Live oorlog Israël-Gaza: VN-Veiligheidsraad roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

[ad_1]

  • VN-Veiligheidsraad roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

    Bijna zes maanden na het begin van de bloedige oorlog in de Gazastrook heeft de VN-Veiligheidsraad voor de eerste keer opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas. Ook moeten alle gijzelaars in handen van Hamas direct en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten, staat in een resolutie. De Verenigde Staten onthielden zich van stemming, de rest was voor.

    Tot nu toe lukte het de vijftienkoppige raad als machtigste VN-orgaan niet tot een oproep te komen omdat leden met een vetorecht, zoals de VS, Rusland en China, dwarslagen. Het besluit, dat bindend is volgens het internationaal recht, vergroot de internationale druk op de conflictpartijen Israël en Hamas. Het is echter de vraag of en in welke mate de oproep enige invloed zal hebben op beslissingen van de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu of Hamas over het verdere verloop van de oorlog.

    Direct voor de stemming had Netanyahu nog gedreigd dat hij de geplande reis van twee gezanten naar Washington op korte termijn zou annuleren als de VS hun vetorecht niet zouden gebruiken. Washington, de sterkste bondgenoot van Israël, verzette zich driemaal tegen de oproep voor een staakt-het-vuren met een veto.

    Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour (rechts) bij de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York.Beeld AFP
  • Nieuwe Gaza-resolutie lijkt kansrijk in VN-Veiligheidsraad

    De VN-Veiligheidsraad lijkt maandag te gaan instemmen met een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een wapenstilstand in Gaza. De Verenigde Staten gaan daar vermoedelijk geen veto over uitspreken, bericht nieuwssite Axios. Die sprak met hoge diplomaten bij de Verenigde Naties.

    De VS onthouden zich naar verwachting van stemming, zeggen de ingewijden tegen Axios. Daarmee zou de weg vrij zijn voor goedkeuring van de resolutie, melden ook andere media. “We verwachten, tenzij zich op het laatste moment nog een ontwikkeling voordoet, dat de resolutie wordt aangenomen en dat de VS er niet tegen stemmen”, zegt een diplomaat tegen persbureau AFP.

    Het zou de eerste keer zijn dat zo’n oproep voor een duurzame wapenstilstand wordt goedgekeurd door de Veiligheidsraad sinds het begin van de oorlog in Gaza. Eerdere pogingen mislukten. In deze tekst wordt volgens AFP ook opgeroepen tot de vrijlating van alle gijzelaars en het wegnemen van obstakels voor humanitaire hulpverlening in het kustgebied.

    Dat de VS hun veto mogelijk niet gebruiken, valt slecht in Israël. Premier Benjamin Netanyahu zal een aankomend bezoek van een Israëlische delegatie aan Washington annuleren als de VS hun veto niet gebruiken, meldt nieuwssite Times of Israel. Daar zou binnenkort worden gesproken over Amerikaanse voorstellen, onder meer over humanitaire hulp voor Gaza. (ANP)

  • Amerikaans congreslid Ocasio-Cortez laakt ‘opgelegde hongersnood’

    In een interview met nieuwszender CNN heeft het Amerikaanse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez gezegd dat Israël verantwoordelijk is voor een ‘opgelegde hongersnood.’ Ze deed de uitspraak in het programma ‘State of the Union’, waarin ze reageerde op vragen over haar oproep aan president Biden om de Amerikaanse militaire steun aan Israël in te trekken.

    Volgens het democratische congreslid heeft Israël door het tegenhouden van voedselconvooien een drempel overschreden. Daarmee geeft het Israëlische leger de Gazanen een “collectieve bestraffing” voor de aanval van Hamas op 7 oktober.

    “Het is gruwelijk en iedereen moet het verschil begrijpen tussen het volk en hun regering, Israëli’s en hun regering en Palestijnen en Hamas. Deze opgelegde hongersnood is onmogelijk te ontkennen, of om uit te legggen. Het doelwit is niet Hamas als meer dan een miljoen mensen uitgehongerd worden, waarvan minstens de helft vrouwen en kinderen zijn.”

    Op het tegenargument dat de Israëlische regering de voedselconvooien alleen controleert om te voorkomen dat er wapens naar Hamas gesmokkeld worden antwoordt Ocasio-Cortez dat ze dit betwijfelt. Volgens haar rijmen de Israëlische verklaringen over wat ze toestaan niet met wat de regeringen van de VS, het VK en internationale hulporganisaties verklaren over wat er doorgelaten wordt.

    “We hebben het over Amerikaanse hulpgoederen. Dus als wij opereren als bondgenoten, dan moeten we in goed vertrouwen kunnen werken om de basisprincipes van de democratie hoog te houden en daarbij hoort het in ere houden van mensenrechten,” aldus het congreslid. (Trouw)

    Twitter bericht wordt geladen…

  • Houthi’s waarschuwen Saudi-Arabië: steun aanvallen VS niet

    De Houthi-rebellen in Jemen hebben een waarschuwing afgegeven richting buurland Saudi-Arabië. “Dat land wordt een doelwit als het Amerikaanse gevechtsvliegtuigen toestaat het eigen grondgebied of luchtruim te gebruiken voor agressie tegen Jemen”, zei een kopstuk van de opstandelingen op televisie.

    De waarschuwing volgt op herhaaldelijke Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op doelen van de Houthi’s. Die opstandelingen voeren op hun beurt al maanden aanvallen uit op de internationale scheepvaart. De Houthi’s begonnen vorig jaar met het bestoken van vrachtschepen als reactie op de Israëlische militaire operatie in de Gazastrook. Ze hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen en willen zo de druk opvoeren.

    De belangrijke olieproducent Saudi-Arabië heeft zich nog niet aangesloten bij de Brits-Amerikaanse operatie tegen de Houthi’s. Het land heeft in het verleden wel aanvallen uitgevoerd op de opstandelingen in het buurland. Dat leidde ook weer tot aanvallen van de Houthi’s op Saudisch grondgebied. Inmiddels wordt gewerkt aan een vredesovereenkomst. (ANP)

  • Mensenrechtenorganisaties veroordelen bezoek Nederlandse Commandant der Strijdkrachten aan Israëlische leger

    Mensenrechtenorganisaties, waaronder Pax en The Righs Forum, bekritiseren de Nederlandse Staat, omdat het de Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim op werkbezoek naar Israël heeft gestuurd. Daar heeft de opperbevelhebber als officiële gast van het Israëlische leger gesproken met zijn evenknie Herzi Halevi en verschillende militaire posten in Gaza bezocht.

    The Rights Forum directeur Gerard Jonkman veroordeelt dit “ongegeneerde” bezoek, “op het moment dat het Israëlische leger openlijk genocide en andere oorlogsmisdrijven aan het plegen is.” In een bericht op LinkedIn haalt hij aan dat Nederland in Srebrenica gefaald heeft om burgers te beschermen tegen genocide en constateert dat dit opnieuw het geval is. 

    Thomas van Gool, Israël en Palestina expert van Pax, noemt het “echt ongekend” en “waanzin,” dat Nederland de CDS heeft gestuurd, terwijl het dodental meer dan 30.000 staat, er acute hongersnood is, bijna de hele bevolking ontheemd is en heel de wereld oproept tot een staakt-het-vuren. (Trouw)

    Twitter bericht wordt geladen…

  • WHO roept Israël “dringend op” voedselhulp UNRWA weer toe te laten tot Gaza

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Israël zondag “dringend opgeroepen” om voedselkonvooien van de UNRWA tot het noorden van Gaza toe te laten. Eerder op de dag maakte het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen bekend dat de humanitaire hulp wordt geblokkeerd door Israël.

    WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus vindt dat Israël dat besluit “dringend moet terugdraaien”, zo schreef hij op X. “De honger is acuut. Alle inspanningen om voedsel te leveren moeten niet alleen worden toegestaan, voedselleveringen moeten onmiddellijk worden versneld.” (Redactie)

  • VS ‘sluiten niets uit’ als Israël doorgaat met invasie van Rafah

    De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris “sluit niets uit” mocht Israël ondanks grote Amerikaanse bezwaren doorgaan met een grondaanval op Rafah, de grensstad in het zuiden van Gaza waar naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen verblijven. Dat zei Harris toen ABC News vroeg of een dergelijke militaire operatie “consequenties” van Amerikaanse zijde zou hebben.

    Harris noemde een eventuele Israëlische aanval op Rafah in hetzelfde interview een “grote fout”. “Ik heb de kaarten bestudeerd”, zei ze. “Deze mensen kunnen nergens heen. En we hebben het over ongeveer anderhalf miljoen mensen die in Rafah zijn, omdat hen werd verteld daarheen te gaan.”

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder deze maand dat hij een plan had goedgekeurd om Rafah binnen te vallen. President Joe Biden uitte daarop “diepe zorgen” over de veiligheid van de vele burgers die zich in de stad schuilhouden.

    Zaterdag ondertekende Biden een wet die de financiering van de Amerikaanse overheid voor de rest van het jaar regelt. Het pakket ter waarde van 1,2 biljoen dollar omvat 3,8 miljard dollar aan jaarlijkse militaire hulp aan Israël. Ook bepaalt de wet dat de Amerikaanse financiering van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA tot maart 2025 geblokkeerd blijft. (ANP)

  • Concert Lenny Kuhr verstoord door pro-Palestijnse activisten

    Pro-Palestijnse activisten hebben zondagmiddag een concert van Lenny Kuhr in Waalwijk verstoord. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van De Telegraaf. De 74-jarige Kuhr heeft aangifte gedaan.

    Vier mensen klommen zondagmiddag het podium op en riepen pro-Palestijnse leuzen als “from the river to the sea, Palestine will be free”. Medewerkers van het theater hebben de activisten de zaal uitgezet. De politie heeft geen verdachten aangehouden.

    Kuhr heeft aan De Telegraaf laten weten dat ze werd uitgescholden voor terrorist. “Ze riepen dat ik schuldig was aan genocide en ze noemden ook de namen van mijn kinderen in Israël en van mijn kleinkinderen, die dienstplichtig zijn. Het was een enorme explosie van agressie.” Kuhr is “verbijsterd” door het incident, maar stopt niet met haar tournee.

    De zangeres, vooral bekend van de nummers De Troubadour en Visite, reisde eind vorig jaar nog naar Israël. Haar kleinzoon, die in het Israëlische leger zit, was gewond geraakt bij een Hamas-aanval. (ANP)

  • Oorlogskabinet Israël verdeeld over dienstplicht voor orthodoxen

    Het Israëlische oorlogskabinet is sterk verdeeld over een wetsvoorstel dat garandeert dat ultraorthodoxe joden vrijgesteld blijven van de militaire dienstplicht. Minister Benny Gantz gaf zondag aan dat hij uit de nationale noodregering stapt als dat orgaan in een voor dinsdag geplande stemming akkoord gaat met het wetsvoorstel.

    Gantz noemde het door de regering van premier Benjamin Netanyahu ingediende wetsvoorstel “een ernstige morele mislukking die een diepe kloof zal veroorzaken in een tijd waarin we samen tegen onze vijanden moeten vechten”.

    De partij van Gantz kan de regering van Netanyahu niet op eigen kracht omverwerpen. Maar minister Yoav Gallant van Defensie heeft zich ook tegen het wetsvoorstel uitgesproken. Dat duidt op oppositie binnen Netanyahu’s eigen Likud-partij.

    Het wetsvoorstel is niet openbaar gemaakt, maar volgens delen die naar Israëlische media zijn gelekt, garandeert het de al langer omstreden militaire vrijstellingen voor ultraorthodoxe joden, en kunnen deze zelfs worden uitgebreid. Pas als het oorlogskabinet akkoord is, wordt het wetsvoorstel ter goedkeuring naar het parlement (de Knesset) gestuurd, een proces dat weken of maanden kan duren. Leden van de oppositie in de Knesset noemen de vrijstelling van orthodoxen oneerlijk en zelfs beledigend ten opzichte van andere Israëli’s.

    Ultraorthodoxe partijen, die ongeveer 13 procent van de Israëlische bevolking vertegenwoordigen, zijn coalitiepartners geweest in diverse door Netanyahu geleide regeringen. In ruil daarvoor eisten zij dat hun kiezers in seminaries mochten studeren in plaats van in uniform te dienen. (ANP)

  • Macron: verplaatsing bevolking Rafah zou oorlogsmisdaad zijn

    De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag Israël gewaarschuwd dat een Israëlische grondaanval op Rafah die tot “gedwongen verplaatsing van de bevolking” leidt een “oorlogsmisdaad” zou zijn. Dat zei Macron tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een telefoongesprek, meldt het Élysée.

    In het gesprek herhaalde de Franse leider ook zijn oproep tot “een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza” en veroordeelde hij met klem de “recente Israëlische aankondigingen over kolonisatie”. Vrijdag kondigde Israël de inbeslagname aan van 800 hectare land op de bezette Westelijke Jordaanoever, om daar nieuwe nederzettingen te stichten. Een dergelijke stap zou in strijd zijn met het internationaal recht. (ANP)

  • UNRWA: Israël laat onze hulp niet meer noorden Gaza in

    Volgens het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA heeft Israël de VN geïnformeerd dat het niet langer voedselkonvooien van de UNRWA naar het noorden van Gaza goedkeurt. “Het is schandalig opzettelijk levensreddende hulp te verhinderen tijdens een door de mens veroorzaakte hongersnood”, zei Philippe Lazzarini op X. “Deze beperkingen moeten worden opgeheven.”

    “UNRWA is de grootste organisatie met het grootste bereik voor ontheemde gemeenschappen in Gaza”, schrijft Lazzarini ook. “Door te voorkomen dat de UNRWA haar mandaat in Gaza vervult, zullen nog veel meer mensen sterven door honger, uitdroging en gebrek aan onderdak.” En: “Dit kan niet gebeuren, het zou alleen maar onze collectieve menselijkheid bezoedelen.”

    De Israëlische beslissing betekent dat humanitaire hulp aan het noorden van Gaza alleen nog via de lucht of zee kan worden verstrekt. Daarover zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres eerder zondag tijdens een bezoek aan Egypte: “De enige effectieve en efficiënte manier om zware goederen te leveren om aan de humanitaire behoeften van Gaza te voldoen, is over de weg.” (ANP)

  • Israël belegert opnieuw twee ziekenhuizen in Gazastrook

    Het Israëlische leger heeft zondag opnieuw twee ziekenhuizen in Khan Younis, in het zuiden van Gaza, omsingeld en onder vuur genomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Een personeelslid van de hulporganisatie zou daarbij om het leven zijn gekomen.

    De twee ziekenhuizen, het Al-Amalziekenhuis en Nasserziekenhuis, worden volgens de Rode Halve Maan door tanks bestookt terwijl er nog patiënten en personeel aanwezig zijn. In het Al-Amalziekenhuis zou Israël rookbommen gebruiken om de aanwezigen naar buiten te dwingen. Israël erkent ‘infrastructuur’ onder vuur te nemen in Khan Younis, omdat strijders van Hamas zich er verschansen. (ANP)

  • VS onderscheppen drones in Rode Zee, Houthi’s bestoken Chinese tanker

    Amerikaanse strijdkrachten hebben zaterdag zes Houthi-drones onderschept boven het zuidelijk deel van de Rode Zee. Dat meldt het Amerikaanse Centrale Commando (CENTCOM). Vijf drones stortten neer in de Rode Zee en één vloog landinwaarts naar door de Houthi’s gecontroleerd gebied in Jemen.

    Eerder op de dag lanceerden de door Iran gesteunde Houthi’s vijf anti-scheepsraketten in de Rode Zee in de buurt van het schip Huang Pu, een onder Panamese vlag varende olietanker die in Chinese handen is en door China wordt geëxploiteerd.

    Het schip stuurde een noodoproep uit, maar vroeg niet om hulp. De Huang Pu liep volgens CENTCOM minimale schade op. Ook ontstond brand aan boord, die binnen 30 minuten was geblust. Niemand raakte gewond en het schip kon zijn vaart hervatten. Eerder hadden de Houthi’s nog verklaard dat ze geen Chinese schepen zouden aanvallen. (Redactie)

    Twitter bericht wordt geladen…

  • Israël voert opnieuw luchtaanvallen uit op Hezbollah-bolwerk in Libanon

    Israël heeft zaterdagnacht luchtaanvallen uitgevoerd op Baalbek, een Hezbollah-bolwerk in het oosten van Libanon. Daarbij vielen minstens drie gewonden, zegt de gouverneur van de regio, Bachir Khodr, op X.

    De Israëlische krant The Jerusalem Post meldt dat het doelwit volgens het Israëlische leger een werkplaats was waar Hezbollah wapens zou hebben opgeslagen. Hezbollah is een bondgenoot van Hamas.

    Libanese media melden dat het doelwit zich vlak bij het huis van een hooggeplaatst lid van Hezbollah bevond.

    Het is de derde keer in de nu ruim vijf maanden durende oorlog tussen Israël en Hamas dat Baalbek wordt aangevallen.

    Zaterdagnacht zouden vijf raketten zijn afgevuurd door het Israëlische leger. De laatste weken zijn de aanvallen op Libanon intensiever, waarbij gevreesd wordt voor een escalatie van het conflict. Eerder zaterdag kondigde Hezbollah aan dat ze meerdere Israëlische militaire posities had aangevallen.

    Kort nadat de aanvallen op Baalbek werden gemeld, gingen er ook raketalarmen af in Israël, schrijft The Jerusalem Post. Het Israëlische leger stelt dat er ongeveer vijftig raketten werden afgevuurd vanuit Libanon. Hezbollah zelf spreekt van zestig raketten. Sommige raketten wist het Israëlische leger volgens eigen zeggen te onderscheppen, de rest zou in open veld terecht zijn gekomen. (Belga/ANP)

  • Duizenden demonstranten op straat in Israël voor vrijlating gijzelaars

    Duizenden mensen hebben zaterdagavond in het Israëlische Tel Aviv gedemonstreerd voor de vrijlating van gijzelaars die worden vastgehouden door het islamitische Hamas. Ze wilden met de actie ook hun onvrede uiten over de regering van premier Benjamin Netanyahu.

    Demonstranten scandeerden onder meer slogans als ‘De tijd tikt, breng hen thuis’, aldus Israëlische media. Er werden verschillende kleine brandjes aangestoken in de straten van het centrum van de kustmetropool. Een belangrijke verkeersader werd eveneens geblokkeerd.

    De slogans waren ook gericht tegen premier Netanyahu, die er door critici van wordt beschuldigd de crisis sinds de Gaza-oorlog op 7 oktober uitbrak niet goed te hebben geleid. Bovendien zou de regeringsleider het lot van de gijzelaars ondergeschikt hebben gemaakt aan de noodzaak van zijn politieke overleving, klinkt het. “Wie de gijzelaars in de steek liet, moet hen terugbrengen”, aldus de demonstranten.

    Net als bij eerdere zaterdagse protesten, riepen de betogers op tot het ontslag van de regering-Netanyahu en vroegen ze nieuwe verkiezingen. “Mijn neef Ofer is al 169 dagen een gevangene van Hamas. En wij zijn al 169 dagen gevangenen van onze regering”, luidde het bij een deelnemer.

    Enkele honderden mensen demonstreerden zaterdagavond ook voor de ambtswoning van Netanyahu in Jeruzalem. “Er vinden deze dagen belangrijke onderhandelingen plaats in Qatar”, zei een spreker, van wie de broer tot de gijzelaars behoort. “De Israëlische regering mag deze kans niet voorbij laten gaan.” (ANP)

    Beeld REUTERS
  • ’34-jarige Israëlische gijzelaar overleden’

    Een van de Israëlische gijzelaars in de Gazastrook is overleden, meldt Hamas. Volgens die Palestijnse militante beweging zou een 34-jarige gevangene zijn omgekomen door een “gebrek aan medicijnen en voedsel”.

    Israël gaat ervan uit dat Hamas nog ongeveer 130 mensen vasthoudt in Gaza, van wie waarschijnlijk een deel is overleden. Delegaties van beide partijen onderhandelen al maanden over een staakt-het-vuren waarbij de gijzelaars vrij zouden moeten komen.

    Hulporganisaties waarschuwen al sinds het begin van de militaire operatie in de Gazastrook op 7 oktober dat er grote tekorten zijn ontstaan in het gebied. Er zouden onder meer te weinig voedsel, drinken en medicijnen zijn. Israël laat weinig humanitaire hulp toe, uit angst dat Hamas van de leveringen profiteert. (ANP)

  • VN-chef Guterres bezoekt Egyptische grens met Gaza

    Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres bezoekt zaterdag de Egyptische grens met Gaza om opnieuw te pleiten voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.

    Zijn bezoek komt een dag nadat de VN-Veiligheidsraad een resolutie die opriep tot een bestand verwierp door veto’s van Rusland en China. Ook valt zijn bezoek op het moment dat Israël dreigt een grote militaire operatie te lanceren in de stad Rafah in het zuiden van Gaza, net over de grens met Egypte, ondanks internationale oproepen tegen een dergelijke aanval.

    Guterres zal een bezoek brengen aan Al Arish in de noordelijke Sinaï van Egypte, waar een groot deel van de internationale hulp voor Gaza wordt geleverd en opgeslagen, en de Egyptische kant van de grensovergang bij Rafah, een van de toegangspunten voor de hulp.

    Er wordt verwacht dat hij een ziekenhuis in Al Arish zal bezoeken en humanitaire hulpverleners van de VN in Rafah zal ontmoeten. (Reuters)

  • VS voeren aanvallen uit op opslagplaatsen Houthi’s

    Het Amerikaanse leger heeft zelfverdedigingsaanvallen uitgevoerd tegen drie ondergrondse opslagfaciliteiten in door de Houthi’s gecontroleerde gebieden van Jemen. Dat heeft het Amerikaanse Centrale Commando (CENTCOM) gemeld.

    Ook hebben Houthi-militanten vier anti-scheepsraketten afgevuurd vanuit de door de Houthi’s gecontroleerde gebieden in Jemen richting de Rode Zee, aldus CENTCOM. (Reuters)

    Twitter bericht wordt geladen…

  • Rutte wil associatieverdrag met Israël niet ter discussie stellen

    Welke sancties moeten volgen als Israël toch een groot grondoffensief tegen de stad Rafah in het zuiden van Gaza begint, wil demissionair premier Mark Rutte niet zeggen na twee dagen topoverleg in Brussel. Dat zou niet “diplomatiek verstandig” zijn. Maar hij vindt wel dat het Europese associatieverdrag met Israël niet ter discussie moet worden gesteld.

    “Ik vind dat niet verstandig. Want dan blaas je de manier op waarmee je met elkaar in contact kan zijn. Dus dat vind ik altijd een wat hopeloze actie”, zei de premier. Een aantal EU-lidstaten heeft al wel om zo’n stap gevraagd. “Ja, daar ben ik het alleen niet mee eens”, reageerde de minister-president.

    De 27 leiders van de EU worden langzaam maar zeker iets kritischer richting Israël. In Gaza dreigt inmiddels hongersnood, er vielen al meer dan 30.000 doden en een groot deel van de infrastructuur en gebouwen is verwoest. De EU-leiders kwamen met een oproep aan Israël om Rafah niet aan te vallen en om snel massaal humanitaire hulp toe te laten tot Gaza.

    Volgens Rutte zullen landen Israël steeds harder aanspreken als de situatie niet verandert. “Dus daar blijven we de druk opvoeren. En Israël weet ook als dat uiteindelijk niet gebeurt, heeft dat gevolgen voor de opstellingen van landen die normaal gesproken niet als eerste vooraan staan om Israël te bekritiseren.” (ANP)

  • Blinken zegt dat nog veel werk te verzetten is rond oorlog Gaza

    Er is nog veel werk te verzetten bij de onderhandelingen over de gijzelaars en een eventueel staakt-het-vuren in Gaza, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Hij sprak in Israël onder anderen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, maar kon bij vertrek van de luchthaven van Tel Aviv nog geen grote doorbraken melden.

    “We hebben de voorbije weken vooruitgang geboekt”, zei minister Blinken. “Maar het is bijna per definitie zo dat de laatste kwesties het ingewikkeldst zijn. Dus er is nog veel werk te verzetten, moeilijk werk te verzetten, maar we zijn vastberaden om te proberen om het voor elkaar te krijgen.”

    Blinken sprak met Netanyahu over de strijd tegen Hamas. De VS willen dat Israël die wint, maar heeft wel kritiek geuit op de manier waarop Israël te werk gaat. Volgens Blinken moet er veel meer hulp naar de burgerbevolking. Ook heeft hij zijn zorgen geuit over plannen voor een grondinvasie in de stad Rafah. (ANP)

  • Palestijns gezondheidsministerie meldt meer dan 32.000 doden Gaza

    In de Gazastrook zijn sinds 7 oktober 32.070 mensen omgekomen, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie. 74.298 mensen raakten gewond sinds Israël begon met de militaire operatie in Gaza, aldus deze Palestijnse bron.

    De Israëlische bombardementen en invallen volgden op een grootschalige aanval van Hamas. Daarbij kwamen zo’n 1100 mensen om en werden burgers ontvoerd en verkracht. Israël probeert de Palestijnse militante beweging uit te schakelen, maar in de strijd komen ook veel burgers om. De internationale druk op Israël neemt toe om in te stemmen met een staakt-het-vuren, zodat de bevolking meer humanitaire hulp kan krijgen en zodat de gijzelaars vrij kunnen komen.

    Israël en Hamas onderhandelen al maanden via bemiddelaars in Qatar en Egypte over een bestand, maar zijn het nog niet eens geworden. (ANP)

  • Netanyahu zegt Rafah desnoods zonder steun VS binnen te gaan

    Als de Verenigde Staten Israël niet steunen bij een grootschalige aanval op de stad Rafah, zal Israël die uitvoeren zonder Amerikaanse steun. Het is anders niet mogelijk om Hamas te verslaan, heeft premier Benjamin Netanyahu gezegd na een overleg met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

    Rafah ligt in het zuiden van Gaza. Meer dan een miljoen Palestijnen zijn daar naartoe gevlucht vanwege de Israëlische aanvallen op de rest van de strook. De Amerikaanse regering heeft bezwaar tegen een inval omdat de burgers in dat gebied geen kant op kunnen. Minister Blinken heeft die bezwaren tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten besproken met de Israëlische premier.

    “We hebben geen mogelijkheden om Hamas te verslaan zonder Rafah binnen te gaan en de bataljons die daar nog over zijn uit te schakelen”, zei Netanyahu na overleg met Blinken. “Ik heb hem gezegd dat ik hoop dat we dat kunnen doen met steun van de Verenigde Staten, maar zo nodig doen we het alleen.” (ANP)

  • Rusland vetoot resolutie voor Gazabestand in VN-Veiligheidsraad

    De Amerikaanse resolutie voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook is niet aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Rusland heeft zijn veto gebruikt, omdat het land vindt dat de tekst niet ver genoeg gaat. Eerder lagen de Verenigde Staten juist dwars bij resoluties die Hamas en Israël opriepen om de wapens neer te leggen.

    Ook China gebruikte zijn veto. Elf van de vijftien landen stemden voor de resolutie.

    Rusland verwijt de Amerikanen hypocriet te zijn, omdat het land nu wel voor een staakt-het-vuren is. Volgens Moskou is Washington medeverantwoordelijk voor de meer dan 30.000 doden in de Gazastrook. Het aannemen van de resolutie zou volgens de Russische VN-ambassadeur bovendien een groen licht zijn voor een toekomstige grootschalige Israëlische aanval op Rafah. De Amerikaanse ambassadeur zegt dat Rusland de Veiligheidsraad als politiek middel gebruikt en alleen maar tegen heeft gestemd omdat het een Amerikaanse resolutie is. (ANP)

  • Israël lijft weer bezet gebied in tijdens bezoek Blinken

    Israël heeft opnieuw land op de bezette Westelijke Jordaanoever ingelijfd. Minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft 800 hectare in het noorden van de bezette Jordaanvallei tot ‘land van de staat’ verklaard. Volgens de Israëlische vredesbeweging Vrede Nu is dit de grootste annexatie in één keer sinds de Oslo-akkoorden in 1993 tussen de Israëli’s en de Palestijnen.

    De aankondiging van de annexatie valt samen met het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Israël. Hij is daar onder meer om aan te dringen op een snel bestand in de Gazastrook. Op zijn jongste reis naar het Midden-Oosten bezocht hij ook Saudi-Arabië en Egypte om te overleggen over de toekomst van de Gazastrook en het slepende conflict tussen Israëli’s en Palestijnen. De kolonisatie van bezet Palestijns grondgebied is al decennia een van de grootste obstakels voor vrede.

    De regering van president Joe Biden is tegen de kolonisatie van Palestijnse gebieden en zegt te streven naar vrede op basis van een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël. Die zou in de door Israël in 1967 bezette gebieden moeten worden gevestigd. De internationale gemeenschap, inclusief de VN en de Palestijnse Autoriteit, streeft hier al decennia vergeefs naar.

    Smotrich is een extreemrechtse bewindsman die zelf als kolonist in bezet gebied woont. Hij is fel tegenstander van de tweestatenoplossing en zijn partij streeft naar annexatie van zoveel mogelijk Palestijns gebied. (ANP)

  • Finland hervat financiële steun voor UNRWA

    Ook Finland hervat de financiering aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA. Een klein aantal landen dat de steun in januari stopzette, is eerder op dat besluit teruggekomen.

    Meerdere landen schortten de financiering op na Israëlische beschuldigingen over de betrokkenheid van UNRWA-personeel bij de aanval op Israël op 7 oktober. Het zou gaan om twaalf medewerkers. In de Gazastrook werken meer dan 13.000 mensen voor de VN-organisatie, die ook actief is op de Westelijke Jordaanoever en in Jordanië, Libanon en Syrië.

    De Finse minister Ville Tavio (Buitenlandse Handel en Ontwikkeling) stelt dat UNRWA het risicobeheer heeft verbeterd en nu in de ogen van Helsinki voldoende garanties biedt om weer Finse hulp te ontvangen. (ANP)

  • Ook VK en Australië vragen onmiddellijk staakt-het-vuren Gaza

    Het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben in een gezamenlijk statement Israël en Hamas opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Hun oproep volgt op eenzelfde verzoek van de leiders van de EU donderdag.

    Na een gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van beide landen in Adelaide, kwamen de naties vrijdagochtend met een verklaring waarin zij onder meer benadrukken dat “de gevechten in Gaza onmiddellijk moeten worden gestaakt zodat hulp op gang kan komen en dat de gijzelaars worden vrijgelaten”.

    De vrijlating van de Israëlische gijzelaars moet onmiddellijk en zonder voorwaarden plaatsvinden, zo schrijven de landen. Ze vinden dat Israël direct moet zorgen voor de veilige en onverstoorde doorgang van meer humanitaire hulp aan Gaza.

    Net als de EU-leiders eerder uiten de Britse en Australische ministers “diepe zorgen” over uitbreiding van de Israëlische militaire operatie in Rafah. Die zou volgens de landen “mogelijk verwoestende gevolgen hebben voor de burgerbevolking”. (ANP)

  • EU-regeringsleiders roepen Israël op Rafah niet aan te vallen

    De EU-regeringsleiders zijn het in Brussel eens geworden over een verklaring over Gaza. Na een dag vergaderen tijdens een topontmoeting roepen ze Israël op geen grondoperatie te beginnen in Rafah ‘die de nu al catastrofale humanitaire situatie zou verergeren’.

    Ook worden Israël en Hamas opgeroepen tot een ‘onmiddellijke humanitaire pauze die moet leiden tot een duurzaam staakt-het-vuren, de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars en de toelating van humanitaire hulp’.

    De tekst komt overeen met een zwaar bevochten compromistekst die van tevoren al was opgesteld. (ANP)

  • VS: Veiligheidsraad stemt vrijdag over staakt-het-vuren Gaza

    Een Amerikaanse oproep voor een ‘onmiddellijk staakt-het-vuren’ in Gaza wordt vrijdag in stemming gebracht bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zegt de Amerikaanse afvaardiging. Met zo’n bestand moeten wat de VS betreft ook Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten.

    De resolutie was afgelopen nacht al aangekondigd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. Hij is in het Midden-Oosten om te praten over de situatie in Gaza en over hulp voor de bewoners. De toon van de VS tegenover Israël is de laatste weken strenger geworden, al vinden critici dat de Amerikanen nog veel harder zouden moeten optreden.

    Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield zal de resolutie ‘ondubbelzinnig diplomatieke inspanningen ondersteunen om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza te komen als onderdeel van een deal rond gijzelaars’.

    Vooralsnog hebben de VS in de Veiligheidsraad resoluties die opriepen tot een bestand tegengehouden. Zonder steun van de VS kan de raad geen resoluties aannemen. (ANP)

  • Amsterdammer (25) verdacht van gooien brandend voorwerp ambassade Israël

    Een 25-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht donderdagochtend een brandend voorwerp te hebben gegooid naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dit meldt de politie. Dit gebeurde rond 10.50 uur. Het gebouw raakte licht beschadigd. Er vielen geen gewonden. (ANP)

  • Rutte: EU-leiders minder kritisch over Israël dan Nederland

    De EU-leiders zullen op hun top in Brussel minder scherpe uitspraken doen over de oorlog in Gaza dan Nederland zou willen, verwacht demissionair premier Mark Rutte. “Het zal ongetwijfeld verwaterder zijn”, zegt de premier bij aankomst. Hij rekent er wel op ‘dat we eruit kunnen komen’.

    De EU-landen denken vanouds heel verschillend over het conflict tussen Israël en de Palestijnen en nu ook weer over het offensief van Israël in Gaza. Op de laatste toppen meden ze het onderwerp, om niet te verzanden in een ruzie zonder uitweg. Maar nu de nood in Gaza groeit hebben ze zich voorgenomen toch stelling te nemen.

    Ruttes ‘inschatting op dit moment is dat we eruit kunnen komen’, maar ‘het kan ook zijn dat ik hier vanavond sta en zeg het is niet gelukt’. Er zijn EU-lidstaten die er bijvoorbeeld niets voor voelen om Israël op te roepen om Rafah niet binnen te trekken. Onder meer Oostenrijk, Tsjechië en ook Duitsland zijn ervoor beducht Israël te zeer in de weg te lopen.

    De conclusies van de leiders zullen ‘wat minder scherp zijn’ dan die van Rutte zelf, waarschuwt hij daarom. Rutte zei eerder deze week in de Tweede Kamer dat een grootschalige grondoperatie van Israël in Rafah voor Nederland een ‘gamechanger’ zou zijn. Dan worden sancties tegen Israël niet meer uitgesloten.

    Aan het begin van de top spreken de 27 EU-leiders met secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Ze overleggen met Guterres onder meer over de situatie in Gaza en de oorlog in Oekraïne. De VN-topman zei bij binnenkomst dat een staakt-het-vuren nodig is in Gaza. “Burgers moeten daar worden beschermd.”

    EU-buitenlandchef Josep Borrell zei blij te zijn dat de conclusies van deze top over de oorlog in Gaza veel verder zullen gaan dan bij eerdere bijeenkomsten. De Spanjaard verklaarde verder dat hij hoopt dat de Europese regeringsleiders een ‘krachtige boodschap’ aan Israël zullen sturen dat het moet stoppen met het tegenhouden van humanitaire hulp voor Gaza.

    Lees ook: Israël dreigt EU-steun definitief te verspelen met mogelijke aanval op Rafah

  • WSJ: Israël werkt aan alternatief voor Hamas in Gaza

    In Israël wordt in stilte gewerkt aan een plan voor de toekomst van de Gazastrook, bericht The Wall Street Journal. Dat wordt omschreven als een van de eerste stappen om iets te doen aan het machtsvacuüm in het gebied, waar Hamas al jaren aan de macht is.

    Bronnen zeggen tegen de krant dat Palestijnse zakenlieden en leiders zonder banden met Hamas betrokken moeten worden bij de distributie van hulpgoederen. Als de oorlog voorbij is, kunnen zij ook het bestuur overnemen in het gebied. Ze moeten dan steun krijgen van veiligheidstroepen die worden gefinancierd door rijke landen uit de regio.

    De krant schrijft dat het plan wordt uitgewerkt door veiligheidsfunctionarissen en voor verdeeldheid zorgt. Premier Benjamin Netanyahu zou het initiatief nog niet steunen, omdat sommige betrokken Palestijnen dan banden zouden hebben met de Palestijnse Fatahbeweging.

    Fatah is de partij van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, en zou door Netanyahu ook als te extreem worden gezien. “Gaza zal bestuurd worden door degenen die niet uit zijn op de dood van Israëliërs”, zei een hoge medewerker van de premier volgens de krant.

    Ook verklaarde een Israëlische functionaris dat verzet van Hamas het plan onuitvoerbaar zou kunnen maken. De groep heeft duidelijk gemaakt dat Palestijnen die samenwerken met Israël als verraders worden gezien. Volgens The Wall Street Journal hebben zich meerdere Palestijnse families teruggetrokken die mogelijk open stonden voor het plan. (ANP)

  • China en Rusland bereiken akkoord met Houthi’s over scheepvaart op Rode Zee

    Rusland en China hebben garanties van de Houthi-rebellen gekregen dat hun schepen Jemen kunnen passeren zonder aangevallen te worden, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. De Houthi’s krijgen als tegenprestatie mogelijk diplomatieke hulp binnen internationale organisaties.

    Het is onduidelijk waar die diplomatieke steun precies uit moet bestaan. De landen zouden bijvoorbeeld resoluties tegen de Houthi’s kunnen tegenhouden. Zo heeft zowel China als Rusland vetorecht binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

    De Houthi’s voeren vanuit Jemen al maanden aanvallen uit op de internationale scheepvaart. Ze beschieten vaartuigen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Daarmee ontregelen ze een belangrijke doorvoerroute voor vrachtverkeer. Sommige scheepvaartbedrijven kiezen uit voorzorg voor een veel langere route.

    De rebellen zeggen de aanvallen uit te voeren uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook. Ze willen dat Israël daar de strijd staakt. Volgens de Houthi’s hebben ze het voorzien op schepen die gelinkt kunnen worden aan de VS, het Verenigd Koninkrijk en Israël, maar het zou soms misgaan bij de identificatie van schepen.

    China en Rusland wilden volgens Bloomberg daarom mogelijk meer garanties. Er zou een overeenkomst zijn bereikt na overleg tussen hun diplomaten in Oman en een kopstuk van de rebellen. Die rebellen en de regeringen van de landen hebben officieel nog niet bevestigd dat er zo’n deal is gesloten. (ANP)

  • Ambassade Israël: aanval is onacceptabel, deze haat kan niet getolereerd worden

    De ambassade van Israël is geschokt door de aanval met een brandend voorwerp op haar pand in Den Haag. “Het is onacceptabel dat een dergelijke aanval kan plaatsvinden in Nederland. Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen. We vertrouwen erop dat de autoriteiten alle mogelijke maatregelen nemen om dergelijke aanvallen te voorkomen”, aldus de ambassade in een verklaring.

    “Dit bewijst de gevaarlijke gevolgen van de zorgwekkende trend van toenemende haat en opruiing. Deze haat kan niet getolereerd worden.” (ANP)

  • Brandend voorwerp naar Israëlische ambassade Den Haag gegooid, verdachte opgepakt

    Politie rondom de ambassade van Israël waar een onbekende een brandend voorwerp naar de ambassade heeft gegooid.Beeld ANP

    Donderdagochtend rond 10.50 uur is een brandend voorwerp richting de Israëlische ambassade gegooid, meldt de politie. Die heeft een verdachte aangehouden. Er zijn geen gewonden als gevolg van het incident.

    Een woordvoerder van de politie zegt dat het voorwerp het pand heeft geraakt. “Daar lijkt het wel op, ja.” De schade aan het gebouw valt volgens hem mee. De woordvoerder kan niet zeggen of het voorwerp een molotovcocktail was. “Dat wordt nog onderzocht.”

    Er is een ruime afzetting rondom het pand aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. De politie is met veel mensen aanwezig, maar zegt dat er op dit moment geen sprake is van een gevaarlijke situatie.

    De aangehouden man werd ingerekend in de buurt van de Johan de Wittlaan. De woordvoerder geeft geen informatie over de identiteit van de verdachte.

    Extra beveiliging 

    In februari besloot het stadsbestuur de ambassade extra te beveiligen. Er werden zwarte schermen rond het pand opgezet en de aanwezigheid van politie werd opgeschaald. Ook werd in die maand de Johan de Wittlaan afgezet en een noodbevel afgekondigd door de Haagse burgemeester Jan van Zanen.

    Israël heeft sinds oktober zware aanvallen uitgevoerd op de Palestijnse Gazastrook, waar de organisatie Hamas aan de macht is. Die voerde begin oktober dodelijke aanslagen uit in Israël. (ANP)

  • Al Jazeera: Israël wil dat ontheemden Al Shifaziekenhuis verlaten

    Het Israëlische leger heeft ontheemde burgers op het terrein van het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad opgeroepen onmiddellijk te vertrekken, bericht Al Jazeera. De nieuwszender meldt dat ontheemden de waarschuwing hebben ontvangen dat het complex anders wordt gebombardeerd.

    Israëlische militairen zijn het complex maandag binnengevallen in een operatie tegen leden van Hamas en andere militante groepen die zich op het terrein zouden bevinden. Het leger meldt donderdag dat in de afgelopen dag meer dan vijftig gewapende Palestijnen zijn gedood bij gevechten rondom het ziekenhuis. Daarmee zou het dodental op 140 komen.

    Al Shifa was voor het uitbreken van de oorlog het grootste ziekenhuis van de Gazastrook. Door de oorlog ligt een deel van de zorg stil. Ook zijn veel ontheemden naar het complex gevlucht om aan de oorlog te ontkomen. Israëlische militairen vielen het ziekenhuis in november voor het eerst binnen. Ze zeiden toen dat het complex een schuilplaats voor terroristen was. (ANP)

    Een Palestijnse vrouw en haar kinderen zijn het Al Shifaziekenhuis ontvlucht. Beeld REUTERS
  • VS dienen ontwerpresolutie voor wapenstilstand Gaza in bij VN

    De Verenigde Staten hebben een ontwerpresolutie voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza, gelieerd aan de vrijlating van de gijzelaars, ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bekend.

    “We hopen zeer dat de landen dit zullen steunen”, zei Blinken in de nacht van woensdag op donderdag tegen het medium Saudische Al Hadath, toen hij in Saudi-Arabië op bezoek was om de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza te bespreken. Blinken hoopt dat deze ontwerpresolutie een “fors signaal” is. De Verenigde Staten hebben zelf meerdere resoluties die om een wapenstilstand verzochten verworpen.

    Blinken doet na Saudi-Arabië Egypte aan, waar hij zal praten met president Abdel Fatah al Sissi. (ANP)

  • VN-onderzoekers: tekortkomingen op cruciale gebieden bij UNRWA

    De groep die onderzoek doet naar de rol van UNRWA-medewerkers bij de aanval op Israël van 7 oktober, heeft tekortkomingen ontdekt. Op ‘cruciale’ gebieden moet ingegrepen worden, zo staat in een eerste nota. Het onderzoek naar de VN-organisatie loopt nog.

    De onderzoekers hebben dinsdag hun eerste bevindingen gedeeld met secretaris-generaal António Guterres van de VN en woensdag openbaar gemaakt. De zaak wordt onderzocht door een onafhankelijke groep, onder leiding van de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna. De vraag is of de UNRWA, dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de hulp die wordt geboden aan Palestijnen in de Gazastrook, wel neutraal is. Begin dit jaar verminderden of staakten verschillende landen, waaronder Nederland, financiering van UNRWA omdat ze vreesden van niet. Volgens Israël waren enkele UNRWA-medewerkers betrokken geweest bij de aanval van Hamas op 7 oktober.

    “Het is gebleken dat UNRWA een aanzienlijk aantal mechanismen en procedures kent die ervoor moeten zorgen dat gewerkt wordt volgens het humanitaire principe van neutraliteit en de groep heeft ook cruciale gebieden aangemerkt die nog altijd aandacht behoeven”, schrijven de onderzoekers in een verklaring. Hoe die problemen opgelost kunnen worden, staat in het rapport dat over een maand verschijnt.

  • VN-onderzoekers: tekortkomingen op cruciale gebieden bij UNRWA

    De groep die onderzoek doet naar de rol van UNRWA-medewerkers bij de aanval op Israël van 7 oktober, heeft tekortkomingen ontdekt. Op “cruciale” gebieden moet ingegrepen worden, zo staat in een eerste nota. Het onderzoek naar de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen loopt nog.

    De onderzoekers hebben dinsdag hun eerste bevindingen gedeeld met secretaris-generaal António Guterres van de VN en woensdag openbaar gemaakt. De zaak wordt onderzocht door een onafhankelijke groep, onder leiding van de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna. De vraag is of de UNRWA wel neutraal is. Begin dit jaar verminderden of staakten verschillende landen financiering van UNRWA omdat ze vreesden van niet. Een van die landen was Nederland.

    “Het is gebleken dat UNRWA een aanzienlijk aantal mechanismen en procedures kent die ervoor moeten zorgen dat gewerkt wordt volgens het humanitaire principe van neutraliteit en de groep heeft ook cruciale gebieden aangemerkt die nog altijd aandacht behoeven”, schrijven de onderzoekers in een verklaring. Hoe die problemen opgelost kunnen worden, staat in het rapport dat over een maand verschijnt. (ANP)

  • Israël zegt dat er zich nog altijd strijders in Al Shifa bevinden

    De Israëlische krijgsmacht (IDF) zegt dat de operatie in het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad nog altijd niet klaar is. Woordvoerder Daniel Hagari zegt dat er nog steeds strijders binnen zitten van Hamas en Islamitische Jihad. Hij doet dat in een filmpje dat lijkt te zijn opgenomen op of nabij het ziekenhuisterrein.

    In het ziekenhuis zijn sinds maandag 250 mensen aangehouden, zegt Hagari. Er zouden nog eens 350 anderen verdacht worden die nog niet zijn aangehouden. Door luidsprekers klinken in het Arabisch oproepen om zich over te geven. Volgens de krijgsmachtwoordvoerder is er geen enkele patiënt, arts, verpleger of andere burger gewond geraakt. “Alleen de terroristen.”

    Hagari gaf geen update van het dodental. Eerder op de dag zei de IDF negentig mensen gedood te hebben. “We zullen iedere terrorist die zich in dit complex bevindt bereiken, tot we onze missie volbracht hebben”, zegt Hagari. (ANP)

  • Israël voelt volgens Hamas weinig voor voorstel bestand

    Israël is volgens Hamas vooralsnog “overwegend negatief” over een voorstel van die organisatie voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Mogelijk raken de gesprekken in een impasse, zei de hooggeplaatste Hamas-leider Osama Hamdan tijdens een persconferentie in Libanon.

    Hamas heeft vorige week voorgesteld om de gevechten zes weken te staken. Daarnaast zouden Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen geruild moeten worden. Er zouden 42 gijzelaars vrijgelaten kunnen worden, ieder in ruil voor twintig tot vijftig Palestijnen.

    Het voorstel wordt besproken in Qatar. Bemiddelaars hebben Hamas dinsdag laten weten dat de Israëliërs “overwegend negatief” zijn, aldus Hamdan. Hij spreekt van “een stap terug” ten opzichte van wat er tot nu toe besproken was. Dit “zal waarschijnlijk de onderhandelingen schaden en kan tot een impasse leiden”.

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is woensdag aangekomen in het Midden-Oosten, onder meer om te kijken of er afspraken gemaakt kunnen worden over een staakt-het-vuren. Hij doet daarbij ook Israël aan. De VS zijn de machtigste bondgenoot van Israël. (ANP)

  • Ook Israëlische defensieminister reist naar Washington

    De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant reist volgende week naar Washington voor overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin, bevestigen Israëlische en Amerikaanse functionarissen. Zijn bezoek staat los van dat van een Israëlische delegatie, die op verzoek komt praten over de stad Rafah in de Gazastrook.

    Het overleg tussen de ministers volgt na een recente uitnodiging van Austin. Ze zullen naar verwachting ook over Rafah praten. Israël treft voorbereidingen voor een grootschalige grondoperatie tegen Hamas in die stad. De Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Israël, zijn tegen dat plan.

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gevraagd om de komst van een Israëlische delegatie. Deze delegatie bestaat uit onder anderen minister Ron Dermer (Strategische Zaken) en veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi. (ANP)

  • Dodental richting 30 na Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

    Het aantal mensen dat is omgekomen door een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Al Nuseirat in centraal Gaza is opgelopen tot 27, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Eerder hadden Palestijnse gezondheidsfunctionarissen een dodental van “zeker vijftien” gemeld.

    Veel slachtoffers zaten vast onder het puin van het drie verdiepingen tellende gebouw. Volgens nieuwszender Al Jazeera waren de meeste doden mensen die door de oorlog ontheemd zijn geraakt. De gewonden zijn naar een ziekenhuis in Deir el-Balah gebracht.

    “Dit is het huis van mijn broer”, zei een getuige tegen Al Jazeera. “Helaas werden hier vrouwen, kinderen en de buren getroffen. Het waren vreedzame mensen, die gingen slapen na hun laatste maaltijd voordat ze zouden gaan vasten.” (ANP)

  • Reuters: deal Congres VS schort UNRWA-financiering op tot maart 2025

    Een overeenkomst tussen de leiders van het Amerikaanse Congres en het Witte Huis behelst dat de Amerikaanse financiering van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA tot maart 2025 geblokkeerd blijft. Dat meldt persbureau Reuters, dat verwijst naar anonieme bronnen.

    De opschorting van betalingen aan UNRWA is onderdeel van een wetsvoorstel dat de financiering van diverse overheidsuitgaven regelt. Alternatieve inspanningen om humanitaire hulp aan Gaza te verlenen zullen worden besproken nadat de wetgeving openbaar is gemaakt, melden de bronnen aan Reuters.

    De VS waren de grootste donor van UNRWA, met een jaarlijkse bijdrage van 300 tot 400 miljoen dollar. Het heeft de financiering van het agentschap in januari opgeschort na Israëlische beschuldigingen dat twaalf UNRWA-personeelsleden betrokken waren bij de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël. De VS is een belangrijke bondgenoot van Israël.

  • Noodoproep van Belgisch EU-voorzitterschap over situatie Palestijnse kinderen

    Het Belgisch EU-voorzitterschap en de Europese Commissie luiden dinsdagavond in een gezamenlijk persbericht de noodklok over ‘de voortdurende verslechtering van de humanitaire situatie voor kinderen in Gaza’. In hun noodoproep vragen België en de Commissie daarom ‘een onmiddellijke en langdurende humanitaire pauze die zou leiden tot een duurzaam staakt-het-vuren en de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars (…) en de verstrekking van humanitaire hulp’.

    Meer dan 11.000 kinderen zijn in Gaza zijn sinds 7 oktober gewond geraakt, en nog eens duizenden anderen zijn vermist en waarschijnlijk verwond of gedood. 1 miljoen kinderen zijn op de vlucht, ‘waarbij ze constant risico lopen op blootstelling aan geweld en misbruik’, aldus het persbericht. Daarnaast wordt geschat dat 17.000 kinderen gescheiden zijn geraakt van hun ouders, of die verloren hebben. Volgens Unicef hebben meer dan 1 miljoen kinderen behoefte aan psychologische steun. 

    Het risico op hongersnood in de Gazastrook neemt dagelijks toe, zeker voor de honderdduizenden mensen in het noorden die grotendeels zijn afgesneden van hulp. De gezondheidszorg lijdt ook onder de oorlog: toegang tot essentiële gezondheidsdiensten, zoals noodverloskunde en zorg voor pasgeborenen, is ernstig beperkt.

    Behalve op de Gazastrook is ook de situatie van kinderen op de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, zorgwekkend. “Militaire handhaving binnen Palestijnse gemeenschappen en vluchtelingenkampen, maar ook geweld van kolonisten en bewegingsbeperkingen blijven leiden tot een hoger risico van geweld op Palestijnse kinderen”.

    Op basis van die feiten en met het Verdrag inzake de rechten van het kind en VN-Veiligheidsraadresoluties 2712 en 2720 in de hand, vragen het Belgisch voorzitterschap en de Europese Commissie ‘dringende assistentie voor de kinderen van Gaza en de Westelijke Jordaanoever’.

  • Rutte: sancties mogelijk als Israël aanval opent op Rafah

    Sancties tegen Israël behoren tot de mogelijke stappen die Nederland zal nemen als Israël een grootschalige aanval opent op Rafah in het zuiden van Gaza, zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Als de regering-Netanyahu de aanval inzet, zal het demissionaire kabinet ‘onmiddellijk’ samenkomen om te praten over mogelijke stappen.

    Rutte wilde niet zeggen aan welke stappen het kabinet dan denkt. “Sancties zijn niet uitgesloten.” Maar zo’n aanval zal ‘politieke gevolgen’ hebben. Daar is Israël ook heel goed van op de hoogte, zei hij. Een aanval zal een ‘gamechanger’ zijn en een ‘humanitaire ramp’ veroorzaken. Rutte heeft geen concrete aanwijzingen dat Israël de aanval wil inzetten. (ANP)

  • Van Leeuwen maakt 10 miljoen euro vrij voor hulp via zee aan Gaza

    Nederland maakt 10 miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp via zee aan Gaza. Het geld gaat naar een internationaal fonds waaruit de hulp wordt betaald, maakte demissionair minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) bekend tijdens een bezoek aan Cyprus. Daarvandaan wordt hulp naar de Gazastrook verscheept.

    In de kuststrook dreigt een hongersnood door de oorlog tussen Israël en Hamas. Zonder een staakt-het-vuren zullen spoedig de eerste bewoners van Gaza sterven door honger, aldus de Verenigde Naties. Humanitaire hulp komt Gaza slechts zeer beperkt binnen. Israël wil alle hulp controleren en stelt volgens hulporganisaties te strenge eisen.

    “De burgerbevolking van Gaza heeft snel en heel veel meer voedsel, water en medische hulp nodig. Nederland dringt bij alle partijen aan op uitbreiding van toegang over land: dat is de meest effectieve en efficiënte manier om grote hoeveelheden hulp Gaza in te krijgen. Zolang dat niet voldoet, blijven we alle mogelijkheden onderzoeken. We dragen al bij met luchtdroppings, en nu dus ook aan hulp via zee”, aldus Van Leeuwen.

    De hulp over zee moet gaan via een maritieme corridor vanaf Cyprus. De eerste voedselzending is al langs deze route in Gaza aangekomen. De Amerikanen bouwen een tijdelijke noodhaven om de hulp snel aan land te krijgen in de Gazastrook. Het fonds waaruit de hulp wordt betaald, wordt opgericht door de Verenigde Naties, Cyprus, de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere internationale partners.

    Het kabinet gaf sinds de oorlog begon 56 miljoen euro extra hulp aan Gaza. Een flink deel van dat geld ging naar de UNRWA, de belangrijkste VN-hulporganisatie voor Gaza. Van Leeuwen heeft nieuwe steun aan UNRWA opgeschort omdat twaalf medewerkers zouden zijn betrokken bij terreurdaden tegen Israël. (ANP)

  • VN-mensenchef ziet honger Gaza als mogelijk oorlogswapen

    Israël gebruikt honger in de Gazastrook mogelijk als een oorlogswapen, stelt VN-Mensenrechtenchef Volker Türk. Hij wijst erop dat dit een oorlogsmisdaad zou zijn. De levering van voedsel en andere goederen wordt beperkt door Israël, dat alle vrachtwagens voor Gaza controleert.

    Türk zegt dat de naderende hongersnood in Gaza kan en moet worden voorkomen. De internationale waakhond voor voedselzekerheid (IPC) waarschuwde maandag dat het gebied tussen medio maart en mei officieel met een hongersnood te maken kan krijgen. Bijna alle huishoudens slaan nu elke dag een maaltijd over en er zijn Palestijnen die soms dagenlang niks eten.

    De voedseltekorten zijn ontstaan na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober. De Verenigde Naties hebben volgens Türk de laatste maanden niet voor niets alarm geslagen. “Deze catastrofe is door de mens veroorzaakt en was volledig te voorkomen”, oordeelt hij. Türk wijt de problemen aan de Israëlische beperkingen op de invoer van humanitaire hulp en commerciële goederen, de ontheemding van het merendeel van de bevolking en de vernietiging van belangrijke infrastructuur. (ANP)

    Lees ook: Nederland streed er lange tijd fel voor om honger als oorlogstactiek te kunnen bestraffen. Nu Gazanen verhongeren, wordt die VN-resolutie niet ingezet.

  • Blinken: hele bevolking Gaza in ernstige voedselonzekerheid

    Alle inwoners van de Gazastrook hebben inmiddels last van de grote tekorten aan eten en drinken, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. “100 procent van de bevolking” verkeert volgens hem op een ernstig niveau van acute voedselonzekerheid”.

    Blinken zegt dat het de eerste keer is dat een volledige bevolking door voedselonzekerheid wordt getroffen. Hulporganisaties waarschuwen al langer voor een dreigende hongersnood in Gaza. Ze kunnen niet genoeg humanitaire hulp het geïsoleerde gebied in krijgen om alle burgers te eten te geven.

    Israël laat in de oorlog met Hamas niet zomaar alle vrachtwagens met noodhulp toe tot Gaza. Maandag riep VN-chef António Guterres het land op om meer hulp door te laten. Hij sprak van een “gruwelijk niveau van honger en lijden”.

    Blinken reist deze week opnieuw naar het Midden-Oosten om de situatie in de Gazastrook te bespreken. De Amerikaanse buitenlandminister zei dinsdag dat hij hoopt dat Israël en Hamas snel tot een staakt-het-vuren kunnen komen. Hij praat de komende dagen met de leiders van Saudi-Arabië en Egypte en zal het met hen onder meer hebben over “de juiste architectuur voor blijvende vrede in de regio”. (ANP)

    Beeld AFP
  • Israël bombardeert doelwitten rond Damascus

    Israël heeft in de nacht van maandag op dinsdag een luchtaanval uitgevoerd op een aantal militaire doelwitten in de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens het Syrische ministerie van Defensie is er alleen “materiële schade” te melden.

    De Syrische luchtverdediging heeft ook enkele Israëlische raketten neergeschoten, zegt het ministerie van Defensie in een verklaring.

    De Syrische president Bashar al-Assad geniet de steun van Iran en de pro-Iraanse Libanese groepering Hezbollah. Met regelmatige luchtaanvallen probeert Israël de extraterritoriale militaire macht van Teheran te beteugelen. De aanvallen zijn toegenomen sinds de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël.

    Sinds december zouden al meerdere officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen op Syrië. Daardoor heeft Iran de inzet van hoge officieren in Syrië teruggeschroefd, meldde persbureau Reuters in februari. (ANP)

    Beeld ANP
  • Witte Huis: Israël heeft de nummer drie van Hamas gedood

    Israël heeft vorige week een van de kopstukken van de Palestijnse militante groep Hamas gedood, meldt het Witte Huis. Israël had eerder gezegd dat Marwan Issa het doelwit was geweest van een luchtaanval in Gaza, maar had de dood van de nummer drie van Hamas niet bevestigd. Hij was intensief betrokken bij de grootscheepse Hamasaanval van 7 oktober op Israël.

    De Europese Unie had Issa op haar terreurlijst gezet. Hij was plaatsvervangend commandant van de gewapende vleugel van Hamas. De EU deed ook commandant Mohammed Deif zelf in de ban. Beiden worden beschouwd als de planners van het ongekende bloedbad van 7 oktober, waarbij ongeveer twaalfhonderd Israëli’s werden gedood en ongeveer 240 mensen werden ontvoerd naar de Gazastrook. (ANP)

    Beeld AP
  • [ad_2]

    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *