[ad_1]
Het is zorgelijk dat steeds minder kinderen in Nederland vaccinaties krijgen. Ziekten die verdwenen leken, blijken terug te zijn en vormen een risico voor de volksgezondheid.
Feit is dat steeds minder ouders hun kinderen laten deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dit biedt bescherming tegen dertien infectieziekten, zoals mazelen en kinkhoest. Met de dalende vaccinatiegraad neemt ook de immuniteit van de kudde af, terwijl het risico op ziekte-uitbraken juist toeneemt.
Het lijdt geen twijfel dat een verdere daling van de vaccinatiegraad moet worden voorkomen. Maar de vraag is of we het vaccinatiebeleid moeten aanscherpen. Wat ons betreft zijn dwangmaatregelen en dwangmaatregelen in deze tijd niet verstandig.
Fluctuaties in de vaccinatiegraad zijn tijdloos en leiden vrijwel altijd tot politieke en maatschappelijke discussies over de introductie van druk en dwang. De discussie concentreert zich vaak op maatregelen die negatieve gevolgen hebben voor ouders die weigeren hun kinderen te vaccineren, en voor de niet-gevaccineerde kinderen zelf.
Verlaging van de kinderbijslag
Afgelopen week verschenen er diverse artikelen in de media waarin werd opgeroepen tot bijvoorbeeld een verlaging van de kinderbijslag voor ouders die hun kinderen niet laten vaccineren. En het weigeren van toegang aan niet-gevaccineerde kinderen tot kinderopvang.
Een week geleden maakte VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans bekend dat haar partij een wetsvoorstel zal indienen dat de toegang van niet-gevaccineerde kinderen tot een kinderdagverblijf verbiedt wanneer de vaccinatiegraad onder een bepaald percentage daalt. Naast de dalende vaccinatiegraad zijn de recente gevallen van kinkhoest en mazelen de reden.
De VVD kwalificeert dit wetsvoorstel niet als vaccinatieplicht, omdat ouders de keuzevrijheid behouden om hun kinderen niet te vaccineren. Maar het voorstel ligt uiterst gevoelig in de Tweede Kamer en het is onduidelijk of er een meerderheid voor gevonden zal worden. Diezelfde week gaf staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer aan geen heil te zien in het uitoefenen van druk of dwangmaatregelen.
Volgens Van Ooijen zullen deze maatregelen hoogstwaarschijnlijk contraproductief zijn. Hoewel de staatssecretaris het ook nodig acht om de vaccinatiegraad zo snel mogelijk te verhogen, verwacht hij dat dit eerder kan worden bereikt door het versterken van het vertrouwen, het versterken van de informatievoorziening en het vergroten van de toegankelijkheid.
Ook betwijfelen wij of het introduceren van druk- of dwangmaatregelen in het vaccinatiebeleid op dit moment zinvol is. Uit een recent onderzoek onder medische, ethische en juridische experts blijkt dat er onder hen weinig steun is voor dwang.
Verloren vertrouwen
De daling van de vaccinatiegraad is lastig los te zien van de polarisatie die tijdens de coronapandemie is ontstaan, zoals het RIVM onlangs constateerde. Het is zeer onwaarschijnlijk dat burgers die tijdens de coronacrisis het vertrouwen in de overheid hebben verloren, hun kind nu onder invloed van druk of dwangmaatregelen zullen vaccineren.
Bovendien denken wij dat dit soort maatregelen alleen maar zullen bijdragen aan verdere polarisatie in de samenleving. Dit is niet het moment om het beleid aan te scherpen door middel van dwangmaatregelen.
Wij zijn niet noodzakelijkerwijs tegen dergelijke maatregelen, maar benadrukken dat voorzichtigheid van de overheid en de juiste timing cruciaal zijn.
Vaccinatiegesprekken mogen niet volgen op een ziekte-uitbraak, maar moeten eraan voorafgaan, zodat er een gedegen maatschappelijk debat kan plaatsvinden.
Dit is geen onderwerp voor snelle politieke actie.
Lees ook:
Tientallen kinderdagverblijven weigeren al niet-gevaccineerde kinderen
De VVD wil bij wet regelen dat kinderdagverblijven ongevaccineerde kinderen weigeren als de kans op een uitbraak groot is. Maar veel kinderdagverblijven weigeren al niet-gevaccineerde kinderen.
De geschiedenis leert: ga door met de vaccinatieplicht
Iedereen zal moeten meewerken aan vaccinaties. De vrijheid van de ene persoon mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander, betoogt historicus Albert Kort.
De politieke discussie over kindervaccinaties is terug
Moeten ouders meer onder druk worden gezet om kinderen te vaccineren tegen mazelen en kinkhoest? Het kabinet wil dat niet, een deel van de Kamer vindt dat wel nodig.
[ad_2]