Biden nodigt leiders Japan en Filipijnen uit

[ad_1]

De ontmoeting van Biden met de Filippijnse president Ferdinand Marcos en de Japanse premier Fumio Kishida in het Witte Huis staat gepland op 11 april. Daarmee willen de leiders een ‘gedeelde visie voor een vrij en open’ Azië-Pacific promoten, aldus persvoorlichter van het Witte Huis. zei Karine Jean-Pierre.

De spanningen in Azië en de Stille Oceaan lopen op. Regelmatig vinden er incidenten plaats tussen de Chinese kustwacht en Filippijnse schepen in de Zuid-Chinese Zee. Volgens de Chinezen zorgt Washington voor spanningen, onder meer door Taiwan te bewapenen. Japan is een belangrijke Amerikaanse bondgenoot in de regio.

De VS richten zich meer op het versterken van historische banden met regionale bondgenoten als Tokio en Manila, als tegenwicht voor het steeds assertiever wordende China. Door Marcos te ontmoeten wil Biden ‘de ijzersterke alliantie’ met de Filipijnen bevestigen, zo klinkt het. Japan gelooft op zijn beurt dat de top een “vrije en open internationale orde zal bevorderen, gebaseerd op de regels van het recht”, aldus een woordvoerder van de Japanse regering.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *