-stadions liggen vaak afgelegen van de stad, zoals het Mac3Park Stadion in Zwolle of dat grijze hokje van Fortuna Sittard.”
Maar ook geld speelt ‘gewoon’ een belangrijke rol in Deventer, legt Spaans uit. “Je ziet dat romantiek en financiële belangen soms met elkaar in conflict komen. Zo werden seizoenskaarten duurder en werd net als veel andere Eredivisieclubs een groot gokbedrijf shirtsponsor”, vertelt Spaans. Al overwint op wedstrijddagen de romantiek voorlopig. “Een biertje kun je alleen krijgen tijdens de wedstrijd. wedstrijden vooraf en in de rust, want de tap hier wordt bemand door vrijwilligers, die mannen willen ook gewoon voetbal kijken.”
Go Ahead speelt zondagmiddag tegen Sparta Rotterdam. De zaterdagavond als speeldag is echter populair in Deventer. Dat is wanneer dingen griezelig kunnen worden. Zo zijn drie hoeken van het stadion bewust open gehouden, waardoor weer en wind vrij kunnen spelen. Als het regent, krijgen supporters die dicht bij het veld zitten een natpak. “Zaterdagavond met je natte gezichten schor uit je keel schreeuwen in de Adelaarshorst. Dat is niet comfortabel, maar het is wel het ultieme avondje uit”, aldus Spaans.
Daar is De Lange het mee eens. “Voor mij hoeft het niet te regenen, maar avondwedstrijden zijn ook mijn favoriet. Stadionverlichting aan, die rood-gele kleuren om je heen en supporters die je letterlijk kunt horen omdat ze zo dicht bij het veld staan… De sfeer in de Adelaarshorst is ongeëvenaard.”
Lees ook:
Een onderschatte trainer: René Hake
De nuchtere Drent laat zien dat je ook heel normaal kunt blijven als je in het voetbal werkt. Mede door hem hing er elke twee weken een heerlijke voetbalsfeer op de Vetkampstraat in Deventer
[ad_2]