[ad_1]
Veendam krijgt tijdelijke noodopvang voor asielzoekers. Burgemeester en wethouders hadden hierover al een overeenkomst gesloten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De gemeenteraad moest er nog een besluit over nemen en de meerderheid was het daarmee eens.
De noodingang voor maximaal 100 personen komt in de voormalige autogarage Wensink aan de Lloydsweg. Maandagavond stemde de gemeenteraad met twaalf stemmen vóór en negen tegen de komst van het asielzoekerscentrum. Coalitiepartijen GemeenteBelangen en VVD en VUK-raadslid Pé Langen steunen de plannen niet. “Ik ben niet tegen asielzoekers. De locatie is niet geschikt.”
‘Sober maar effectief’
Het gaat om noodopvang voor een jaar voor maximaal 100 asielzoekers. Het voormalige bedrijfspand wordt verbouwd tot noodopvang en is ‘eenvoudig maar effectief ingericht’, zoals waarnemend burgemeester Sandra Korthuis het verwoordt. De verwachting is dat in april de eerste mensen daar een plek kunnen krijgen.
Een meerderheid van de raad dringt er bij het college van burgemeester en wethouders op aan om in dat jaar te onderzoeken of er betere locaties gevonden kunnen worden. Of zoals lijsttrekker Hilly Venema van de VUK-lijst zegt: ‘Laten we eens goed kijken naar permanente huisvesting elders in Veendam die meer recht doet aan de integratie en humane opvang. Voorlopig zijn we tevreden. Wij steunen Ter Apel. Je laat mensen niet buiten slapen.”
Fractievoorzitter Rob Haije (PvdA): ‘Wij zijn zeer tevreden. Wij laten vluchtelingen niet in de steek en tonen onze solidariteit met ‘Ter Apel’. Wij laten Westerwolde niet alleen.’ Harry Schoonewille (SP): ‘Wij zien dit als een crisis. Er moet iets gebeuren.”
Ondernemers maken bezwaar
Niet iedereen is tevreden. Twaalf ondernemers aan de Lloydsweg maken bezwaar tegen de plannen.
“Ze begrijpen dat er onderdak geboden moet worden. Maar niet op een industrieterrein”, zegt advocaat Leon Mathey namens de bezwaarmakers. Ondernemers vrezen inkomstenverlies en dat hun onroerend goed in waarde zal dalen. “Je laat mensen niet wonen op een bedrijventerrein met industrie. Een plek met veel industrieel vrachtverkeer is niet geschikt voor gezinnen met kinderen.”
Ammy van Eerden van de ChristenUnie: “Ik begrijp dat bezwaarmakers zorgen hebben. Maar om op voorhand te zeggen dat er allerlei problemen gaan komen, daar wil ik niet in meegaan.”
Over de veiligheid zegt Korthuis dat met het COA expliciet is afgesproken dat er ‘geen conflicterende doelgroepen’ zullen zijn. “Groepen alleenstaanden met gezinnen en kinderen houd je niet tegen. We hebben wekelijks overleg. Er is de hele dag beveiliging op de noodopvang. Ook is er 24/7 een telefoonlijn als er iets is. Iedere melding wordt geregistreerd. ” En er zullen nog meer boa’s zijn.”
[ad_2]