Is Mark Zuckerberg de nieuwe eigenaar van superjacht van bijna 300 miljoen euro gebouwd in Makkum?

[ad_1]

Mark Zuckerberg is vermoedelijk de nieuwe eigenaar van het ‘Launchpad’, het superjacht dat twee jaar in beslag nam in Makkum. Dat hebben diverse buitenlandse media gemeld. De 39-jarige oprichter van Facebook zou zichzelf het schip met een geschatte waarde van 277.000.000 euro hebben gegeven voor zijn veertigste verjaardag.

De ‘Launchpad’ is een superjacht van 118 meter gebouwd door Feadship. Het bedrijf uit Makkum heeft twee jaar aan het schip gewerkt. Citaat meldde eerder dat het jacht onderweg was naar Sint Maarten en vandaar naar de nieuwe eigenaar ging. Volgens Pagina zes het gaat om Mark Zuckerberg, maar dat kan niet bevestigd worden. Feadship maakt nooit informatie openbaar over klanten en eigenaren van schepen die door het bedrijf zijn gebouwd.

Het ‘Launchpad’ is gebouwd als project 1010 en verliet in augustus 2022 de werf in Makkum. Het schip lag later een aantal weken afgemeerd in de haven van Harlingen en werd zelfs onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Na de Russische inval in Oekraïne beweerde D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat de rijke Rus Vladimir Potanin de eigenaar van het schip was. Sjoerdsma wilde toenmalig minister Wopke Hoekstra het jacht onderzoeken.

Sancties

Potanin is een van de rijkste Russen en beschikt volgens Forbes over een fortuin van ongeveer 26 miljard dollar. Hij is de oprichter van Oneksimbank en grootaandeelhouder van Norilsk Nikkel. Na de invasie van Oekraïne ontsnapte Potanin lange tijd aan de sanctielijst van de Verenigde Staten en de Europese Unie, maar Washington deed dat in december 2022. Ook Groot-Brittannië besloot dit te doen. Na de vragen van Sjoerdsma werd duidelijk dat Potanin niet op de EU-sanctielijst stond.

Het lijkt erop dat het schip vervolgens in de etalage is gezet en er werd gezocht naar een mogelijke nieuwe eigenaar. Zo gingen er geruchten dat Zuckerberg in december vorig jaar een verkennend bezoek bracht aan het hoofdschip. Het ‘Launchpad’ beschikt over vier verschillende dekken, een zwemplatform, een eigen beachclub en een landingsplatform voor een helikopter. De Noorse ontwerper Espen Øino is verantwoordelijk voor het exterieur en de Franse Studio Zeretti ontwierp het interieur.

Geweldige bemanning

Superjacht-fan schrijft dat er gemakkelijk plaats is voor 22 gasten en dat er een bemanning van 48 personen nodig is om de boot te besturen. Alleen al voor het onderhoud en gebruik van het jacht zouden de jaarlijkse kosten zo’n 30 miljoen dollar bedragen. Naast het megajacht heeft Zuckerberg naar verluidt een begeleidende ondersteunende ‘boot’ van ongeveer 67 meter aangeschaft. Ook de ‘Wingman’, gebouwd in 2014, zou afkomstig zijn van een Nederlandse scheepswerf, namelijk Damen.

Het schip van Zuckerberg is slechts 9 meter korter dan het 127 meter lange jacht ‘Koru’ van Amazon-baas Jeff Bezos. Ook dit jacht is in Nederland gebouwd en de waarde wordt geschat op 500 miljoen dollar.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *