Extra krediet van 3,8 miljoen euro voor rioolwaterzuivering in Gaarkeuken

[ad_1]

Het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest is woensdagavond akkoord gegaan met een extra lening van 3,8 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe zuiveringsinstallatie in Gaarkeuken.

Dit komt bovenop de reeds verstrekte implementatielening van bijna 60 miljoen euro voor de bouw van de nieuwe zuiveringsinstallatie en de aanleg van 20 kilometer nieuwe drukleidingen. Met het extra geld kan het waterschap een zogenaamde bandverdikker inzetten en worden drie aangrenzende huishoudens direct aangesloten op de nieuwe zuiveringsinstallatie.

De oeverindikker produceert minder slib dat moet worden afgevoerd. Dit reduceert zowel de transportkosten als het aantal verkeersbewegingen van en naar de behandellocatie. Het aantal verkeersbewegingen daalt zelfs met 650.

De drie huishoudens die direct zijn aangesloten op de nieuwe zuiveringsinstallatie maken op hun perceel nog steeds gebruik van Individuele Afvalwaterzuivering (IBA). Dit is een systeem dat het huishoudelijk afvalwater van één gebouw zuivert.

Samenvoegen van zuiveringsinstallaties

De bestaande zuiveringsinstallaties van Marum, Zuidhorn en Gaarkeuken worden samengevoegd tot één nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie op het terrein van de huidige Gaarkeukenzuiveringsinstallatie. De installaties in Marum en Zuidhorn worden gesloopt.

De nieuwe zuiveringsinstallatie en drukleidingen worden in de zomer van 2025 in gebruik genomen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *