Achterstandswijken willen rem op instroom werklozen en asielzoekers: ‘Dweilen met de kraan open’ | Binnenland

[ad_1]

De komst van kwetsbare mensen in achterstandswijken moet worden afgeremd. Werklozen en asielzoekers moeten voortaan in betere wijken worden gehuisvest.

Twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) betogen in een opiniestuk op deze site dat het voortzetten van het huidige vestigingsbeleid ‘de kraan schoonvegen’ is. Zij waarschuwen voor de problemen als de huisvesting van asielzoekers en werkloze woningzoekenden altijd in hun wijk wordt opgelost.

“We hebben onorthodoxe maatregelen nodig”, schrijven de NPLV-directeuren, onder wie oud-politici Arie Slob, Marco Pastors en Ron Meyer. ‘Verdeel naar capaciteit.’ Zij pleiten voor ‘prioriteit voor werkende huishoudens’ in hun gebied. Of aan ‘woningzoekenden die geen extra aandacht nodig hebben van buren of autoriteiten’.



Volgens de NPVL-directeuren wordt er ‘hard gewerkt aan de bestrijding van de ongelijkheid’ in de twintig achterstandswijken met een landelijk programma. Volgens de programmadirecteuren worden de inspanningen ‘teniet gedaan’ als mensen thuiskomen in een omgeving met overlast en onveiligheid. “Het is alsof je dweilt met de kraan open”, schrijven ze. ‘De opeenstapeling van problemen in onze wijken bedreigt de effectiviteit van onze aanpak. Er is meer perspectief nodig.’

Verdeling disproportioneel

De oproep wordt onderschreven door de bestuurders uit Den Haag Zuid-West, Rotterdam Zuid, Amsterdam Nieuw West, Leeuwarden Oost, Heerlen Noord, Lelystad Oost, Zaanstad Oost, Tilburg Noord West, Vlaardingen West en Breda Noord. Zij willen dat er bij de verdeling van kwetsbare groepen meer aandacht komt voor capaciteit, net als bij de verdelingswet. Ook binnen de stad. Betere wijken moeten daarom bijdragen aan de huisvesting van mensen die het moeilijk hebben.

“De verdeling is nu buitenproportioneel”, legt Chris Schaapman van Den Haag Zuidwest uit. ‘Er zitten te veel mensen in kwetsbare posities bij elkaar in onze wijken, waardoor er onvoldoende capaciteit is om aan perspectief te werken. Als iedereen hulp nodig heeft en in de overlevingsmodus staat, komen we niet verder.’ De directeuren pleiten daarom voor ‘slim’ beheer’ van de wachtlijsten van woningcorporaties en van particuliere verhuurders.

Een delegatie burgemeesters uit in totaal twintig NPLV-gebieden spreekt volgende week met Kamerleden over de problemen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *