Ouders laten kind in delen van het Noorden fors minder vaccineren. Grootste daling in Emmen, Meppel en Veendam

[ad_1]

De GGD’s in Groningen en Drenthe maken zich zorgen over het dalende percentage kinderen dat deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma. Emmen, Meppel en Veendam vallen op.

Dat de vaccinatiegraad van kinderen afneemt beperkt zich niet tot de grote steden in het westen en zuiden van het land. Ook in Groningen en Drenthe hebben ouders hun kleine kinderen de afgelopen jaren minder vaak ingeënt. In Drenthe is het percentage 2-jarigen dat deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma gedaald tot onder de 90 procent (in 2022). Het jaar daarvoor was dit nog 94 procent.

“Natuurlijk is dat zorgelijk”, zegt Jac Korsten, medisch adviseur en jeugdarts bij GGD Drenthe. “Ouders die ervoor kiezen hun jonge kind niet te laten vaccineren, maar immuniteit op te bouwen door een infectie op te lopen, hanteren een gevaarlijke strategie. Kleintjes hebben nog niet veel immuunsysteem opgebouwd en lopen een groter risico om ernstig ziek te worden.”

Langzaam naar beneden

Er zijn een paar gemeenten die zich onderscheiden. In Emmen lag het percentage kinderen van 2 jaar en jonger dat deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma sinds 2016 altijd boven de 90 procent. Maar in 2022 kelderde dit naar 85 procent. Hetzelfde beeld zie je in Meppel, waar dat in 2022 84 procent was. Een groot verschil met Aa en Hunze, waar datzelfde jaar 94 procent van de kinderen van 2 jaar en jonger meedeed aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Via dit landelijke programma worden ouders uitgenodigd om hun kinderen bij de GGD-kliniek te laten vaccineren tegen dertien verschillende ziekten. Gedurende de eerste twee levensjaren krijgen kinderen injecties tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib, hepatitis B, bof, mazelen en rubella.

Inschrijfcentrum Ter Apel

Als je naar de vaccinatiecijfers voor de BMR-injectie (bof, mazelen, rubella) kijkt, zie je in Groningen hetzelfde beeld. In 2022 lag het laagste vaccinatiepercentage in de gemeenten Veendam (88 procent) en Westerwolde (85 procent). Voor laatstgenoemde gemeente zijn ongeactualiseerde gegevens over asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel van invloed op de cijfers. Over de hele provincie heen ligt het percentage nog steeds boven de 90 procent.

Wat er kan gebeuren als de vaccinatiegraad te laag wordt, bleek vorige week in Eindhoven, waar sprake was van een (bescheiden) uitbraak van mazelen. Een maand geleden luidde het RIVM de noodklok na een uitbraak van kinkhoest op de Bible Belt onder 110 kinderen, waaronder 20 baby’s. 90 procent van deze baby’s was niet gevaccineerd en de helft had een ziekenhuisbehandeling nodig.

Er zijn verschillende verklaringen voor de dalende vaccinatiegraad. “Dit varieert van religieuze redenen tot scepsis ten opzichte van vaccins, die ontstonden tijdens de coronaperiode”, zegt Bertine Nijholt van GGD Groningen. “Ouders vragen zich soms af waarom ze hun kinderen moeten laten vaccineren tegen ziekten waar je nooit over hoort. We respecteren altijd de keuze van ouders, maar we willen dat ze hun beslissing nemen op basis van de juiste informatie. Daarom praten onze jeugdverpleegkundigen en artsen bij hen, bij de kinderarts maar ook op scholen.”

Het jaar 2022 was een bijzonder jaar wat vaccinaties betreft, aldus medisch adviseur en jeugdarts Korsten (GGD Drenthe). “We zijn net uit de pandemie gekomen en veel ouders waren de vaccinaties beu. Brieven belandden ongeopend in de prullenbak, omdat men dacht dat het weer een oproep was tot een coronavaccinatie. Als gevolg daarvan misten sommige kinderen injecties.”

Goede hoop

Maar er was meer aan de hand. Sinds begin 2022 wordt aan ouders gevraagd of de gegevens bij het vaccineren van hun kinderen gedeeld mogen worden met het RIVM. Als ouders aangeven dit niet te willen, wordt hun kind niet als gevaccineerd geregistreerd, wat gevolgen heeft voor de percentages. Daarnaast is er volgens de GGD-arts sprake van ‘gedrag van de bevolking’ in de vorm van vaccinscepsis, waardoor minder kleintjes hun vaccinaties krijgen. “Dat is bijzonder zorgwekkend.”

Korsten heeft goede hoop dat dankzij meer voorlichting en aandacht voor de gevaren van niet vaccineren een groot aantal ouders alsnog zal besluiten hun kind te laten vaccineren. Nijholt (GGD Groningen): “Ouders kunnen altijd een afspraak maken om hun kind te laten vaccineren.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *