[ad_1]
De dartswereld staat in brand nu de discussie over transgenders weer is opgelaaid.
In het darts mogen alle transgenders op het hoogste niveau meedoen als ze kunnen bewijzen dat hun geslachtsverandering minimaal een jaar geleden heeft plaatsgevonden en in hun paspoort het nieuwe geslacht staat. Deze tak van sport lijkt een uitzondering te vormen. Hoe is het precies in andere sporten?
Als het gaat om de deelname van transvrouwen aan de topsport bepalen de internationale federaties de regels. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) volgt tijdens de Olympische Spelen de richtlijnen van die internationale verenigingen.
Hormoontherapie
Tijdens de Olympische Spelen van 2021 mochten transvrouwen meedoen onder de vrouwen als ze twaalf maanden hormoontherapie hadden gevolgd. Bovendien mocht hun testosterongehalte in hun bloed niet hoger zijn dan 10 nanomol per liter. Zo gebeurde het dat de als man geboren Nieuw-Zeelandse transgender Laurel Hubbard mocht meedoen aan het damesgewichtheffen in Olympic Tokyo (en geen medaille won). Ze voldeed aan alle eisen van het IOC.
Die route is bij bepaalde sporten nog steeds mogelijk, maar grote verenigingen stellen de regels steeds strenger. De afgelopen jaren hebben drie grote en belangrijke internationale sportbonden hun voorwaarden aangescherpt. Atletiekfederatie World Athletics en wielerunie UCI hebben bepaald dat transvrouwen niet mogen deelnemen aan internationale vrouwencompetities als zij na de puberteit hun transitie hebben ondergaan. Dit komt omdat jongens tijdens de puberteit fysiek relatief snel groeien. Ook de UCI stond onder druk doordat de Amerikaanse transgender Austin Killips vorig jaar de slotetappe en het eindklassement won in de Ronde van de Gila, een dameskoers in New Mexico. Dat leidde tot veel discussie over eerlijkheid in het vrouwenwielrennen.
Overgangsproces
Internationale zwemfederatie World Aquatics schrijft nu al twee jaar voor dat de transitie vóór de leeftijd van 12 jaar afgerond moet zijn. In geen enkel land is het echter mogelijk om het transitieproces vóór de leeftijd van 12 jaar af te ronden, dus geen enkele transgender kan aan die eisen voldoen. eisen in internationale zwemwedstrijden.
Deze internationale vereniging wil ook eerlijke competities garanderen door de fysieke impact van de mannelijke puberteit weg te nemen. De Nederlandse Zwemfederatie (KNZB) brengt toch graag nuance aan. “Wij geloven dat je kunt zijn wie je wilt zijn”, zegt Irma Duim. Zij is projectleider bij de vereniging en richt zich onder meer op inclusie in de sport. “Dit betekent dat transgenders in de recreatieve sport in Nederland mogen meedoen op het hoogste niveau, de Nederlandse kampioenschappen. Zij kunnen niet deelnemen aan wedstrijden buiten Nederland. Topsport is geen optie voor transgenders.”
‘Het verschil kan heel groot zijn’
Duim heeft het besluit van de internationale bond lange tijd niet begrepen. “Transgenders hebben hier niet zelf voor gekozen”, benadrukt ze. Sinds kort begrijpt ze echter iets beter waarom World Aquatics hier zo onvermurwbaar over is. “Twee weken geleden was ik op een conferentie over transgenders. We kregen een presentatie te zien waarin mannen en vrouwen gingen hardlopen. De snelste vrouw zou bij de heren niet in de top 50 zijn geëindigd. Toen besefte ik dat het verschil heel groot kan zijn. We willen misschien niet dat die verschillen bestaan, maar die video maakte duidelijk dat het verschil tussen een geboren man en een geboren vrouw heel groot kan zijn. Al zegt deze video uiteraard niet alles.”
De woordvoerder van NOCNSF, de Nederlandse sportbond, wijst er nogmaals op dat de regels hierover binnen de verschillende sporten bepaald moeten worden. “We hebben geen duidelijk standpunt over transgenders in de topsport, omdat dat standpunt per sport sterk verschilt. Ook is er per sport meer onderzoek nodig naar de invloed van testosteron op de prestaties.”
En er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen recreatieve sport en topsport, benadrukt de woordvoerder van de sportbond. “Binnen de recreatieve sport moet iedereen kunnen meedoen en plezier hebben. Daar hebben wij tips en richtlijnen voor.”
Dartsport als uitzondering
Het is duidelijk. Voor transgenders wordt het door de regelgeving erg moeilijk om topsport te beoefenen, met uitzondering van darten. Veel vakbonden worstelen met deze ingewikkelde materie, omdat de grens daartussen ligt eerlijk spel en inclusie is erg dun. Uiteraard moeten de rechten van alle atleten beschermd worden, maar dit geldt ook voor de eerlijkheid van de competities.
Wat is er precies aan de hand in de dartswereld?
Anca Zijlstra (50) en Aileen de Graaf (33) maakten zondagavond bekend niet meer voor het Nederlandse dartsteam te willen spelen. De reden? Het tweetal heeft moeite om in een team te zitten met de 27-jarige transvrouw Noa-Lynn van Leuven.
“Het moment waarop je je schaamt om voor het Nederlands elftal te spelen, omdat een biologische man voor het damesteam speelt. Het is tijd om te gaan”, schreef Zijlstra na een 4-0 nederlaag tegen Van Leuven tijdens de Women’s Series in Wigan, een reeks van darttoernooien voor vrouwen. “Ik heb geprobeerd dit te accepteren, maar ik kan dit niet goedkeuren of rechtvaardigen. Ik ben van mening dat sport een gelijk en eerlijk speelveld moet hebben dat in goed vertrouwen moet worden gebruikt en geaccepteerd. We hebben tenslotte zo hard gewerkt om relevant te zijn en concurrerend in deze sport.”
De Graaf, de huidige nummer twee bij de vrouwen, sloot zich al snel aan bij Zijlstra. “Op een gegeven moment moet je keuzes maken als iets tegen je gevoel ingaat. Je moet doen wat voor jou goed voelt. Vandaar mijn beslissing om het Nederlandse team te verlaten. Als iemand zich niet op zijn gemak voelt in het lichaam waarin hij of zij geboren is, dan wens ik dat iedereen dit verandert en gelukkig is. Ik denk gewoon niet dat het juist is dat een biologische man met de vrouwen gooit, of andersom. Het is gemengd of niet.”
Een dag later kwam de Nederlandse dartsbond met een reactie. Directeur Paul Engelbertink betreurt het besluit van het tweetal om de nationale selectie te verlaten. De bond wijst erop dat Van Leuven speelgerechtigd is voor vrouwen volgens de regels en richtlijnen van sportvereniging NOCNSF en de internationale dartfederatie. “Noa-Lynn houdt zich aan de regels en richtlijnen die we internationaal hebben afgesproken over gender- en seksediverse mensen. Ze gaat als vrouw door het leven en dat staat ook in haar paspoort, dus wij staan volledig achter haar deelname met de vrouwen.”
Engelbertink benadrukt dat hij het heel belangrijk vindt om op goede voet met elkaar te blijven. “Dat betekent niet dat ik Aileen en Anca wil overtuigen om terug te keren bij het team, maar ik vind het wel belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.”
[ad_2]