Nederland sluit douaneverdrag met Ecuador, de grootste exporteur van Zuid-Amerikaanse cocaïne

[ad_1]

Nederland en Ecuador hebben een douaneverdrag gesloten gericht op de bestrijding van de smokkel en handel in cocaïne. Beide landen investeren in een snellere uitwisseling van informatie over drugshandel, en zullen elkaar ook bijstaan ​​”in training en advies”. Dat zegt demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Benefits en Douane, VVD). vrijdagochtend bekendgemaakt. De Vries ondertekende het document in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito.

Ecuador is al jaren veruit de grootste cocaïne-exporteur voor Nederland. Tussen 2018 en 2022 werd in de haven van Rotterdam ruim 60.000 kilo cocaïne uit het Zuid-Amerikaanse land onderschept. Het ging in totaal om 150 zendingen drugs. Ecuador is vooral een doorvoerland voor cocaïne uit andere landen. Het land grenst aan de zuidelijke Colombiaanse regio’s Nariño en Putumayo: twee van de drie belangrijkste regio’s voor de cocaïneproductie.

Het vrijdag gesloten verdrag moet ervoor zorgen dat beide landen sneller cocaïneladingen in beslag kunnen nemen. Bijvoorbeeld door elkaar gedetailleerd te informeren over hoe en wanneer smokkelaars opereren. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was dit vanwege verouderde internationale regelgeving niet altijd mogelijk en daarom is dit verdrag inmiddels gesloten. Daarnaast zijn er door Nederland en Ecuador afspraken gemaakt over de opleiding en opleiding van elkaars douanebeambten.

Lees ook
De meeste cocaïne komt al jaren via Ecuador naar Nederland: de haven daar is niet eens omheind

De meeste cocaïne komt al jaren via Ecuador naar Nederland: de haven daar is niet eens omheind

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *