PvdA Ameland verbaasd over landelijke fractie. ‘Auto-arm? Wij moeten ons brood kunnen verdienen’

[ad_1]

PvdA Ameland heeft met toenemende verbazing kennis genomen van de bijdrage van GroenLinks/PvdA-Kamerlid Glimina Chakor aan het Waddenzeedebat. Vorige week voerde zij campagne voor een autoarm Ameland.

“Als je iets over iemand zegt, is het goed dat je eerst een gesprek met die persoon voert. Dat is niet gebeurd”, reageert voorzitter Bob Rijpstra van PvdA Ameland. Dat laat de lokale afdeling per brief weten aan het Kamerlid en ook aan partijvoorzitter Frans Timmermans.

Het Rijk werkt samen met de regio aan een alternatief voor de dichtslibbende veerverbinding. Voor minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zijn er nog twee scenario’s in beeld. Of optimaliseer de veerhaven in Holwert of verplaats de haven naar Ferwert. PvdA/GL stelde voor een derde alternatief toe te voegen: een autoarm Ameland. De minister zal dit voorstel ter harte nemen.

‘Maatschappelijk belang primeert op natuurlijke belangen’

Het idee van Chakor gaat ten koste van de bereikbaarheid van Ameland, zegt Rijpstra. Voor de PvdA Ameland moeten maatschappelijke belangen prevaleren boven natuurbelangen. “Wij moeten ons brood kunnen verdienen. We zijn direct of indirect afhankelijk van toeristen.”

Rijpstra zegt dat de provinciale PvdA-Statenfractie de brief steunt. De lokale PvdA vindt dat er minder autoverkeer op het eiland moet komen. “Dat staat ook in ons verkiezingsprogramma. Maar dat ligt veel genuanceerder. Er zijn voorwaarden aan verbonden. Zo moet er eerst voldoende parkeergelegenheid op het vasteland zijn, tegen een goedkoper tarief.”

Ook moet worden onderzocht of bagage in Holwert kan worden verzonden en op locatie kan worden afgeleverd, vervolgt Rijpstra. “Zodat de auto niet meer als bagagekar het eiland op hoeft. Je moet ook denken aan goedkoper openbaar vervoer. Die voorwaarden bestaan ​​nog niet.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *