[ad_1]
De komst van Willem-Alexander en Máxima zorgde vrijdag voor enige opschudding in Kaapstad. Het koninklijk paar bezocht daar ‘s ochtends het slavernijmuseum, ‘om na te denken over het gedeelde verleden’, en werd buiten opgewacht door tientallen demonstranten – afstammelingen van Kaapse slaven, van inheemse Khoikhoi en San, en vertegenwoordigers van de lokale moslimgemeenschap.
Woordvoerder Igshaan Higgins (54, zelf nazaat en curator bij het Cape Heritage Museum) zegt dat de activisten zich gepasseerd voelden door het staatsbezoek. “Wij zijn helemaal niet geraadpleegd. Hoewel we de verontschuldigingen van de Nederlandse monarchie voor haar betrokkenheid bij de slavenhandel erkennen, willen we tastbare acties en herstelbetalingen.”
Binnen in het museum woonden Willem-Alexander en Máxima een optreden bij en spraken met museummedewerkers. Toen ze weer buiten waren, moesten bewakers hen door de menigte naar hun auto trekken. Demonstranten droegen borden met slogans als ‘Ons land is gestolen‘ En ‘We zijn er nog steeds‘.
President Ramaphosa aanvaardt excuses
Het koninklijk paar was op driedaags staatsbezoek aan Zuid-Afrika, het eerste formele bezoek aan het continent sinds de troonopvolging in 2013. Een dag eerder verwees Willem-Alexander in de administratieve hoofdstad Pretoria in een toespraak naar de De verontschuldiging die hij op 1 juli dit jaar maakte, richtte zich op de rol van het Huis van Oranje in de slavenhandel in de koloniën.
Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken bleek in juni dat de Oranjes tussen 1675 en 1770 het equivalent van 545 miljoen euro verdienden aan de slavernij, onder meer via aandelen in de Verenigde Oost-Indische Compagnie. President Cyril Ramaphosa aanvaardde de verontschuldiging donderdag namens de regering en noemde het “een belangrijke stap in de richting van verzoening, herstel en het helen van oude wonden”.
Tussen 1652 en 1799 importeerde de VOC ongeveer 63.000 slaven naar het verversingsstation aan de Kaap. Deze slaven werden opgenomen in de Kaapse bevolking, aanvankelijk als bastaarden – onwettige kinderen van de Nederlanders – en na wettelijke emancipatie onder Britse heerschappij in 1838 als vrijgelatenen.
Vorig jaar gaf Willem-Alexander opdracht tot een onderzoek naar de totale rol van het Koninklijk Huis Oranje-Nassau in de Nederlandse slavernij. De resultaten zouden ergens in 2025 bekend moeten worden gemaakt.
Lees ook:
Op zoek naar slavernij: een groot stuk onbekende geschiedenis wacht op Willem-Alexander in Kaapstad
Koning Willem-Alexander komt naar Kaapstad en bezoekt het plaatselijke slavernijmuseum. Wordt hem dat kwalijk genomen?
[ad_2]