Yamen leerde koken door te skypen met zijn moeder, nu opent hij zijn eerste Syrische restaurant

[ad_1]

Hij startte een klein cateringbedrijfje in zijn keuken in Groningen. Nu opent Yamen, die in 2014 Syrië ontvluchtte, zijn eerste moderne Syrische restaurant met zijn interpretaties van de recepten van zijn moeder.

Zijn moeder was chef-kok en had een restaurant in Syrië, dus Yamen Ericksousi (30) zal vast goede herinneringen aan haar kookkunsten hebben, toch? Nou, dat is niet zo erg. Toen Yamen ruim tien jaar geleden nog in Syrië woonde, gaf hij de voorkeur aan pizza, hamburgers en gebraden kip. “Mijn vader at haar echte Syrische gerechten, voor mij en mijn broer moest ze creatief zijn. Maar goed, ik was 16.”

Yamen ontvluchtte Syrië in 2014

Maar nu werkt hij al een paar jaar aan de recepten van zijn moeder. Met zijn cateringbedrijf Yamen Cuisine begon hij met traditionele Syrische gerechten, maar nu maakt hij er moderne interpretaties van. En in april opent hij zijn eerste restaurant, in De Hub in Haren. Yamen verwacht dat er binnenkort een tweede geval zal volgen in Stad.

Laten we teruggaan naar het begin: Yamen ontvluchtte in 2014 zijn moederland omdat het daar door de oorlog niet meer veilig was. Hij zat toen in het laatste jaar van zijn studie en had een winkel voor het repareren van smartphones en laptops. Hij bracht eerst twee jaar door in Turkije, waar hij probeerde een leven op te bouwen. Het is niet gelukt. “Ik werkte zes dagen per week veertien uur per dag in een restaurant en kreeg te weinig betaald om te overleven.”

Yamen in Haren wordt een ‘sociaal’ restaurant

Na uitgebreid onderzoek naar het beste Europese land om een ​​nieuw leven op te bouwen, besloot hij de lastige oversteek naar Nederland te maken. In het asielzoekerscentrum in Bellingwolde kreeg hij de kans om te helpen in de keuken. Zes maanden later had hij een huis gevonden en begon vanuit zijn keuken mini-cateringopdrachten te doen. “Ik zag koken en de horeca als een kans om te integreren in Nederland. In de horeca spreek je veel mensen en maak je snel kennis met een cultuur. En omdat ik tijdens mijn werk zoveel mensen spreek, heb ik de taal geleerd.”

Maar hij moest nog leren koken. Hij deed dit door zijn moeder te videobellen. Ze liet hem zien hoe je traditionele gerechten uit de Syrische keuken maakt.

Inmiddels werken er tien mensen voor hem, kookt hij voor de crew van evenementen als Grasnapolsky en verzorgt zijn bedrijf het eten voor ontvangstlocaties in Groningen, Vries en Tynaarlo.

Het nieuwe restaurant in Haren wordt een ‘sociaal’ restaurant: een laagdrempelig restaurant waar iedereen binnen kan lopen en voor weinig geld lekker kan eten. Het wordt ook een werkplek voor vluchtelingen, net zoals het cateringbedrijf dat al is.

Het delen van voedsel past bij de Syrische cultuur

In april gaan ze voor het eerst proefdraaien. “We gaan testen wat het beste werkt: een meergangenmenu, een buffet of food sharing.” Maar Yamen heeft een duidelijke voorkeur voor het delen van voedsel. Want dat past het beste bij de Syrische cultuur. “In onze cultuur is het niet zo dat je een bord krijgt en dat het alleen voor jou is. In plaats daarvan krijg je een leeg bord en een tafel vol borden. In Europa is alles veel individualistischer, iedereen zorgt voor zichzelf. We bewegen ons veel meer in het Midden-Oosten gemeenschappen en het is heel normaal om onverwachte gasten te hebben. Dan moet er altijd genoeg te eten zijn.”

Op de deelborden staan ​​veel rijstgerechten, aubergine, bloemkool, hummus, geroosterde noten, dolmas (gevulde wijnbladeren), kibbeh (lamsgehaktballetjes). Sumak en komijn zijn veelgebruikte specerijen. Geïnspireerd door de Syrische keuken, maar altijd met een moderne twist, is vlees bij Yamen ook minder belangrijk dan in de traditionele Syrische keuken.

‘Hoge prijs betaald om hier te zijn’

Yamen Cuisine is goed in vegetarisch en veganistisch koken, maar Yamen’s favoriete gerecht is gerookt lamsvlees. “Lamsvlees is een belangrijk onderdeel van de Syrische keuken, maar wordt op Zuid-Amerikaanse wijze bereid. Veel restaurants in het Midden-Oosten bereiden hun lamsvlees inmiddels op deze manier. En dan serveren ze het met honing, hummus, Arabische sauzen of chimichurri”, vertelt Yamen.

Hij wil echter eerst uitproberen of het delen van voedsel het beste werkt, vooral vanuit financieel perspectief. “Vroeger deed ik gewoon wat ik het leukst vond, maar dat kan niet meer. Ik ben verantwoordelijk voor de lonen van mensen, dus ik moet voor stabiliteit zorgen.” Yamen heeft in ieder geval een groot verantwoordelijkheidsgevoel. “Ik wil hier het verschil maken. Ik heb een hoge prijs betaald om hier te zijn, ik heb mijn ouders al twaalf jaar niet gezien. Stilzitten en niets doen is voor mij dus geen optie.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *