Europese ‘klimaatbank’ moet legergroen worden en investeren in wapenindustrie | Economie

[ad_1]

Er breken spannende tijden aan voor misschien wel de meest onbekende en vreedzaamste Europese instelling. EU-landen zouden donderdag kunnen besluiten dat de Europese Investeringsbank geld moet investeren in de wapenindustrie. De afgelopen jaren heeft de bank zich gericht op groene projecten.

Maar dat moet legergroen worden, als het aan de veertien regeringsleiders ligt die hierover deze week een brief aan hun collega’s schreven. Onder de veertien bevinden zich de leiders van grote landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen, maar ook premier Rutte tekende. Initiatiefnemer was de Finse premier Petteri Orpo. Zijn land heeft een 1.300 kilometer lange grens met Rusland.

De Europese Investeringsbank (EIB) werd in 1958 opgericht om gunstige leningen te verstrekken aan projecten die de Europese economie versterken. Het is nu de grootste kredietverstrekker ter wereld. Niet te verwarren met de Europese Centrale Bank, die haar zetel in Frankfurt heeft en de waarde van de euro bewaakt.

Volgens haar statuten mag de bank in Luxemburg geen activiteiten ondersteunen die een bedreiging vormen voor de vrijheid of het leven. Geen gokken, geen tabak, geen gevangenissen, geen wapens, geen munitie, geen uitrusting of infrastructuur voor militair gebruik. Behalve als het gaat om ‘dual use’: producten die doorgaans voor civiele doeleinden worden gebruikt, maar ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

In 2021 stopte de EIB ook met ‘fossiele’ projecten: investeringen in olie, gas of steenkool. Ruim de helft van de bijna 100 miljard euro aan leningen per jaar gaat inmiddels naar de energietransitie. ‘De klimaatbank’, zo noemt de EIB zichzelf nu.

Blankenburgtunnel

In Nederland financierde de EIB diverse projecten zoals de zeesluis bij IJmuiden, de Blankenburgtunnel, elektrische bussen voor Rotterdam, treinen voor de NS, windmolenparken, maar ook diverse hightechbedrijven. “Mijn persoonlijke favoriet blijft InOvo, een bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld waarmee we in het ei kunnen bepalen of een kuiken mannelijk of vrouwelijk is, waardoor de zogenaamde eendagskuikens niet meer door de versnipperaar hoeven.” zegt een Nederlander die bij de bank werkt. werken. Vorig jaar investeerde de EIB 2,6 miljard euro in Nederland.

De bank wordt sinds 1 januari geleid door de voormalige Spaanse minister van Financiën Nadia Calvino. De Nederlandse oud-diplomaat Robert de Groot is een van de acht vice-presidenten. Er werken 4000 mensen. Maar de eindbaas zijn de 27 EU-landen zelf. Het is hun bank.

De veertien premiers schrijven nu dat “de lijst van uitgesloten activiteiten moet worden besproken en opnieuw geëvalueerd. Ook de huidige definitie van ‘dual use’ (geschikt voor civiel en militair gebruik) en het kredietbeleid voor de defensie-industrie ‘moeten worden herzien’. heroverwogen’.

Zij krijgen steun van de voorzitter van de bijeenkomst van regeringsleiders, Charles Michel. “We moeten overwegen het mandaat van de EIB te wijzigen en haar kredietbeleid zodanig aan te passen dat er meer kan worden gedaan om onze Europese defensie-industrie te ondersteunen”, schreef hij dinsdag in een opiniestuk in de Vlaamse krant. De standaard. Donderdag en vrijdag komen alle 27 leiders bijeen in Brussel om Oekraïne, de Europese defensie en de oorlog in Gaza te bespreken.

Hoewel de meeste EU-regeringen erkennen dat Europa veel meer moet doen om zijn eigen defensie-industrie te stimuleren, en de Europese Commissie onlangs zelfs een hele strategie voor een Europese defensie-industrie heeft onthuld, stelt de brief ook dat de bank defensieprojecten moet blijven steunen. brengen de AAA-status en ESG-rating in gevaar.

Deze waarderingen zorgen ervoor dat zij als non-profitbank tegen zeer lage kosten geld kan ophalen op de internationale geldmarkten. Geld dat ze vervolgens uitleent aan instellingen die anders veel hogere rente zouden moeten betalen. Landen die minder happig zijn op uitbreiding van het mandaat van de bank hebben eerder op dat risico gewezen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *