[ad_1]
De Europese natuurherstelwet wordt voorlopig niet uitgevoerd. De ministers van Milieu zullen er maandag dus niet meer over stemmen. Omdat nog steeds niet genoeg EU-landen de wet steunen, zal voorzitter België de wet tot nader order niet in stemming brengen. Belgische diplomaten kunnen niet zeggen of en wanneer dit ooit zal gebeuren.
Dat bleek vrijdagmiddag na overleg tussen ambassadeurs van de 27 EU-landen in Brussel.
Er woedt al ruim een jaar een hevige politieke strijd over het wetsvoorstel van toenmalig Europees commissaris Timmermans, dat volgens de voorstanders echt nodig is om een deel van de Europese natuur te redden, en dat volgens de tegenstanders de landbouw in gevaar zal brengen. en woningen in de wacht.
Tekst afgezwakt
Afgelopen december bereikten onderhandelaars van de 27 regeringen en het Europees Parlement een akkoord over een afgezwakte versie van de tekst. Het parlement heeft dat akkoord nu goedgekeurd, de verwachting is dat de landen dat komende maandag zullen doen. Maar tijdens een bijeenkomst van de ambassadeurs van de EU-landen afgelopen dinsdag in Brussel werd duidelijk dat de vereiste gekwalificeerde meerderheid niet meer aanwezig was. Italië, Polen en Zweden waren er al tegen, Nederland keerde zich op verzoek van de Tweede Kamer om en ook Hongarije houdt niet meer van de wet. Het Belgische voorzitterschap stelde de kwestie vervolgens uit naar vrijdag. Omdat er nog steeds geen meerderheid is, heeft de Belgische vergaderingsvoorzitter deze nu van de agenda geschrapt.
Het besluit is een overwinning voor tegenstanders van de wet: vooral de (centrum)rechtse partijen in Europa. Het is nu zeer onzeker of dit ooit zal gebeuren, al zijn er voorbeelden van voorstellen die na jaren onder het stof liggen, omdat de politieke realiteit in Europa is veranderd, bijvoorbeeld omdat regeringen een andere politieke samenstelling hebben gehad. Vrijdagochtend nog deed Ruim zestig Nederlandse wetenschappers doen op deze site een laatste oproep aan het kabinet om vóór te stemmen.
Nederland tegen
De Tweede Kamer, die na de verkiezingen flink van samenstelling is veranderd, riep het kabinet begin deze maand op om tegen te stemmen, hoewel Nederland in een eerder stadium van het besluitvormingsproces de afgezwakte versie van de wet had gesteund . Volgens de Kamer liggen sinds 2019 allerlei bouwprojecten stil vanwege de stikstofregelgeving. Meer EU-regels zouden dat probleem alleen maar groter maken. Minister Van der Wal heeft uiteindelijk gehoor gegeven aan die oproep. Ze achtte het destijds ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat een Nederlandse stem tegen het verschil zou maken. Dat pakte dus anders uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]