[ad_1]
De rente op studieleningen zal de komende jaren niet dalen, als dat al gebeurt. Omdat de Tweede Kamer een door demissionair minister Dijkgraaf (Onderwijs) gestelde termijn heeft laten verstrijken, lijken aanpassingen in de aflossingsregels, zoals een renteverlaging vóór 2027, vrijwel onmogelijk.
Bovendien betwijfelt de NSC van Pieter Omtzigt of een renteverlaging de juiste manier is om oud-studenten die onder het leenstelsel vielen tegemoet te komen.
Opmerkelijk, want vlak voor de verkiezingen kwam Omtzigt met het plan om expats een deel van hun belastingvoordeel te ontnemen ten gunste van een renteverlaging op studieleningen. Dat voorstel kreeg vervolgens brede steun in de Tweede Kamer.
Belastingvoordelen voor expats verlagen
Kort voor de verkiezingen regelde de oude Tweede Kamer dat de rente op studieleningen verlaagd zou worden, en dat dit betaald zou worden door het korten op de belastingvoordelen voor expats. Zowel het doel als de middelen worden nu in twijfel getrokken, met als gevolg dat wie een studieschuld heeft de komende jaren geen lagere rente hoeft te verwachten.
Verlaag de rente over de hele linie iets, voer een renteplafond in of voer een jaarlijkse toelage in voor oud-studievoorschotstudenten. Het waren opties die demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) in aanloop naar de bespreking van de onderwijsbegroting in januari aan de Tweede Kamer presenteerde om tegemoetkomers tegemoet te komen. Maar sindsdien heeft de Kamer geen keus meer gemaakt, met vrijwel zeker een jaar vertraging tot gevolg.
Op de valreep. Zo werd eind vorig jaar bijna 200 miljoen euro geregeld om de rente op studieleningen te verlagen. Het idee was dat dit snel gedaan kon worden; Het liefst had de Kamer de renteverhoging die het Onderwijsbestuur in 2024 voor een deel van de betalers heeft doorgevoerd, op tijd teruggedraaid. Maar dat was niet mogelijk.
Verandering in de wet
Eigenlijk is er de komende twee jaar nauwelijks nog iets mogelijk, schrijft Dijkgraaf een paar weken later aan de Kamer. Het aanpassen van de rente op studieleningen blijkt nog niet zo eenvoudig. Het vergt een aanpassing van de terugbetalingsregels en dus een wetswijziging. Bovendien stuit het op problemen bij de uitvoering. “We hebben eerder aangegeven dat we uiterlijk eind februari 2024 moeten weten welke optie de Kamer uit die brief van december zal kiezen om te komen tot een maatregel die op zijn vroegst in 2026 kan worden geïmplementeerd. Die deadline is inmiddels verstreken”, meldt een woordvoerder van Dijkgraaf nu aan De Telegraaf. “Zoals eerder opgemerkt ligt het initiatief bij de Kamer, we wachten af waar de Kamer mee komt.”
Pieter Omtzigt
De vraag is nu of dat een renteverlaging zal zijn. De NSC van Pieter Omtzigt, initiatiefnemer van de renteverlaging, ziet meer in een andere maatregel. Verhoog namelijk de eenmalige vergoeding voor de groep die onder het leenstelsel viel, zegt NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger.
Het gaat om een optie die Dijkgraaf in een voetnoot in zijn brief noemde als een ‘theoretische mogelijkheid’, maar waarvoor volgens hem onvoldoende geld is en waarvoor de Raad van State de nodige juridische bedenkingen heeft. Bijvoorbeeld omdat het een niet-verplichte vergoeding betreft.
Het kabinet zoekt nu ook naar een alternatief plan om de rekening te betalen, en NSC meldt dat de partij daarvoor openstaat als er een goed voorstel op tafel komt. Al met al heeft NSC het nog niet door, zegt Hertzberger. “We zijn er mee bezig en komen met een voorstel”, zegt ze. Het is ook mogelijk dat de partij wacht op de formatieonderhandelingen.
Ingewikkeld
“Afhankelijk van een voorstel van de Tweede Kamer zullen we moeten kijken wanneer implementatie haalbaar is”, reageert de woordvoerder van het ministerie. “Het aanpassen van de rente is sowieso niet eenvoudig uit te voeren, het is een ingewikkelde operatie. Voor iedere groep studenten is het anders en er moet dus iets anders geregeld worden in de systemen.” Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat mensen met een studieschuld vóór 2027 hiervan zullen profiteren.
[ad_2]