Van Leeuwen maakt 10 miljoen euro vrij voor hulp via zee aan Gaza

[ad_1]

Er dreigt hongersnood in de kuststrook als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas. Zonder een staakt-het-vuren zullen de eerste inwoners van Gaza binnenkort van honger omkomen, zeggen de Verenigde Naties. Humanitaire hulp komt slechts in zeer beperkte mate Gaza binnen. Israël wil alle hulp controleren en stelt volgens hulporganisaties te strenge eisen.

‘De burgerbevolking van Gaza heeft dringend veel meer voedsel, water en medische hulp nodig. Nederland dringt er bij alle partijen op aan de toegang over land uit te breiden: dit is de meest effectieve en efficiënte manier om grote hoeveelheden hulp Gaza binnen te krijgen. Zolang dat niet naar tevredenheid is, blijven wij alle mogelijkheden onderzoeken. Wij dragen al bij met luchtdroppings, en nu ook met hulp over zee”, zegt Van Leeuwen.

Maritieme corridor

De hulp over zee zou via een maritieme corridor vanuit Cyprus moeten gaan. De eerste voedselzending is langs deze route al in Gaza aangekomen. De Amerikanen bouwen een tijdelijke noodhaven om snel hulpgoederen in de Gazastrook te landen. Het fonds waaruit de hulp zal worden betaald, zal worden opgericht door de Verenigde Naties, Cyprus, de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere internationale partners.

De regering heeft sinds het begin van de oorlog 56 miljoen euro extra hulp aan Gaza verstrekt. Een groot deel van dat geld ging naar UNRWA, de belangrijkste VN-hulporganisatie voor Gaza. Van Leeuwen heeft nieuwe steun aan UNRWA opgeschort omdat twaalf medewerkers betrokken zouden zijn bij terreurdaden tegen Israël.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *