Verbazing bij topdiplomaat: door Hamas ontvoerde Ofir (18) weet niet dat hij Nederlander is geworden | Israël en Hamas in oorlog

[ad_1]

versnelde naturalisatieHij heeft het in zijn carrière nog niet eerder gezien en vraagt ​​zich zelfs af of het wel verstandig is. Voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg reageert verrast op de plotselinge toekenning van de Nederlandse nationaliteit aan een 18-jarige Israëlische jongen die door Hamas is gegijzeld. Ofir Engel, ergens in Gaza vastgehouden, weet hoogstwaarschijnlijk niet eens dat hij nu Nederlander is.

In de hoop dat onder internationale druk de kans groter wordt dat Hamas hun familielid laat gaan als hij ook de Nederlandse nationaliteit heeft, familie ging de Nederlandse ambassade in Israël binnen. Via een noodprocedure was dat ‘heel snel’ geregeld, vertelt zijn Nederlandse grootvader Jucha Engel.

Dit was mogelijk omdat Ofir familiebanden heeft met Nederland. Hij spreekt de taal en bezoekt meerdere keren per jaar de provincie Gelderland, waar familieleden wonen. “Ik heb er geen woorden voor hoe het voelt dat Nederland ons zo goed helpt”, zegt opa Jucha.

Dit betekent – ​​vreemd genoeg – dat Ofir niet weet dat hij nu een dubbele nationaliteit heeft. Deze procedure was vóór de gijzeling al in gang gezet, maar is nu versneld. Ed Kronenburg, voormalig ambassadeur in China en Frankrijk, begrijpt dat de familie er alles aan doet om hun geliefde zoon veilig thuis te krijgen, maar twijfelt of dat wel zin heeft. “Het kan zelfs een negatief effect hebben. Nu Hamas in de media kan lezen dat deze jongen ook Nederlands is, kunnen ze druk uitoefenen op onze regering.”

De tekst gaat verder onder deze tweet.


‘Heel uitzonderlijk’

Ook voor Kronenburg roept de versnelde procedure vragen op. “Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien, dat iemand een nationaliteit krijgt zonder dat hij het weet. Er kan geen fysiek paspoort zijn, omdat daar een handtekening voor nodig is. Het gaat dus om een ​​andere schriftelijke bevestiging.” Is dat zelfs mogelijk? “Het antwoord op die vraag ben ik aan jou verschuldigd. Dit is een heel uitzonderlijke situatie. Er zullen altijd uitzonderingen zijn, maar ik vraag me ook af hoe dit allemaal is gegaan.”


Nederland kan dit niet alleen

Ed Kronenburg, voormalig topdiplomaat

Nu de 18-jarige Ofir de Nederlandse nationaliteit heeft, is zijn brutale ontvoering – waarbij zijn hond door Hamas werd doodgeschoten – ineens een onderwerp voor onze regering. Aftredend premier Mark Rutte spreekt van een ‘schrijnende’ situatie en zegt dat hij de kwestie samen met minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot afhandelt. Beide ministers doen dit samen met ‘regionale partners’, schrijft Rutte op X. Met andere woorden: met landen die ook te maken hebben met ontvoerde inwoners, zoals Duitsland.

“Nederland kan dit niet alleen”, zegt Kronenburg. ‘In gevallen als deze, waarin verschillende identiteiten elkaar kruisen, moeten landen nauw samenwerken. Het laatste wat je wilt is dat je tegen elkaar wordt uitgespeeld. Je wilt niet in dat spel betrokken raken. een onvoorspelbare situatie als deze oorlog.” Volgens Kronenburg blijft het de vraag of de inspanningen van de Nederlandse regering de vrijlating van Ofir zullen bespoedigen.

Druk betekent

De hoop is dat Hamas mensen met een dubbele nationaliteit eerder zal vrijlaten. Maar dat is helemaal niet zeker, zegt Kronenburg. “Je weet helemaal niet wat ze van plan zijn. Ze hebben deze mensen duidelijk meegebracht als hefboom. Ook hebben ze nog geen directe eisen aan hun vrijlating. Dat maakt het zo vreselijk lastig.”

Ofir was zondag jarig en 18 jaar geworden. Het gezin is de hele tijd samen in kibboets Ramat Rachel bij Jeruzalem, waar Opir met zijn ouders woont. “We helpen elkaar en houden elkaar vast”, zegt zijn grootvader.

Tips over deze zaak? E-mail onze verslaggever s.quekel@ad.nl

Gijzelaars Hamas

Het CIDI, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, roept de Nederlandse regering op actie te ondernemen. “De Nederlandse regering wordt verzocht alles te doen wat in haar macht ligt om de druk op Hamas te vergroten om deze jongen – en alle andere gijzelaars – onmiddellijk vrij te laten”, schrijft CIDI op haar website.

CIDI-directeur Naomi Mestrum spreekt van een ‘verschrikkelijke gebeurtenis’. “Je weet niet hoe het met hem gaat, of hij nog leeft en wat hij doormaakt”, zegt ze ANP. “Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en naar de families van alle gijzelaars.”

Tijdens de aanval van Hamas op Israël werden veel mensen gevangengenomen en naar Gaza gebracht. Hamas en andere radicale groeperingen beweerden eerder deze week dat ze nog steeds ongeveer 250 gijzelaars vasthielden. Volgens hen werden 22 gijzelaars gedood door Israëlische luchtaanvallen.

Het AD presenteert vrijdagochtend om 07.00 uur een uitgebreid (verhelderend) verhaal over het naturalisatieproces van Ofir


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *