[ad_1]
Nederland verliest langzaamaan zijn concurrentievoordeel binnen de eurozone als het om de arbeidsmarkt gaat, waarschuwde het economisch onderzoeksbureau van ING in een nieuw rapport. Senior econoom bij de bank, Bert Colijn, wijst erop dat de arbeidskosten per geleverd product in Nederland sinds de invoering van de euro vrijwel het snelst zijn gestegen van alle landen van de eurozone.
De productiviteitsgroei in Nederland neemt al jaren af. Tegelijkertijd zijn de lonen gestegen.
“Intussen zijn de Zuid-Europese landen, wier hoge lonen en lage productiviteit al lange tijd een punt van zorg zijn in de EU-context, begonnen hun achterstand in te halen”, zegt de econoom.
“De vraag blijft: hoe erg is het?” Colijn erkent het. “Meer Nederlandse bedrijven dan Zuid-Europese bedrijven geven aan dat hun concurrentiepositie binnen de eurozone verslechtert en dat de export sinds 2015 minder snel groeit dan in Zuid-Europese landen. Maar een inhaalgroei in het zuiden was ook redelijk.”
Volgens Colijn is dit een teken dat het exportgedreven groeimodel van Nederland onder druk kan komen te staan. Daarom is het belangrijk om de productiviteitsgroei te stimuleren, zegt hij.
“Daarvoor is het onder meer belangrijk om goed te investeren in onderzoek en ontwikkeling, maar ook in fysiek, digitaal en menselijk kapitaal, en ervoor te zorgen dat innovaties breed kunnen worden ingezet in de economie.”
“Colijn vindt een sterke loonmatiging ten opzichte van andere landen van de eurozone niet verstandig. De tekorten aan arbeidskrachten zijn hier al groter dan in andere landen. Nederland onaantrekkelijker maken op dat vlak zou contraproductief kunnen zijn.
[ad_2]