[ad_1]
Een deel van de medische staf van de internationale hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) blijft werken in het noorden van Gaza, ondanks de explosie in een ziekenhuis waarbij volgens de Palestijnse autoriteiten honderden mensen omkwamen.
In totaal zijn er ongeveer driehonderd Palestijnse medewerkers van de organisatie in Gaza. Naast medisch personeel vallen hier bijvoorbeeld HR-medewerkers en mensen betrokken bij de logistieke operaties. “We weten dat sommigen van hen momenteel met hun gezinnen naar het zuiden proberen te vertrekken. Anderen, vooral het lokale medische personeel, verblijven in het noorden. Ze willen niet weggaan en willen doorgaan met het behandelen van zieken en gewonden”, aldus een woordvoerder. zei woordvoerder. “We zijn zeer bezorgd over deze mensen die ervoor hebben gekozen om te blijven en hun leven te riskeren om medische zorg te verlenen.”
Het contact met hen is lastig omdat het gebied grotendeels is afgesloten van elektriciteit en mobiele telefoons vaak niet kunnen worden opgeladen. Het is daarom moeilijk te zeggen hoeveel werknemers er nog in het noorden zijn. Internationale teams in het noorden van Gaza, bestaande uit in totaal ongeveer twintig mensen, werden vorige week naar het zuiden geëvacueerd. Van daaruit worden ze waar mogelijk via Egypte opgehaald.
Oproep aan Israël
Artsen Zonder Grenzen heeft dinsdagavond ook een arts in het getroffen ziekenhuis. Hij vertelde de Nederlandse afdeling dat de explosie plaatsvond terwijl hij een operatie uitvoerde en dat het plafond naar beneden kwam. De hulporganisatie zegt door de bombardementen niet veilig te kunnen werken in Gaza. “Wij roepen Israël op om te bevestigen dat zij medisch personeel, ziekenhuizen en ambulances zullen beschermen en respecteren. Momenteel hebben we in Gaza geen garanties dat ons personeel niet zal omkomen bij aanhoudende bombardementen, op weg naar het werk en op het werk. Dat is onaanvaardbaar. “
De hulporganisatie heeft humanitaire hulpgoederen zoals dekens, tandenborstels en zeep klaarliggen in Egypte om naar Gaza te transporteren zodra de grens opengaat. Ook zullen er hulpdiensten naar het gebied worden gestuurd.
Eigen personeel
Het Rode Kruis heeft personeel in twee ziekenhuizen in Gaza. Volgens Jan Tijmen Ninck Blok, deskundige op het gebied van het humanitair oorlogsrecht, doet zijn organisatie ‘er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen met medische zorg’.
[ad_2]