Heeft de poging van Lars Lambooij om via de rechter een overstap naar SC Cambuur af te dwingen kans van slagen?

[ad_1]

Woensdagavond staat in Zeist de arbitragezaak tussen Lars Lambooij en RKC Waalwijk op de agenda. De hoofdscout van RKC, al enige tijd de beoogde nieuwe technisch manager van SC Cambuur, hoopt een verhuizing naar Leeuwarden te forceren. Heeft dat kans van slagen? Vijf vragen over het onderwerp.

Wat is de inzet van deze arbitragezaak?

Simpel gezegd: Lars Lambooij wil van zijn contract bij RKC Waalwijk af. De 35-jarige Noord-Brabander werkt inmiddels ruim vier jaar als hoofdscout van de Premier League-club. Een functie die hij eerder ook vervulde bij Go Ahead Eagles, een van de clubs waar hij jarenlang als speler actief was. Cambuur ziet hem als de ideale kandidaat om de vacature van technisch manager in te vullen. De liefde is wederzijds, Lambooij beschouwt dit als een ideale stap voorwaarts in zijn carrière.

Er is alleen één probleem: RKC wil hem niet laten gaan. Daarom heeft Lambooij onlangs een verzoek ingediend bij de KNVB voor een spoedeisende arbitragezaak. In een poging de overstap te forceren, doet hij een beroep op de rechtbank om zijn positie te verbeteren. Technisch manager is qua prestige en verantwoordelijkheid gewoon een stapje hoger, ondanks dat Cambuur een niveau lager speelt.

Wat is het belang van SC Cambuur?

Cambuur zit sinds het vertrek van Etiënne Reijnen afgelopen november zonder technisch manager. De 36-jarige Zwolse was nog maar een paar maanden in dienst bij de club toen Feyenoord hem verleidde assistent te worden van hoofdtrainer Arne Slot.

De taken van Reijnen zijn inmiddels verdeeld over een team dat bestaat uit trainer Henk de Jong, financieel directeur Gerald van den Belt, algemeen directeur Ard de Graaf en hoofd jeugdopleiding Fedrik Houtstra. Niet bepaald ideaal, want de tijd die ze eraan besteden gaat ten koste van hun eigenlijke hoofdtaken. Alleen al om die reden is het nodig om snel met een opvolger te komen.

Bovendien willen ze voor komend seizoen de selectie bij Cambuur drastisch hervormen, een proces waarin de nieuwe technische man een belangrijke rol moet spelen. Beter vroeg dan laat.

Waarom speelt RKC Waalwijk zo hard?

Niet voor niets sprak RKC ruim vier jaar geleden zijn vertrouwen uit in Lars Lambooij als hoofdscout. Hij kent de markt van binnen en van buiten en is daardoor goed gepositioneerd in de voetbalwereld. Toen de club voor het eerst hoorde van de interesse uit Leeuwarden was het antwoord vrijwel direct ‘nee’. Toen Cambuur nog een poging deed door een volgens de club marktconform bedrag aan te bieden voor een hoofdscout, zou RKC Waalwijk daar naar verluidt een onevenredig bedrag voor terug hebben geboden.

De boodschap was duidelijk: Lambooij is niet te koop. Enerzijds is dit begrijpelijk, aangezien de club potentiële concurrenten niet wil verrijken. Aan de andere kant valt niet te ontkennen dat de relatie tussen RKC en Lambooij een zware klap heeft gekregen. Om dit te voorkomen werkte Cambuur in het verleden mee aan het vertrek van Reijnen, Dennis van der Ree en Jan Sierksma.

In hoeverre heeft deze zaak kans van slagen?

Er bestaat geen exact precedent. In het verleden waren het vooral spelers, trainers en makelaars die voor de arbitragecommissie verschenen. Zo stond voetballer Carel Eiting vorig jaar tegenover FC Volendam. Uit deze casussen blijkt dat het uitgangspunt van de commissie vrij duidelijk is: arbeidsovereenkomsten moeten ongeacht de functie worden nageleefd. Er kunnen verzwarende omstandigheden zijn, maar de commissie handelt doorgaans terughoudend.

Mocht de commissie toch van mening zijn dat Lambooij in haar recht staat, dan komt het aan op de vraag wat een realistische vergoeding is. Vaak maakt de commissie gebruik van aanzienlijke bedragen. Als RKC volhoudt niet mee te willen werken aan een vertrek en de commissie steunt dat, komt Lambooij aan de kant. Het valt niet uit te sluiten dat er alsnog een onderlinge verrekening zal plaatsvinden.

Wat als Lambooij de arbitragezaak verliest?

Cambuur zegt een proces met Lambooij te zijn aangegaan en biedt hem de mogelijkheid om via de arbitragecommissie zijn eigen geluk, en dus ook dat van de club, af te dwingen. Als dat niet lukt, zal Cambuur genoodzaakt zijn de focus te verleggen. Hoewel de Leeuwarders Lambooij als de ideale man voor de functie beschouwen, hebben ze de afgelopen maanden niet bepaald stil gezeten en hebben ze ook gesprekken gevoerd met andere kandidaten. Zo werd er tevergeefs contact opgenomen met Jeroen Veldmate, de zoon van voormalig Ajax-hoofdscout Henk Veldmate.

Het is duidelijk dat Cambuur op zoek is naar iemand met een profiel vergelijkbaar met dat van Reijnen. Dat wil zeggen: relatief jong, ambitieus en vaardig op het gebied van video- en datascouting. Wie het ook is, enige urgentie is vereist. Het is de bedoeling van de club om medio april een technisch manager aan te stellen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *