Italiaanse premier Meloni verbreekt relatie met ‘seksistische’ tv-presentator | Buitenland

[ad_1]

De Italiaanse premier Meloni gaat scheiden, schreef ze donderdagochtend op X. De breuk komt nadat er twee video’s zijn uitgezonden waarin haar inmiddels ex-vriend seksistische taal gebruikt achter de schermen van het tv-programma dat hij presenteert.

In een lange post bedankt de Italiaanse premier haar ex Andrea Giambruno voor de prachtige jaren en voor ‘het mooiste cadeau’ dat hij haar gaf: hun zevenjarige dochtertje Ginevra. Het bericht op X komt nadat er twee video’s zijn uitgezonden over wat er zich achter de schermen afspeelt in het tv-programma dat Giambruno presenteert. Het laat zien dat hij allerlei seksistische taal gebruikt. Zo nodigt hij half gekscherend vrouwelijke collega’s uit voor een triootje en zegt hij dat als je hier wilt werken, ‘je moet neuken’. Ook maakt hij openlijke avances naar een vrouwelijke collega in de studio.

Giambruno presenteert een nieuwsprogramma op Rete4, een kanaal van Mediaset, de mediagroep van wijlen Silvio Berlusconi. De video’s werden twee avonden achter elkaar op primetime vertoond Striscia la Notizia, een zeer populair satirisch programma op Canale5, een andere zender van dezelfde groep.

Berlusconi’s Forza Italia-partij maakt ook deel uit van de coalitie van premier Meloni. De partij staat er niet goed voor sinds het overlijden van de oud-premier en de Europese verkiezingen in aantocht zijn. Het vermoeden dat de video’s zijn gelekt om Meloni schade toe te brengen is sterk. De premier verwees daar donderdagochtend ook naar in haar post. “Iedereen die dacht dat ze mij konden verzwakken door mij thuis te slaan, moet weten dat hoewel een druppel hoopt zich in de steen te kunnen graven, de steen altijd steen blijft en een druppel alleen maar water is”, schrijft ze.

Minister-president voor één jaar

Het uiteenvallen komt vlak voordat Giorgia Meloni haar eerste jaar als premier van Italië viert. Een eerste jaar waarin het oordeel over haar premierschap, na de aanvankelijke scepsis, overwegend positief is. Door haar verleden als lid van de jeugdbeweging van de neofascistische partij MSI werd Meloni met argusogen bekeken, vooral door de buitenlandse pers.

Na een jaar blijkt ze een hardwerkende, nuchtere en rechts-conservatieve politica die opkomt voor haar vaderland. En ondanks vergissingen van ministers uit haar kabinet en haar inmiddels ex-partner is Giorgia Meloni even populair als altijd. Haar partij – Fratelli d’Italia – blijft gestaag groeien in de peilingen en is met 28 procent veruit de grootste partij in Italië.


Een aantal bekende Nederlanders werd vorig jaar beschuldigd van ongepast gedrag (video):


Bekijk onze populairste nieuwsvideo’s in de onderstaande afspeellijst:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *